Το Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ προσκαλεί στην παρουσίαση βιβλίου του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, με τίτλο: «Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 18:30, στην αίθουσα «Γεώργιος Καραντζάς» (1ος όροφος) της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα)
Θα μιλήσουν:
Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος στην Αθήνα, τ. μέλος ΔΣ ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή»
Βασιλική Πέτσα, συγγραφέας και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ξενοφών Κοντιάδης, συνταγματολόγος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας
Γαβριήλ Σακελλαρίδης, οικονομολόγος και διευθυντής του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή
Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού.
Πρόκειται για ένα πολιτικό και δικαστικό θρίλερ, βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Ο καθηγητής Κοντιάδης αφήνει για λίγο στην άκρη τον επιστημονικό λόγο και προχωρά στη δημιουργία ενός λογοτεχνικού έργου που διεισδύει στην ιστορία του Παύλου Φύσσα και της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», σε μια αφήγηση που εκδιπλώνεται ακολουθώντας τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της.
Είναι μία ιστορία που πηγαίνει πίσω στον χρόνο, φτάνοντας μέχρι τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το ακροδεξιό παρακράτος, ακριβώς πενήντα χρόνια νωρίτερα. Πώς έζησαν θύτες και θύματα το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963 στη Θεσσαλονίκη και τη νύχτα της 18ης Σεπτέμβρη του 2013 στην Αμφιάλη; «Ο σχεδιασμός των δολοφονιών, ο εκφοβισμός, οι θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και συνδικαλιστών, οι απόπειρες συγκάλυψης, το παιχνίδι με το βαθύ κράτος, η σπαρακτική κραυγή της Μάγδας Φύσσα “Γιε μου, τα κατάφερες”, η νίκη απέναντι στον φόβο, η αγωνία για την επόμενη μέρα», όπως σημειώνεται από τον εκδοτικό οίκο, αποτελούν τα σημεία-σταθμούς που συνθέτουν το περιεχόμενο του βιβλίου.
«Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος» (εκδόσεις Τόπος) είναι ένα λογοτεχνικό έργο που, σε πείσμα εκείνων που επιδιώκουν τη λήθη, επεξεργάζεται, αποκωδικοποιεί και συνδέει δύο από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Ο Κοντιάδης ξαναγυρίζει στη μνήμη ως αίτημα. Για να μην πει κανείς και καμία πως δεν ήξερε. Για να μην ξεχάσει και να μην ξεχαστεί κανείς.