Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι ένωσαν την Τετάρτη τις φωνές τους στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο «φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο» της κυβέρνησης, ένα νομοσχέδιο το οποίο όπως λένε σύσσωμοι όλοι οι κλάδοι ουδεμία σχέση έχει με την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά αντιθέτως με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ακόμη ευνοεί την φοροδιαφυγή.
«Για πρώτη φορά έρχεται φορολογικός νόμος με αναδρομική ισχύ, περιλαμβάνει δηλαδή τα εισοδήματα του 2023. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία με νόμο απαγορεύεται να υπάρχει ζημία στις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο από το να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, πρέπει να κάτσουμε παραγωγικοί φορείς και επιστημονικοί φορείς της χώρας και να βγάλουμε ένα σχέδιο νόμο με το οποίο πραγματικά θα έχουμε φορολογική δικαιοσύνη» σημειώνει ο κ. Καββαθάς κι εξηγεί σχετικά με το νομοσχέδιο: «εξομοιώσει τις επιχειρήσεις με τον μέσο συντελεστή του κάθε κλάδου σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως πού είναι η επιχείρηση. Φανταστείτε ένα μίνι μάρκετ στο Παγκράτι και μια αντίστοιχη επιχείρηση στη Μακρακώμη Φθιώτιδος να πρέπει να δηλώνουν τα ιδία τουλάχιστον κέρδη. Αυτό θα βάλει ταφόπλακα στις μικρές επιχειρήσεις».
Μιας και ο αρμόδιος υπουργός κάνει μονολόγους στα τηλεοπτικά παράθυρα και τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλέσαμε τον κ. Καββαθά να σχολιάσει όσα ισχυρίζεται ο κ. Χατζηδάκης.
Το 54% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε πέρσι ζημίες ή μηδενικό εισόδημα. Παράλληλα, το 27% δηλώνει ζημίες ή μηδενικό εισόδημα συνεχόμενα τα τελευταία 5 χρόνια. Και τίθεται αυτόματα το ερώτημα: Πώς αλήθεια ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Και μπροστά σ’ αυτό το φαινόμενο, ο οποιοσδήποτε… pic.twitter.com/Ewv7R1KVie
— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) November 22, 2023
«Όση σχέση έχει ο φάντης (βαλές) με το ρετσινόλαδο, τόση έχει ο κ. υπουργός με την πραγματική οικονομία. Αν είχε σχέση με την πραγματική οικονομία θα λάμβανε υπόψιν του 15 χρόνια αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων, ότι την τελευταία διετία έχουμε αύξηση των ληξιπρόθεσμων προς την ΑΑΔΕ ύψους 10 δις ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχουμε αύξηση των ληξιπρόθεσμων προς τον ΕΦΚΑ 660 εκ. Απαντάμε λοιπόν στον υπουργό πως δημιουργώντας χρέη επιβιώνουν αυτές οι επιχειρήσεις, γιατί πραγματικά είναι ζημιογόνες ή έχουν ελάχιστη κερδοφορία, γιατί είναι πλέον και οι ανατιμήσεις πρώτων υλών και λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων (κατά 40%)».
Και συνεχίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ: «η κυβέρνηση επιβάλει νέους φόρους. Μετατάσσει αναψυκτικά και ροφήματα στον υψηλό συντελεστή 24%, ενώ υπάρχει προεκλογική δέσμευση από το 2019 του πρωθυπουργού που έλεγε ότι το πρώτο νομοθέτημα που θα φέρει στη Βουλή θα είναι η μόνιμη παραμονή του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% για το σύνολο της εστίασης εξαιρούμενων των αλκοολούχων».
Βασική επιδίωξή μας και το 2024 είναι η άσκηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Θα υπάρξουν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, νέα αύξηση των συντάξεων κι αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά. Σημαντική επίσης είναι η… pic.twitter.com/383kWuSRLm
— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) November 22, 2023
«Για άλλη μία φορά ο υπουργός ψεύδεται» σχολιάζει ο κ. Καββαθάς, «γιατί ενώ είχε γράψει στον προϋπολογισμό ότι θα εισπράξει 605 εκατομμύρια ευρώ με τον νέο τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος των ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, στην πράξη έχει κατώφλι υπολογισμού τα 10.920 ευρώ και ταβάνι τα 50.000 ευρώ». Στη συζήτηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, καταρρίπτοντας τα λεγόμενα του υπουργού οικονομικών.
Και κατέληξε με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοαπασχολούμενου που το νέο νομοσχέδιο τον τσακίζει. «Σκεφτείτε τα κυλικεία των σχολείων. Δουλεύουν το maximum 165 μέρες τον χρόνο και πρέπει να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και αυτασφάλιση για 12 μήνες. Κι από αυτά τα 2-3 ευρώ που εισπράττουν από τα παιδάκια, πρέπει να πληρώνουν τεκμαρτό εισόδημα και να τους προσμετρώνται και τριετίες λειτουργίας».