Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δηλώσεις Μόντι σηματοδοτούν ότι οι διαπραγματευτές έχουν επιλύσει τις βαθιές διαφορές σχετικά με τη διατύπωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απειλή εκτροχιασμού της Συνόδου εξανάγκασαν τη Δύση να δεχθεί ένα συμβιβαστικό τελικό κείμενο για την Ουκρανία, που πρόκειται να εγκριθεί με το πέρας των εργασιών, ανέφερε με τη σειρά του το Bloomberg επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters στο ανακοινωθέν θα αναφέρονται τα κάτωθι για την Ουκρανία:

  • Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να ενεργούν με τρόπο συνεπή με τους σκοπούς και τις αρχές του καταστατικού του ΟΗΕ στο σύνολό του
  • Όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας  κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους.
  • Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη.
  • Για την κρίση στην Ουκρανία, “υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση”.
  • Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι κρίσιμες.
  • Θα καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να διασφαλίσουν άμεσες και απρόσκοπτες παραδόσεις σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων/εισροών από τη Ρωσία και την Ουκρανία

Το ύφος του κειμένου θα είναι σε γενικός γραμμές παρόμοιο με εκείνο, που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του 2022 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανέφεραν πηγές. Η κοινή δήλωση πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της G20 τώρα, ανέφερε το Bloomberg.