Ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει νόμος του Ισραηλινού κράτους η δικαστική μεταρρύθμιση που ακυρώνει ουσιαστικά την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, καθώς η Βουλή θα μπορεί (με απλή πλειοψηφία) να απορρίπτει αποφάσεις της. Το μεσημέρι της Δευτέρας (24/7), η βουλή της χώρας συνεδρίασε και ψήφισε το πρώτο σκέλος της μεταρρύθμισης, με τις ψήφους μόνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας (64 ψήφοι υπέρ, 0 κατά, σε σύνολο 120 εδρών). Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης φώναξαν «ντροπή» και στη συνέχεια αποχώρησαν από την αίθουσα. Η μεταρρύθμιση αυτή έχει δημιουργήσει ίσως τη σοβαρότερη εσωτερική κρίση της χώρας από την ίδρυσή της πριν από 75 χρόνια. Η πρόταση του συνασπισμού του πρωθυπουργού Νετανιάχου –που αποτελείται από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα– επιδιώκει σαρωτικές αλλαγές στο δικαστικό σύστημα. Το νομοσχέδιο θα περιορίσει την ικανότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές και υπουργικές αποφάσεις ή διορισμούς αφαιρώντας από τους δικαστές τη δυνατότητα να αποφαίνονται περί του «εύλογου χαρακτήρα» τέτοιων αποφάσεων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το Ανώτατο Δικαστήριο έχει γίνει πολύ παρεμβατικό και πως η αλλαγή θα διευκολύνει την αποτελεσματική διακυβέρνηση. Ωστόσο, οι πολίτες αντιδρούν και τονίζουν ότι το νομοισχέδιο θα αποδυναμώσει το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο -σε μια χώρα που δεν έχει Σύνταγμα και το κοινοβούλιο κυριαρχείται από την κυβέρνηση- έχει κρίσιμο ρόλο στην προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ως αποτέλεσμα, έχει πυροδοτηθεί ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας στην ιστορία της χώρας, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα εδώ και μήνες. Ακόμη εντονότερα, εχθές το βράδυ αμέσως μετά την ψήφιση του πρώτου σκέλους πυροδότησε έντονες αντιδράσεις με χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συρρεύσει στην Ιερουσαλήμ, να κατακλύουν τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο κοινοβούλιο και συγκρούονται με αστυνομικούς, οι οποίοι άνοιξαν τελικά τον δρόμο, χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αστυνομικοί ψέκασαν τους συγκεντρωμένους και με μια δυσώδη ουσία.

Σήμερα, σε απεργία ετοιμάζονται να κατέβουν οι γιατροί της χώρας, ενώ πιο συγκεκριμένα ο Ισραηλινός Ιατρικός Σύλλογος, που εκπροσωπεί το 95% των γιατρών της χώρας, ανακοίνωσε ληδη πως κατεβαίνει σε 24ωρη απεργία πλην ορισμένων εξαιρέσεων στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα μετά την προειδοποιητική απεργία της περασμένης εβδομάδας κι ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις. Μαζί με τους γιατρούς σε απεργία κατεβαίνει και το 73% των εκπαιδευόμενων, ενώ ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Μοσέ Αρμπέλ, προσπαθεί να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις.

Δε λείπουν βέβαια και οι διεθνείς αντιδράσεις με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι ο προεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν εγκαταλείπει το στόχο για επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στο Ισραήλ. «Είναι δυστυχές που η ψηφοφορία διεξήχθη σήμερα με την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Μπάιντεν, Καρίν Ζαν Πιερ. Επικριτές του νόμου είπαν ότι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαϊρ Λαπίντ, κατήγγειλε «καταστροφή της ισραηλινής δημοκρατίας» από τον κυβερνώντα συνασπισμό.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τη νύχτα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε το νόμο «αναγκαία δημοκρατική ενέργεια», που «θα επαναφέρει μια ισορροπία μεταξύ των εξουσιών» και απηύθυνε έκκληση για νέο διάλογο με την αντιπολίτευση.