Αλλεπάλληλα 112
Λίγο μετά τις 23:00, το βράδυ της Τετάρτης, το 112 ήχησε για την εκκένωση εννέα χωριών στη Λάρισα: Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Μήνυμα εκκένωσης εστάλη λίγο μετά τις 01:00 τα ξημερώματα στους κατοίκους του οικισμού Αχίλλειο προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αχίλλειο απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας – Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ενώ το πρωί της Πέμπτης 4 οικισμοί της Εύβοιας έλαβαν μήνυμα από το 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι κάτοικοι σε Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες καλούνται να αποφύγουν την όποια μετακίνηση.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
📌 #Εύβοια
🆘 Με εντολή του Δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των #Ασμήνι #Πευκί #Αρτεμίσιο & #Γούβες λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/G6mF2c28qW@pyrosvestiki…
— 112 Greece (@112Greece) September 28, 2023
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Αν βρίσκεστε στον οικισμό #Αχίλλειο απομακρυνθείτε προς #Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο #Λάρισας – #Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/G6mF2c28qW@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) September 27, 2023
Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: «Φερτά υλικά έχουν φράξει το οδικό δίκτυο στον Βόλο – Πλημμύρισε το υπόγειο του νοσοκομείου της πόλης»
«Τα φαινόμενα στον Βόλο παρουσιάζουν μια εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες. Όμως χθες από το απόγευμα ως αργά το βράδυ, εκδηλωθήκαν έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία και κυρίως στην Μαγνησία, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην πόλη του Βόλου. Υπερχείλισαν ρέματα που περνούν μέσα από την πόλη, όπως ο Κραυσίδωνας και ο Ξηριάς και το νερό στην πόλη ξεπέρασε σε αρκετές περιοχές τα 30 και 40 εκατοστά, πλημμυρίζοντας όχι μόνο την πόλη του Βόλου αλλά και πλησιέστερες παράκτιες περιοχές», δήλωσε στο Mega o εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.
«Στην πόλη του Βόλου, όγκο νερού δέχθηκε και το 2ο νοσοκομείο και πλημμύρισε το δεύτερο υπόγειό του, συνεχίζονται οι αντλήσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις και μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 400 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων», καθώς «το φαινόμενο ήταν ισχυρό και απότομο και τις ώρες που εκδηλώθηκε, αρκετός κόσμος ήταν στον δρόμο. Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, ενισχυμένες με την παρουσία ομάδων για τη διάσωσή από ορμητικά νερά της 2ης, 7ης και 8ης ΕΜΑΚ, και ερπυστριοφόρα οχήματα, παρείχαν βοήθεια σε 153 συμπολίτες μας και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία, κυρίως στις περιοχές, Αλυκές, Αγριά και νέα Ιωνία Βόλου» συμπλήρωσε.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη στον Βόλο κυρίως γιατί φερτά υλικά έχουν φράξει το οδικό δίκτυο στην πόλη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, η προσπέλαση σε κάποια σημεία είναι δύσκολη. Δεν έχει έρθει μήνυμα για άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, να παρακολουθούν οι κάτοικοι τις ενημερώσεις. Στην Μακρινίτσα, όπως και στον Βόλο, πήραμε κλήσεις και δε χρειάστηκε να κάνουμε μεταφορές ατόμων, ο κόσμος τρόμαξε από το έντονο φαινόμενο. Υπάρχει πρόβλημα στο οδικό δίκτυο προς τη Μακρινίτσα. Στην Εθνική Οδό δεν έχουμε προβλήματα αυτή τη στιγμή» κατέληξε.
«Από τη μία άκρη του Δήμου μέχρι την άλλη η περιοχή μας είναι πάρα πολύ πλημμυρισμένη, από χτες … όλη τη νύχτα είχαμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα», είπε επίσης στο Mega ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος.
«Η ένταση της βροχόπτωσης επανήλθε το πρωί της Πέμπτης … το πρόβλημα εδώ είναι σύνθετο, δεν είναι 4-5 χρόνων, αλλά 40 χρόνια πριν. Στους χάρτες του 1937 πήγαιναν διαφορετικά τα ποτάμια. Έγιναν παρεμβάσεις, όπως σε όλη την Ελλάδα. Κάθε δήμαρχος ή πρόεδρος έφραζαν ή έφτιαχναν σπίτια πάνω στα ποτάμια. Τα ποτάμια στενέψανε. Ήταν φτιαγμένα από τη φύση να δέχονται χιλιάδες κυβικά. Αυτή τη στιγμή από τα 10 μ. έχουν γίνει 2-3 μ. Πού να πάει όλο αυτό το νερό;» σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ροβιάς Θεόδωρος Κέρης.
Θύμισε πως «στις Ροβιές, όπου έχει καεί το 100% του δάσους … Μετά την φωτιά, έγιναν αντιπλημμυρικά, τοιχία στήριξης, από το Δασαρχείο και τον κ. Μπένο. Τα ποτάμια καθαρίστηκαν από την Περιφέρεια. Αλλά τα πεύκα στις πλαγιές δεν είναι πλέον ζωντανά. Ξεριζώνονται, πέφτουν με το παραμικρό, μέσα στο ποτάμι. Τα παίρνει το ποτάμι και φρακάρει … το ίδιο πρόβλημα έχουμε συνέχεια. Η λύση ήταν “χτες”, το κεντρικό ποτάμι μέσα στο χωριό να οριοθετηθεί, να πάρει επιτέλους η κυβέρνηση μια απόφαση, να μπει μέσα σε φραγμένες εκτάσεις … να πάρει 1,5-2 μέτρα σε κάθε πλευρά».
«Η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη» έλεγε ο Μπέος, ενώ τα ποτάμια της πόλης ήταν γεμάτα μπάζα
«Μην ακούτε και διαβάζετε τους αξιοθρήνητους πολιτικούς απατεώνες» έλεγε ο δήμαρχος Βόλου. Αχιλλέας Μπέος, προσθέτοντας πως «τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, με τα συνεργεία του Δήμου, αλλά και ιδιωτών, είμαστε σε όλα τα μήκη και πλάτη της πόλης και όπου παρατηρούνται προβλήματα παρεμβαίνουμε αμέσως».
Ο ίδιος λίγες ώρες μετά έκανε λόγο για ανεξέλεγκτη κατάσταση, καλώντας τους κατοίκους να ανέβουν στις ταράτσες .
Εντωμεταξύ, κάτοικος του Βόλου ανέβασε φωτογραφίες του ποταμού Κραυσίδωνα γεμάτου με χώματα και μπάζα από την προηγούμενη κακοκαιρία. «Επόμενο ήταν να σπάσει ξανά απόψε Τετάρτη ο Κραυσίνδωνας. Άχρηστοι, άχρηστοι, άχρηστοι!» σχολίασε.