Η Κάτω Βουλή στη Ρώμη ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο στις δύο τελευταίες από τις τέσσερις ψήφους εμπιστοσύνης, τις οποίες είχε ζητήσει ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των μέτρων πριν από την αναχώρησή του την Πέμπτη για τις Βρυξέλλες.
Μία από τις πρώτες του εξαγγελίες αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Νοέμβριο του 2011, η εργασιακή μεταρρύθμιση του Μόντι ρυθμίζει επί το ευνοϊκότερο τη δυνατότητα των εργοδοτών στις απολύσεις, επεκτείνει τα επιδόματα ανεργίας από το 2017 και θέτει τέλος στην καθ' υπέρβαση χρήση των ευέλικτων μορφών εργασίας, που επέτρεπε στους εργοδότες να μην προσλαμβάνουν εργαζομένους με πλήρες ωράριο απασχόλησης.
Αργότερα απόψε, η Βουλή θα εγκρίνει το μέτρο καθαυτό σε μία ψηφοφορία ρουτίνας.
Η εργασιακή μεταρρύθμιση του Μόντι είχε κατατεθεί προ τριών μηνών στο Κοινοβούλιο, έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση με τα εργατικά σωματεία και την εργοδοσία, αλλά σύντομα χρειάσθηκε να αναθεωρηθεί, έπειτα από την πίεση των κομμάτων και τις ανησυχίες των συνδικάτων για αύξηση των απολύσεων, ή των εργοδοτών που φοβούνται αύξηση του κόστους εργασίας.
Οι εργατικές ενώσεις ήδη έχουν οργανώσει πολυάριθμες κινητοποιήσεις κατά των προτεινόμενων αλλαγών.
Η υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο, η κύρια εισηγήτρια της μεταρρύθμισης, υπεραμύνθηκε των μέτρων σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ: «πασχίζουμε να προστατεύσουμε τα άτομα, όχι τις δουλειές τους. Η στάση των ανθρώπων πρέπει να αλλάξει. Η εργασία δεν είναι δικαίωμα, θα πρέπει να κερδηθεί, ακόμη και μέσα από θυσίες»
Οι δυσκολίες στην έγκριση της εργασιακής μεταρρύθμισης σήμαναν την απαρχή των πολιτικών προβλημάτων του Μόντι και επιτάχυνε την καθοδική πορεία του στις δημοσκοπήσεις, η οποία έχει φθάσει στο αξιοθρήνητο 33% από το 71% που συγκέντρωνε όταν ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας τον Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας SWG.