Ρεπορτάζ του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη
Για να μπούμε στην αίθουσα του συνεδρίου, πρέπει να περάσουμε μέσα από ένα σκηνικό που αναπαριστά το κατεστραμμένο τοπίο της Γάζας. Μαζί με τους ήχους των βομβαρδισμών στο υπόβαθρο είναι λες και πρόκειται για μια μικρή μύηση στη φρίκη του πολέμου. Σιγά σιγά η συνεδρίαση αρχίζει, με την Ισράα Αλσέιχ και τον Μουσταφά Ματάρ να παρουσιάζουν την εισαγωγική ενότητα με έναν σύντομο πρόλογο, που κινήθηκε γύρω από τη διαδικασία ανόδου του Παγκόσμιου Νότου και την περιγραφή του σιωνιστικού σχεδίου ως ένα αποικιακό σχέδιο, η αντίσταση απέναντι στο οποίο είναι καθήκον. Πριν περάσουμε στους ομιλητές προβάλλεται ένα βίντεο με το ιστορικό του αποικισμού της Παλαιστίνης.
Πρώτος από τους ομιλητές παίρνει τον λόγο ο Μαρουάν Αλ Φαούρι από το Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετριοπάθεια, ο οποίος κάλεσε σε ειρήνη στη Γάζα και απέδωσε τιμή στους μάρτυρες και όσους συμπαραστέκονται στον παλαιστινιακό έθνος. Έκανε λόγο για το δικαίωμα και το καθήκον των αραβικών και μουσουλμανικών λαών να αντισταθούν απέναντι στον σιωνισμό, τον οποίο χαρακτήρισε παγκόσμια απειλή. Όπως ανέφερε η διάσκεψη πραγματεύεται πρώτον νομιμότητα της αντίστασης και δεύτερον να αποκαλύψει τα εγκλήματα του σιωνισμού και της κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού.
Στη συνέχεια μίλησε ο Σεΐχης Χαμίντ Μπεν Αμπντουλάχ Αλ Αχμάντ από το Διεθνές Ίδρυμα της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση Πλημμύρα Αλ Άκσα ξεσκέπασε πρώτα από όλα τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν τη σφαγή του Ισραήλ. Κι αυτός περιέγραψε το σιωνιστικό σχέδιο ως ένα εγκληματικό έργο εμπνευσμένο από τις αποικιακές δυνάμεις κατά του αραβο-μουσμουλανικού κόσμου και μάλιστα σημείωσε πως σιωνισμός στοχεύει όχι μόνο τους Παλαιστίνιους, αλλά και όλους εκείνους που στέκονται στο πλευρό της παλαιστινιακής υπόθεσης, ειδικά στον αραβικό κόσμο. Εδώ έρχεται και η πρώτη από τις πολλές τιμητικές αναφορές στη Νότιο Αφρική, με τον Αλ Αχμάντ να αναφέρει πως η χώρα κατανοεί την απειλή που συνιστά ο σιωνισμός και η αποικιοκρατία. Ευχαριστίες έλαβε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, για τον οποίο ανέφερε πως απέρριψε τη ρητορική πως η Παλαιστινιακή Αντίσταση είναι τρομοκρατία. Άλλωστε ένα τέτοιο συνέδριο δεν θα μπορούσε να γίνει, χωρίς την ανοχή της Τουρκίας, που δέχεται μεγάλες πιέσεις από τους νατοϊκούς συμμάχους της να αποβάλει την Χαμάς απο την Κωνσταντινούπολη. Τέλος, ευχαρίστησε τους χιλιάδες ανθρώπους, που σε όλο τον κόσμο -ακόμα και στις ΗΠΑ, όπως είπε- διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης. Η σταθερή σχέση του λαού της Παλαιστίνης με την Αντίσταση παίζει κυρίαρχο ρόλο στη συνέχιση της, κατέληξε.
Ο Δρ Αλί Αλ Κουαραντάγκι, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Ακαδημαϊκών, μίλησε μετά, τονίζοντας πως ο λαός της Γάζας νίκησε έναν υποτιθέμενα αήττητο στρατό. Μάλιστα, σημείωσε πως οι άνθρωποι στη Γάζα και σε ολόκληρη την Παλαιστίνη είναι αυτοί που είναι πραγματικά ελεύθεροι, ενώ αυτοί που συνωμοτούν εναντίον της Γάζας είναι τελικά οι σκλάβοι. Στη συνέχεια σημείωσε πως οι ελεύθεροι άνθρωποι είδαν τον ηρωισμό των μαχητών της Γάζας και για αυτό μετά την επιχείρηση «Πλημμύρα Αλ Άκσα», κάθε μέρα αυξάνονται οι πιστοί στα ισλαμικά κέντα της Δύσης. Έπειτα κάλεσε σε άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις να σταθούν στο πλευρό της Παλαιστίνης με κάθε δυνατό μέσο για να αναλάβουν δράση για την προάσπιση της Γάζας, η εγκατάλειψη της οποίας -ανέφερε σε ένα μήνυμα που μάλλον απευθύνεται στα αραβικά καθεστώτα- αποτελεί «προδοσία στον Αλλάχ και τον Προφήτη Του». Έκλεισε και αυτός με μια αανφορά στη Ν. Αφρική, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα της και τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι περίεργο για μια χώρα που ιδρύθηκε από έναν ελεύθερο άνθρωπο, τον Νέλσον Μαντέλα.
Ήρθε η σειρά και στην ίδια τη Ν. Αφρική να μιλήσει και μάλιστα από τα χείλη του Μάντλα Μαντέλα, του εγγονού του ιστορικού ηγέτη της πάλης κατά του απαρτχάιντ. Ο ίδιος δήλωσε πως η Ν. Αφρική στέκεται στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης απέναντι στον σιωνισμό, που τον υποστηρίζουν οι ιμπεριαλιστές της Δύσης και κυρίως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφέρθηκε στην προσφυγή της Ν. Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως μέχρι τώρα έχουμε όλοι αποτύχει να σταματήσουμε την γενοκτονία. «Η ελεύθερη Παλαιστίνη είναι ο στόχος της εποχής μας. Εργαζόμαστε γι’ αυτό. Καταφέραμε να πετύχουμε την ελευθερία επειδή δεν τα παρατήσαμε ποτέ. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί και για την Παλαιστίνη. Βλέπουμε την ελευθερία της Παλαιστίνης ως το πιο θεμελιώδες από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Μαντέλα δίδαξε ότι αν έστω και ένας άνθρωπος στη γη πληγεί, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του. Η απελευθέρωσή μας δεν ολοκληρώνεται χωρίς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ζητάμε από όλους να στηρίξουν την παλαιστινιακή αντίσταση» τόνισε. Στη συνέχεια κάλεσε «να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας για να κερδίσουμε τον πόλεμο των δεδομένων και να καταστήσουμε το Ισραήλ υπεύθυνο για τις πράξεις του. Πρέπει να πιέσουμε τον ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο να εφαρμόσουν κυρώσεις και να βάλουμε οργανώσεις αρωγής στο έδαφος για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό κ.λπ. Ζητώ από όλες τις ισλαμικές χώρες να στηρίξουν την Παλαιστίνη, όπως η Ζάμπια και η Μοζαμβίκη μας βοήθησαν να αγωνιστούμε για την ελευθερία μας. Το απαρτχάιντ του Ισραήλ βάζει στο στόχαστρο νοσοκομεία, χώρους λατρείας, σχολεία». Πριν κατέβει από το βήμα, παιδιά της Παλαιστίνης ανέβηκαν στη σκηνή και το του έδειξαν τα πρόσωπα συγγενών τους που δολοφονήθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ (βλέπε την κεντρική φωτογραφία).
Ο Σείχης Αχμέντ Ιμπραχίμι, πρόεδρος του ανθρωπιστικού και φιλανθρωπικού συλλόγου Al Baraka προχώρησε σε μια πολύ οργισμένη παρέμβαση, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «δεν πολεμάμε τους σιωνιστές λόγω της θρησκείας τους αλλά επειδή έκλεψαν τη γη μας». Χαιρέτησε τον λαό της Υεμένης, που επίσης απειλείται λόγω της αλληλεγγύης του στην Παλαιστίνη. «Ο εχθρός δεν είναι τόσο δυνατός όσο φαντάζεται . Αγωνιζόμαστε κατά της κατοχής και της επίθεσης στη γη και τους ιερούς τόπους. Η ζωή μας δεν έχει καμία αξία αν δεν συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση της κατοχής. Σήμερα έχουμε την πλήρη ευθύνη να στηρίξουμε τον παλαιστινιακό λαό και την παλαιστινιακή υπόθεση» κατέληξε.
Η Λατινική Αμερική δεν λείπει από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, αφού όπως άλλωστε δήλωσε και η παρουσιάστρια του συνεδρίου έχει ζήσει στο πετσί της τι θα πει αντίσταση στην αποικιοκρατία. Η ήπειρος εκπροσωπήθηκε από τη Τζούλια Περλε, εθνική και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Μερκοσουρ, της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, που περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη και τη Βολιβία. Η Περλέ σημείωσε πως το Ισραήλ επιδιώκει να εξαφανίσει την Παλαιστίνη από τον χάρτη, σε μια προσπάθεια να εκδιώξει του Παλαιστίνιους από την Παλαιστίνη ή να τους υποτάξει. Θύμισε πως υπάρχουν περισσότερα από 25 ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που καταδικάζουν τις παράνομες πρακτικές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς επί σειρά ετών το Ισραήλ σκοτώνει και συλλαμβάνει Παλαιστίνιους σε καθημερινή βάση και τους καταπιέζει αν διαμαρτύρονται για τα εγκλήματά του. Προτρέπει τις κυβερνήσεις -ιδιαίτερα τις προοδευτικές- να κάνουν ό,τι μπορούν για να τερματίσουν την ισραηλινή κατοχή, κάνοντας σχετική αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις των Λούλα, Γκουστάβο Πέτρο, αλλά και στις δηλώσεις του γγ. του ΟΗΕ. Τα εγκλήματα του Ισραήλ είναι τεκμηριωμένα και το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτά, κατέληξε.
Ο Μάαν Μπασούρ, ιδρυτής του Εθνικού Αραβικού Φόρουμ και σημαντική προσωπικότητα στην αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, ανεφερε πως η απελευθέρωση κάθε ίντσας της Παλαιστίνης μπορεί να γίνει με την ενότητα των λαών του κόσμου, αφού παλαιστινιακό ζήτημα δεν είναι μόνο παλαιστινιακό ή αραβικό, αλλά μάλλον διεθνές. «Κάθε ένας από εμάς είναι λυπημένος βλέποντας μάρτυρες να πέφτουν κάθε μέρα και τον πόνο γύρω από την Γάζα, αλλά ταυτόχρονα νιώθουμε ευτυχισμένοι που βλέπουμε τον ανίκητο στρατό να νικιέται από την Αντίσταση» τόνισε. Κάλεσε σε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, παναραβικό και πανισλαμικό απέναντι στη σιωνιστική επίθεση. «Κάθε φωνή για την Παλαιστίνη είναι μια νίκη για εκείνους τους ήρωες που μας έκαναν υπερήφανους και είναι μια πράξη υποστήριξης για τους τραυματίες και τους φυλακισμένους» κατέληξε.
«Ο αγώνας στην Παλαιστίνη δεν είναι μόνο μια μάχη για ελευθερία ή για προσευχή σε ιερούς τόπους. Η Δύση ίδρυσε το Ισραήλ για να υποδουλώσει τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους Εβραίους στη Μέση Ανατολή. Η Δύση έχει επιβάλει τα σύνορα του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Παλαιστινιακή Αντίσταση και δεν μπορεί να νικήσει το παλαιστινιακό φρόνημα. Έτσι, προσπαθεί να καταστρέψει τον παλαιστινιακό λαό, να σκοτώσει το σώμα. Οι Παλαιστίνιοι είναι τα αδέλφια μας. Αγωνίζονται για όλους τους λαούς του κόσμου» είπε ο Μαξίμ Σεβτσένκο από το Ρωσικό Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.
Ο Πατέρας Μάικλ Γουίντερ από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Κέιπ Τάουν μίλησε εκ μέρους του χριστιανικού κόσμου. «Όταν είδαμε τα παιδιά στη Γάζα που έμειναν ορφανά εξαιτίας των ισραηλινών βομβών, δεν μπορούσαμε παρά να σκεφτούμε την τραγωδία του να μεγαλώνεις χωρίς γονείς.Οι Χριστιανοί, οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι σχηματίζουν ένα μωσαϊκό που απεικονίζει τις τρεις ιερές θρησκείες- η καθεμία είναι ορατή. Προσευχόμαστε στον Θεό να προστατεύσει τα παιδιά της Παλαιστίνης και να επιτύχει την ειρήνη στη γη της αγάπης» τόνισε.
Ο ραβινος Γισρέλ Ντοβίντ Βάις βρίσκεται και σε αυτό το συνέδριο, για να μεταφέρει το μήνυμα εκ μέρους των Εβραίων του κόσμου για αλληλεγγύη στην Γάζα. Έκανε λόγο για τα εγκλήματα μιας φρικιαστικής Νακμπα (καταστροφή), που γίνονται στο όνομα της θρησκείας του. Πως είναι δυνατόν ο κόσμος να σιωπά σε ακόμα και μια καρδιά από πέτρα θα έσπαγε, αναρωτήθηκε και εξήγησε: «Οι σιωνιστές χρησιμοποιούν το φόβητρο του αντισημιτισμού. Χρησιμοποιούν το θάνατο των παππούδων μου για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα και τον ρατσισμό. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν πώς σκοτώνονται οι Παλαιστίνιοι, αλλά δεν ενεργούν από φόβο μήπως χαρακτηριστούν αντισημίτες Οι Εβραίοι που υπέστησαν χρόνια καταπίεσης επιβάλλουν την καταπίεση στους Παλαιστίνιους. Ο Ιουδαϊσμός είναι μια θρησκεία που αποτρέπει τους φόνους ή την κατοχή οποιασδήποτε γης. Είμαστε μαζί σου Παλαιστίνη. Είμαι εδώ για να δηλώσω απερίφραστα ότι ο Ιουδαϊσμός είναι μια θρησκεία 3.000 ετών, δεν μας επιτρέπεται να κλέβουμε και να σκοτώνουμε. Ο Αρχιραββίνος της Παλαιστίνης το 1947 είπε “επιθυμούμε επιπλέον να εκφράσουμε την οριστική μας αντίθεση σε ένα εβραϊκό κράτος σε οποιοδήποτε μέρος της Παλαιστίνης”. Το Ισραήλ είναι η γνήσια αντιπροσώπευση του αντισημιτισμού».
Ο Νίττο Ταττου, μέλος του βραζιλιάνικου κογκρέσου είπε πως στέκεται στο πλευρό των γενναίων δημοσιογράφων που καλύπτουν τη σφαγή στην Παλαιστίνη επί τόπου, παρά το γεγονός ότι στοχοποιούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. «Στη Βραζιλία, οι ιθαγενείς αγωνίζονται ενάντια σε μια παρόμοια αδικία- έτσι, νιώθουμε τους Παλαιστίνιους και υποστηρίζουμε τον αγώνα τους για απελευθέρωση. Η απόρριψη της δυτικής αποικιοκρατίας θα οδηγήσει στην ελευθερία της Παλαιστίνης. Καλούμε τον κόσμο να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τα εγκλήματα πολέμου και την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε εδώ για να δείξουμε αλληλεγγύη, να ζητήσουμε να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα εδώ και τώρα και να σταματήσει η γενοκτονία.
Ο Ζαγαχιαριας Γιαπιτσίογλου, πρόεδρος του Κόμματος HÜDA PAR είπε πως «ο σιωνισμός είναι πολύ επικίνδυνος, καθώς είναι το μόνο κράτος που ιδρύθηκε χωρίς έθνος και γη και γι’ αυτό επιδεικνύουν πρωτοφανή σκληρότητα. Η Παλαιστίνη και η Υεμένη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της ισραηλινής κατοχής». Επαίνεσε επίσης τη Νότια Αφρική που προσέφυγε κατά του ισραηλινού καθεστώτος απαρτχάιντ στο Διεθνές Δικαστήριο.
Στο τέλος της εισαγωγικής ενότητας του συνεδρίου, δόθηκε ο λόγος και στην ίδια την Παλαιστινιακή Αντίσταση και συγκεκριμένα σε δύο οργανώσεις της. O Μοχάμαντ αλ Χίντι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Τζιχάντ, κάλεσε σε εσωτερική πολιτική ενότητα της Παλαιστινιακής Αντίστασης εκτός από την αραβική και ισλαμική υποστήριξη, ενώ ανέφερε πως ο πόλεμος στη Γάζα θα έχει όχι μόνο περιφερειακό, αλλά παγκόσμιο αντίκτυπο. Μάλιστα, ανέφερε πως δεν μπορούν να ελπίζουν στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις της αμερικανικής διοίκησης, όσο ο κοινός στόχος είναι η εξάλειψη της Παλαιστίνης.
Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε μίλησε στη Διεθνή Διάσκεψη με βίντεο παρέμβαση -προφανώς για λόγους ασφαλείας, αναφέροντας πως οι Ταξιαρχίες Al-Qassam κατέφυγαν στην Πλημμύρα της Αλ Άκσα «για πολλούς λόγους με κυριότερους την επιμονή της κατοχής στην επίθεσή της εναντίον της Ιερουσαλήμ, του τεμένους Αλ Άκσα και του λαού μας στη Δυτική Όχθη και τη συνεχιζόμενη πολιορκία της Γάζας». O Χανίγιε περιέγραψε τον σιωνισμό ως ένα αποικιακό σχέδιο, που περιλαμβάνει όλα τα πεδία: πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και πνευματικό. Έκανε λόγο για ένα εγκληματικό κίνημα, που στοχεύει όλη τη περιοχή, ενώ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως δεν είναι οι Εβραίοι εχθρός της Αντίστασης, αλλά οι κατακτητές της Παλαιστίνης. Στον λόγο του, ευχαρίστησε τη Νότιο Αφρική και αναφέρθηκε στην κληρονομιά του αντιαποικιακού αγώνα του Μαντέλα, αλλά και του Τσε Γκεβάρα! Σε ένα μήνυμα προς τις ελεύθερες συνειδήσεις του κόσμου είπε: «Είναι καιρός να ξεσκεπάσουμε τον κατακτητή και τα εγκλήματά του. Ήρθε η ώρα να πούμε ότι φτάνει πια με την υποστήριξη των δυτικών κρατών στη ναζιστική-σιωνιστική κατοχή». «Εμεις είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτού του τόπου» είπε και προειδοποίησε πως κ γενναίος παλαιστινιακός λαός δεν θα παραδωθεί, όπως έχει δείξει η ιστορία του. Και οι δύο ηγέτες της Παλαιστινιακής Αντίστασης υπερασπίστηκαν την ένοπλη δράση ως μονόδρομο απέναντι στην κατοχή.
Το συνέδριο διακόπηκε για το μεσημέρι, όπου θα ακολουθήσουν τα θεματικά πάνελ της πρώτης ημέρας: «Ο ρατσισμός της σιωνιστικής ιδεολογίας» και «Ο σιωνισμός ως παγκόσμια απειλή»