Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη των παλαιστινίων προσφύγων (United Nations Relief and Works Agency for Palestinian Refugees in the Near East, UNRWA) έχει, όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΗΕ, περίπου 13.000 εργαζόμενους, από γιατρούς μέχρι καθαριστές, στη Γάζα. Τα ονόματα όλων αυτών, όπως επίσης έχει ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή της πρόσφατης καταστροφής ο ΟΗΕ, όταν ξεκίνησε η εναντίον του λάσπη, παραδίδονται, λίστα με ονόματα και πλήρη στοιχεία, τόσο στο Ισραήλ όσο και σε άλλα κράτη. Κοινώς, το Ισραήλ και γνωρίζει ποιός και που εργάζεται στη Γάζα, και πιθανότατα, όπως συνηθίζει, παρακολουθεί τους πάντες.
Στη Γάζα, το πολιτικό σκέλος της Χαμάς, Αλλαγή Και Μεταρρύθμιση, έλαβε στις εκλογές του 2006 ποσοστό περίπου 44%. Αυτό σημαίνει πως ένα λογικό ποσοστό των ανθρώπων που δουλεύουν στη Γάζα για την UNRWA είναι πιθανώς ψηφοφόροι, τότε, το 2006, του πολιτικού σκέλους της Χαμάς.
Την Παρασκευή που μας πέρασε, ημέρα της ανακοίνωσης των προληπτικών μέτρων που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο για να σταματήσει την εν εξελίξει γενοκτονία στη Γάζα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στον ΟΗΕ στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δώδεκα τον αριθμό υπάλληλοι της UNRWA είναι υποστηρικτές της Χαμάς. Το «υποστηρικτές» ακόμη δε μας έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς σημαίνει. Την ψήφισαν το 2006; ανήκουν στο στρατιωτικό της τμήμα; την «υποστηρίζουν» στο καφενείο;
Ας δεχθούμε, όμως, την άποψη του Ισραήλ κι ας μην εξετάσουμε καθόλου την περίπτωση να ψεύδεται. Ας δεχθούμε πως δώδεκα υπάλληλοι της UNRWA είναι μέλη των στρατιωτικών τμημάτων της Χαμάς, ένοπλοι, χαρακτηρισμένοι «τρομοκράτες» απο τη Δύση. Οι 12 στους 13.000. Και ας θεωρήσουμε και αθώο το γεγονός ότι το Ισραήλ επιλέγει να ανακοινώσει/ παραδώσει τα όποια στοιχεία έχει σχετικά στον ΟΗΕ, την ημέρα που ανακοινώνεται η απόφαση για τα μέτρα, και όλος ο κόσμος μαθαίνει πως και νομικά, prima facia, διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα. Ας θεωρήσουμε επίσης αθώα την απαίτηση του Ισραήλ η UNRWA που είναι, λέει, “πολιτικό σκέλος της Χαμάς στη Γάζα” να εκδιωχθεί πλήρως, κοινώς να μην υπάρχει για τους παλαιατίνιους καμμία ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ και να κάνουν οι ισραηλινοί ότι θέλουν χωρίς κανείς να παρακολουθεί ή γνωρίζει.
Πως το αντιμετωπίζεις αυτό; Τι προβλέπεται; Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε άμεση έρευνα, οι 12 έχουν απολυθεί μέχρι τη διελεύκανση της υπόθεσης και ο Οργανισμός δήλωσε πως αν αποδειχθούν ευθύνες θα προχωρήσει ο ίδιος στην δίωξή τους για κακουργηματικές πράξεις. Η Νορβηγία και η Ιρλανδία, ανακοίνωσαν πως ζητούν άμεση διελεύκανση, έρευνα, πλήρη διαφάνεια αλλά και τη συνέχιση της βοήθειας από την UNRWA, γιατί «η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και η UNRWA ο σημαντικότερος φορέας ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί. Η Νορβηγία θα συνεχίσει να στηρίζει τον λαό της Παλαιστίνης μέσω της UNRWA. Η διεθνής βοήθεια προς την Παλαιστίνη είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ», όπως έγραφαν σχετικά οι νορβηγοί.
Δυστυχώς, οι δύο αυτές χώρες δεν βρήκαν μιμητές μεταξύ των ισχυρών της Δύσης. Η αντίδραση των ορκισμένων συμμάχων του Ισραήλ δεν είναι μόνο απάνθρωπη, αλλά τους εμπλέκει και στη δεύτερη φάση της εν εξελίξει γενοκτονίας, αυτή που ξεκίνησε μετά τη δικαστική απόφαση και έχει άλλη βαρύτητα.
Με την παράδοση των στοιχείων από το Ισραήλ στον ΟΗΕ, οι ισχυρότερες χώρες της Δύσης, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς, Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστραλία, Ιταλία, διέκοψαν άμεσα την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στην UNRWA, στον κύριο πάροχο ανθρωπιστικής βοήθειας και υπηρεσιών στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας. Αντί, δηλαδή, να πάρουν μέτρα εις βάρος του Ισραήλ, μετά την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου προχωρούν στη συλλογική τιμωρία του Παλαιστινιακού λαού, στερώντας του τροφή, νερό, θέρμανση, φάρμακα… Δηλώνουν πως το κάνουν “προσωρινά” μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, να εξεταστούν τα στοιχεία που κατέθεσε το Ισραήλ. Όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, λοιπόν… και αυτοί οι 12 είναι αρκετοί ώστε όλοι αυτοί οι …υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συμπράξουν σε prima facie γενοκτονία – ο ΟΗΕ ήδη προειδοποίησε αυτές τις χώρες ότι οι συγκεκριμένες ενέργειές τους εμπίπτουν στην συνθήκη περί γενοκτονιών.
Όσο για το δικαστήριο; Ας πρόσεχε…