Στη συζήτηση που συντόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας και μέλος της ΠΓ του κόμματος Ανδρέας Ξανθός, ενώ τοποθετήθηκαν επίσης ο Γιάννης Καλομενίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ από τον «Ευαγγελισμό» και η Κατερίνα Μανιμανάκη, ορθοπεδικός, από το νοσοκομείο Χανίων, ο Ε. Τσακαλώτος τόνισε ότι «η επίθεση των νεοφιλελεύθερων στα δημόσια αγαθά δεν γίνεται ευθέως, αλλά δια της μεθόδου της ”σαλαμοποίησης”».
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου, ο ίδιος ανέφερε πως η ισχυρή δημόσια υγεία είναι προτεραιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό κράτος, τονίζοντας πως «σαν κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε αν κάποια πράγματα στη ζωή δεν θα ορίζονται από τους κανόνες της αγοράς αλλά θα αποτελούν αντικείμενο πολιτικής απόφασης. Και το ύψος των δημόσιων δαπανών για την υγεία και η σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ (7,5% του ΑΕΠ) είναι κάτι που πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής απόφασης».
«Η Αριστερά πρέπει να απευθυνθεί προς όλους, αλλά με συγκεκριμένη ταυτότητα»
Ο Ε. Τσακαλώτος προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει οφείλει να έχει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο με ορίζοντα το 2026, «για την ταυτότητά του, τις κοινωνικές του αναφορές και τον ανανεωμένο προγραμματικό του λόγο», επισημαίνοντας πως «η Αριστερά πρέπει να απευθυνθεί προς όλους, αλλά με συγκεκριμένη ταυτότητα. Να είναι ξεκάθαρο σε ποιους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ποιος είναι όταν απευθύνεται. Γιατί μία από τις σημαντικές αιτίες της ήττας ήταν ότι στις εκλογές του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θολή ταυτότητα».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «χωρίς σχέδιο δεν μπορούμε να πάμε μπροστά» και πως χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού και χρειάζονται ομάδες εργασίας». Ακόμα προέκρινε ένα κόμμα «που μιλάει πολιτικά και ιδεολογικά και δεν λειτουργεί μόνο διαχειριστικά, γιατί μόνο έτσι μπορεί ο κόσμος να γίνει κοινωνός των ιδεών του», επισημαίνοντας τη σημασία του ιδεολογικού αγώνα που πρέπει να δοθεί, «καθώς η Κεντροδεξιά έχει καταφέρει να κάνει τις θέσεις της ηγεμονικές».
«Γι’ αυτό και η Αριστερά οφείλει να αντιπαραβάλει τις θέσεις της και να πει, για παράδειγμα, ότι η ασφάλεια δεν εξαρτάται από την ύπαρξη μεταναστών αλλά από τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό» τόνισε, σημειώνοντας ότι η Αριστερά οφείλει να θέτει θέματα που δεν είναι ακόμα ηγεμονικά στην κοινωνία και να δημιουργεί εξελίξεις, «όπως έκανε για παράδειγμα με το σύμφωνο συμβίωσης, που όταν το νομοθέτησε δεν ήταν ηγεμονικό αλλά τώρα είναι».
«Να έχει ένα ριζοσπαστικό ρεαλισμό, επεκτείνοντας τα όρια του εφικτού», σχολίασε και αναφέρθηκε στα τρία σημεία της καμπάνιας του, στα οποία έχει εστιάσει και θεωρεί σημαντικά, την αξιοπιστία, την ενότητα και την Αριστερά.
«Πρέπει να φτιάξουμε ένα στιβαρό κόμμα»
Σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, ο Ε. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «πρέπει να φτιάξουμε ένα στιβαρό κόμμα, ένα κόμμα που ξέρει ποια ταυτότητα έχει, ξέρει πού απευθύνεται, ξέρει τις αξίες του, τη συλλογικότητα, τη συνεργασία, ένα κόμμα που ξέρει να μετατρέπει τις αξίες σε πρακτικές πολιτικές».
«Δεν είχαμε το κόμμα που ήταν τόσο στιβαρό, που είχε την αυτοπεποίθηση και την περηφάνεια για τις αναλύσεις του, για τις ιδέες του, τις αξίες του και βέβαια και για το πρόγραμμά του», κατέληξε.