Στα ράφια πλέον το λάδι πωλείται σε τιμές άνω των 12-13 ευρώ, με τιμή έναρξης για τη χονδρική τα 9,25 ευρώ, από 4 και 4,5 ευρώ πέρυσι. Μετά τις φιάλες ουίσκι, αντικλεπτικά και στις συσκευασίες ελαιόλαδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
«Υπάρχει 80% μικρότερη παραγωγή και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Την περίοδο της γονιμοποίησης της ελιάς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν και δεν έγινε η γονιμοποίηση σωστά. Οπότε έχουμε πολύ χαμηλή παραγωγή. Έχω γύρω στις 1.000 ρίζες ελιές αυτή τη στιγμή. Από 4 με 5 τόνους που έβγαζα ετησίως, φέτος ζήτημα να βγάλω 500 κιλά λάδι, το οποίο το πιο πολύ θα το χρησιμοποιήσουμε για οικογενειακή κατανάλωση. Δεν θα έχω να διαθέσω προς πώληση», δήλωσε ελαιοπαραγωγός.
Κατά 80% έχει πέσει φέτος η παραγωγή της ελιάς, με αποτέλεσμα η τιμή χονδρικής στο ελαιόλαδο να ξεκινάει από τα 10 ευρώ το λίτρο. «Και άλλες φορές είχε πέσει η παραγωγή, αλλά δεν είχαν φτάσει οι τιμές τόσο ψηλά», υπογράμμισε καταναλωτής.
Στο ράλι της ακρίβειας η φέτα στα σούπερ μάρκετ έχει από 10 ευρώ έως 17 ευρώ και η βιολογική φτάνει τα 20 ευρώ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, αυτές οι αυξήσεις μοιάζουν αδικαιολόγητες, αφού είναι πολύ μεγάλες πολλαπλάσιες από την αύξηση που πήρε το γάλα. Στο ίδιο δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» σε άλλο σημείο αναφέρει: Απλησίαστα τείνουν να γίνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τις αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο να υπερβαίνουν το 10% και ειδικά τη φέτα να κοντεύει να εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο, και χωρίς εμφανή εξήγηση, το γάλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πήρε μια αύξηση 2%. Τα γαλακτοκομικά μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 11,9%.
Παράλληλα, στην αγορά ανοίγει και θέμα νοθείας. «Υπάρχουν ζητήματα νοθείας. Για παράδειγμα, αντί να υπάρχει στη φέτα γίδινο γάλα 30% και πρόβειο 70%, κάποιοι βάζουν 10-20% γίδινο και αγελαδινό που είναι πιο φτηνό και το βαπτίζουν “φέτα”». «Δε δικαιολογούνται αυτή τη στιγμή αυξήσεις, καθώς η φέτα που είναι στην αγορά έρχεται από αποθέματα τριών μηνών πίσω», λέει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος.
Μειώνεται δραστικά η αγοραστική δύναμη των πολιτών
Ο Κύκλος Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης του ΕΝΑ δημοσιεύει τη σειρά Focus ENA | Oικονομία, η οποία περιλαμβάνει flash αναλύσεις μακροοικονομικών δεικτών και μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Η νέα ανάλυση έχει θέμα «Μισθοί, τιμές & αγοραστική δύναμη».
Βασικό εύρημα: Μέσα σε δυόμιση χρόνια οι μισθωτοί μπορούν να αγοράσουν 8% λιγότερα αγαθά. Αν, δε, δαπανούσαν όλο το μισθό τους σε τρόφιμα, θα μπορούσαν να αγοράσουν 15% λιγότερα τρόφιμα. Από αρχές του 2021 μέχρι το τέλος β’ τριμήνου 2023 οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο από 7% ενώ ο τιμάριθμος πάνω από 16% και ειδικά ο δείκτης τιμών στα είδη διατροφής 25,5%