
«Για την Κωνσταντινούπολη ναι περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Είναι συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Είναι λοιπόν, θέμα χρόνου. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται. Και βέβαια η πόλη έχει μεγάλη τρωτότητα», είπε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λεκκας.
«Εκείνο το οποίο έχουμε να πάρουμε από τους Ιάπωνες είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα, η πειθαρχία, η υπακοή, όλα αυτά τα οποία δεν τα έχουν όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι λαοί. Είναι πολύ συντεταγμένοι, εκπαιδευμένοι και η νοοτροπία τους είναι τελείως διαφορετική από τη δικιά μας. Συνεπώς υπακούν στις οδηγίες με στωικότητα, με καρτερικότητα και ό,τι κάνουν το κάνουν όλοι μαζί» δήλωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο αναφερόμενος στα στοιχεία εκείνα που κάνουν τους Ιάπωνες να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση.
«Η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα τώρα»
«Τώρα απόλυτη προτεραιότητα έχουν πράγματα, όπως η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος που κάνουμε τώρα σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο» σημείωσε ο κ. Λέκκας στη πορεία της συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο.
«Απαραίτητο το πιστοποιητικό στατικής επάρκειας»
Εν συνεχεία, αναφερόμενος στα ιδιωτικά κτήρια υπογραμμίζει «σίγουρα και τα ιδιωτικά κτήρια θα πρέπει να περάσουν έλεγχο. Προσδοκούμε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αντισεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια θα γίνει κάποια θεσμική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να επεκταθεί αυτός ο υποχρεωτικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια της χώρας, τα ιδιωτικά, με ευθύνη των ιδιοκτητών. Κοιτάξτε, δεν μπορεί -όταν ενοικιάζεται ή πωλείται ένα διαμέρισμα να ζητάμε το ενεργειακό πιστοποιητικό και να αφήνουμε απέξω το πιστοποιητικό των σεισμών. Κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα πιστοποιητικό στατικής επάρκειας των κτιρίων. Βεβαίως θα πρέπει να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες. Σταδιακά θα γίνει αυτός ο έλεγχος. Προτείνουμε να γίνει αυτός ο έλεγχος και βέβαια αυτό θα προσδώσει μια άλλη αξία στα κτήρια και όσον αφορά τα κτήρια τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν ή έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου ή οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να γίνουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τον κανονισμό επισκευής και επαναφοράς των κτιρίων στην αντισεισμική τους επάρκεια. Υπάρχουν κανονισμοί αυτοί από τον ΟΑΣΠ που έχουμε εκδώσει πρόσφατα. Μέσα στο 24 θα δούμε τα δημόσια κτίρια της χώρας και στη συνέχεια βεβαίως θα προτείνουμε να υπάρχει και για τα ιδιωτικά κτίρια της χώρας».
«Για την Κωνσταντινούπολη ναι περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Είναι συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Είναι λοιπόν, θέμα χρόνου. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται. Και βέβαια η πόλη έχει μεγάλη τρωτότητα. Έχει 20 εκατομμύρια πληθυσμό και πλέον το ένα τρίτο των κτιρίων είναι πολύ παλιά κτίρια. Το ένα τρίτο είναι νέα κτίρια σαν αυτά της Αντιόχειας και των Αδάνων. Συνολικά το 8 δεν το ξεπερνάει. Είναι γύρω στα 7,7 ή 7,8 αν σπάσει όλο το ρήγμα. Όταν είναι 20 εκατομμύρια συσσωρευμένα σε ένα στενό σχετικά χώρο, οπωσδήποτε θα υπάρξουν και θύματα. Βέβαια εξαρτάται και το σενάριο του σεισμού, Δηλαδή αν και τι ώρα θα γίνει και το πώς θα γίνει. Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσει κατά διαστήματα το ρήγμα με μικρότερους σεισμούς και δεν θα έχουμε εν πάση περιπτώσει τεράστιες επιπτώσεις, όπως είχαμε για παράδειγμα στην Αντιόχεια» είπε στο τέλος ο κ. Λέκκας, ερωτηθείς σχετικά για αν πρέπει να περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός για την Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη.
O ένας φιλελές διαδέχεται τον άλλον...
Αν αυτός είναι έστω και κεντρώος εγω πρέπει να είμαι ο Κιμ ον Γιουνγκ.
Άλλαξε ο Μανωλιός...
Δεν τρέφω ελπίδες ότι κάτι θα αλλάξει στη χώρα των ηπατζίδικων κατοικιδίων. Όμως ακόμη και έτσι, διαβάζοντας ποιοι πέρασαν από τη πρωθυπουργία τα τελευταία χρόνια...Μέι, Τρας, Σούνακ, Μπόρις τζόνσον!!! Τραγικές επιλογές που κάνουν τον κούλη να μοιάζει καλή επιλογή. To be fair βέβαια, η αναλογία είναι να ψήφισες κούλη και να σε κυβερνάνε τελικά ο άδωνης, η βούλτεψη και ο αυγενάκης. Σκατά ψήφισες, σκατοπλημμύρα έλαβες.
Ο πρωθυπουργός στην Αγγλία ορίζεται από τον βασιλιά, οπότε κάνουν εσωτερικά κομπρεμί όποτε χρειαστεί. Να δούμε πως θα πάει αυτό αν ποτέ βγάλουν πρώτο κόμμα στις εκλογές κάποιο που το σύστημα δεν θέλει.
1965 θα παει...
Έγινε η επανάστα στην Αγγλία!
ΠΑΣΟΚια όλα τους,και κινεζοειδή μάλιστα.
61 τακατό
Είμαι σίγουρος ότι πολιτικές σαν αυτή δεν έπαιξαν ρόλο. Λες και παρακαλούσαν να χάσουν οι Συντηρητικοί. Τώρα οι άλλοι είναι "Εργατικοί" στο όνομα μόνο.
Ε,ρε,Αυγενάκηδες που σας χρειάζονται...
Αδέρφια, αριστερά να 'ναι κι ας είναι ό,τι να 'ναι. Δεν είναι καιρός για ιδεολογικές γνησιότητες και τέτοιες πολυτέλειες. Εδώ που φτάσαμε μόνο για τη φανέλα αγωνιζόμαστε πια (το σώβρακο μας το πήρε ο καπιταλισμός). Ένα πρίντε μας έμεινε μόνο, κάτι γυναικοκτονίες, και ο ευγενής αγώνας για την κατάργηση της συνεπιμέλειας. Και δυό παπούτσια πάνινα.
Βλέπεις έστω και έναν εδώ πέρα να πανηγυρίζει για την ανάδειξη αριστερής κυβέρνησης;
Κακώς. Κάκιστα. Μια χαρά αριστερή κυβέρνηση είναι. Δηλαδή τι άλλο είναι η αριστερά σήμερα;
α. Τώρα κατάλαβα τι προσπαθούσες να πεις. -1
Ούτε τώρα κατάλαβες αλλά δεν πειράζει.
Πραγματικά τραγική η πολιτική κατάσταση στην Μεγάλη Βρετανία.
Από τους ..... Ροζ Συντηρητικούς , στους Εργατικούς του Στάρμερ.
Και επειδή βλέπω σχόλια από κάτω που νομίζουν ότι ο Στάρμερ επειδή φοράει κουστούμι είναι μετριοπαθής Εργατικός , να σας πω για να χαρείτε ότι ο τύπος αυτός είναι πιο ακραίος από το 99% των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ π.x στην Ελλάδα.
Αν τον έβαζα κάπου στο Ελληνικό πολιτικό φάσμα , θα τον έβαζα κάπου στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ήταν στην φράξια των τροτσκιστών στους εργατικούς και εντός της φράξιας ήταν στο ρεύμα των Παμπλιστών.
Των οπαδών του δικού μας του Πάμπλο που μιλούσαν για αντάρτικο πόλεων δηλαδή.
Και αυτά στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του ογδόντα, ενώ ήταν ήδη δικηγόρος. Όχι κανένα πιτσιρίκι.
Ανταρσύα ε; Είναι φιλελεύθερος ο Ανταρσύα; Ως αντικαπιταλιστική οργάνωση δεν γίνεται να είναι. Αλλά είσαι λίγο καραάσχετος με την πολιτική γι αυτό και δε θα σε πάρω στα σοβαρά. Ποιος μπορεί άλλωστε.
τι μαλακίες λες εκεί ρε, πυρετό έχεις; Ο Σταρμερ ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Φαντάζομαι τον Κόρμπιν τον θεωρούσες αναρχικό ή κάτι τέτοιο.
(edit: Ρε φίλε είσαι άσχετος από πολιτική, αναλύεις τα πράγματα σαν τα μεσημεριανάδικα: κοιτάζεις τί έκανε κάποιος στα... φοιτητικά του χρόνια, για να δεις το ποιόν του. Να βλέπεις την ουσία. Η ήττα του Κόρμπιν το 2019, που υποστήριζε την κρατικοποίηση ολόκληρων τομέων της οικονομίας, ήταν ήττα της αριστερής-σοσιαλιστικής ατζέντας. Μετά από αυτήν, το εργατικό κόμμα αναθεώρησε τις πολιτικές του θέσεις προς το συντηρητικότερο, καθώς κρίθηκαν πολύ ριζοσπαστικές για τους Βρετανούς ψηφοφόρους. Και έτσι εγένετο Στράμερ ηγέτης των Εργατικών, ένας άνθρωπος που επιπλέον στην ωριμότητά του έχει κάνει τα ακριβώς αντίθετα από όσα πίστευε νέος, άρα είναι συν τοις άλλοις και αδίστακτος)
Καημένε, Oti Nane, οι σχολιαστές δεν καταλαβαίνουν το χιούμορ σου. Φταίς όμως κι εσύ, γιατί με τις τόσες ανοησίες που γράφεις πως να καταλάβουν πότε λες μαλακίες και πότε κάνεις χιούμορ :)
Πάει αυτός, τον χάσαμε, φαίνεται η υπόγα δεν έχει αιρ-κοντισιον και τον βάρεσε η ζέστη κατακούτελα!