Ο Γιώργος Αγγελής, φοιτητής στο τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας, βρέθηκε την Πέμπτη στο κτίριο της Ιόνιου ακαδημίας, όπου θα γίνονταν οι εξετάσεις του μαθήματος «Τέχνη της Επιτέλεσης». Ήταν ένας εκ των φοιτητών που βρέθηκαν σε ομηρία, όπως καταγγέλλει στο ΤΡΡ. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι ανοιχτές στο φοιτητικό κοινό προς παρακολούθηση και αυτού του είδους παραστάσεις γίνονται σε συνεργασία/βοήθεια και με άλλους φοιτητές από τις σχολές του Πανεπιστημίου.
Ο Γιώργος περιγράφει: «Το πρωί της Πέμπτης, φοιτητές που πήγαν για τις εξετάσεις βρήκαν κλειστή την πόρτα, πράγμα που τους απέτρεψε να μπουν στο κτήριο του πανεπιστημίου τους στην ώρα τους, για να προετοιμαστούν. Υπήρχε επίσης και “face control” στην είσοδο (ποιος είσαι, τι κάνεις, που πας, σε αφήνω/δε σε αφήνω να μπεις). Μετά την είσοδο, όμως, των καθηγητών/εξεταζόμενων/
Έτσι, οι περισσότεροι που ήμασταν στο κτίριο κρατηθήκαμε μέσα παρά την θέληση μας, παρά τις όποιες παρακλήσεις να βγούμε έστω να πάρουμε αέρα. Με τα πολλά, οι εξετάσεις τελικά έγιναν. Με μεγάλη έκπληξη, όλα τα άτομα που συμμετείχαν στις εξετάσεις είδαν τους φύλακες να κλειδώνουν πόρτες και να τραβάνε σύρτες στην είσοδο για να μη φύγουμε. Έβαλαν και καναπέδες πίσω από τις πόρτες! Δικαιολογίες από τους φύλακες υπήρχαν πολλές. Μια πολύ δημοφιλής και επαναλαμβανόμενη ήταν “δεν έχω εντολές να ανοίξω την πόρτα”.
Να πούμε κιόλας ότι η πορεία διαμαρτυρίας που είχε οργανωθεί για το περιβόητο νομοσχέδιο σεβάστηκε τα όρια του κτηρίου και προφανώς δεν υπήρξε καμία ένταση».
Τη δική του μαρτυρία καταθέτει και ο Ο. «Εγώ ήμουν από τους φοιτητές που εξεταζόμουν. Οι εξετάσεις ήταν ανοιχτές για το κοινό γιατί ουσιαστικά ήταν παραστάσεις. Απ’ έξω γινόταν μια κινητοποίηση, περίπου 60 ατόμων, είχε ξεκινήσει από το κτήριο του Παλιού Ψυχιατρείου και κατέληξε στην Πρυτανεία. Εμείς αρχίσαμε τις εξετάσεις και αντιληφθήκαμε ότι υπήρχε μια αναστάτωση, ο θυρωρός πήγαινε πάνω-κάτω, ψιθύριζε κάτι στις καθηγήτριες, υπήρχε μια αναμπουμπούλα. Ρωτήσαμε τις καθηγήτριες και μας έλεγαν ”μη σας νοιάζει εσάς κάτι, συγκεντρωθείτε στο μάθημα”. Η εξέταση τελείωσε περίπου 15.30. Κατέβηκα αργοπορημένος. Ο θυρωρός έπεσε πάνω σ’ ένα παιδί, τον έσπρωξε. Μια υπάλληλος της πρυτανείας φώναζε ότι δεν ήταν εκεί ο πρύτανης και να φύγουμε και της λέγαμε ”μα αυτό θέλουμε και μας έχετε κλειδωμένους πόσες ώρες». Όπως μας λέει, ο πρύτανης τώρα τους καλεί να μιλήσουν μέσω ζουμ.
«Δυστυχώς ο Πρύτανης τα έριξε όλα στον φύλακα, λέγοντας ότι μπορεί να φοβήθηκε»
Ακριβώς την επόμενη ημέρα από το περιστατικό, εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, αλλά και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών εμφανίστηκαν στον γραφείο του Πρύτανη ώστε να πάρουν απαντήσεις σχετικά με τον τραμπουκισμό και τον εγκλωβισμό των συμφοιτητών τους. Όπως αναφέρει στο TPP ο γραμματέας του Φ.Σ. Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας, «δυστυχώς ο Πρύτανης τα έριξε όλα στον φύλακα». «Όταν άρχισαν να ρωτούν οι συμφοιτητές μας αν όντως η πόρτα έκλεισε με δική του εντολή, άρχισε τα ευθυνοφοβικά. Το αρνήθηκε, ενώ στο βίντεο που έχει κυκλοφορήσει ακούγεται ξεκάθαρα ο φύλακας να λέει ότι έχει εντολές. Αν όχι από τις πρυτανικές αρχές, τότε από ποιον; Τα έριξε στον φύλακα λέγοντας ότι ίσως να φοβήθηκε για την ασφάλειά του. Εμείς το θεωρούμε τουλάχιστον ειρωνικό αυτό που είπε. Δεν γίνεται ο φύλακας από μόνος του να έκλεισε την πόρτα, δεν γίνεται να μην είχε εντολές».
«Φοβήθηκε για κατάληψη, γι’ αυτό έδωσε αυτή την εντολή»
Ερωτηθείς για το κίνητρο των πρυτανικών αρχών να δώσουν μία τέτοια εντολή, απάντησε: «Φοβόντουσαν για κατάληψη. Την Τετάρτη εμείς είχαμε ήδη ενημερώσει ότι θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία και ότι θέλουμε να μιλήσουμε με τον Πρύτανη. Ζητήσαμε ο ίδιος να κατέβει κάτω. Τους είπαμε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται για μία κατάληψη. Εκείνοι όμως το πήραν έτσι. Γι’ αυτό έδωσαν εντολή να μην ανοίξει η πόρτα μόλις πλησίασε η πορεία. Ο ίδιος ο Πρύτανης είχε καλέσει μεταξύ άλλων σε συνάντηση τους προέδρους των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη, όπου αρνηθήκαμε να συμμετέχουμε διότι είπαμε ότι αν θέλει να ακούσει τις απόψεις μας θα πρέπει να κατέβει να μας ακούσει μετά τη διαμαρτυρία. Ο Πρύτανης όμως δεν ήταν καν στο κτίριο, κάτι που το μάθαμε όταν πλέον άνοιξε η πόρτα και βγήκαν τα παιδιά», αναφέρει.
«Ο Πρύτανης προτίμησε όχι να συζητήσει, αλλά να εκφοβίσει»
Όπως αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας σε σχετική ανακοίνωση, ο Πρύτανης γνώριζε ήδη από τις 24/1 ότι θα περάσει η πορεία έξω από την Πρυτανεία και είχε ήδη λάβει το αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για διάλογο έξω από το κτήριο. «Από ό,τι φαίνεται, όμως, ο Πρύτανης προτίμησε όχι να συζητήσει, αλλά να εκφοβίσει και να κρατήσει παράνομα φοιτητές/φοιτήτριες/φοιτητά, χρησιμοποιώντας μέχρι και τους εργαζόμενους του ιστορικού αυτού κτιρίου υπό την απειλή ότι διαφορετικά θα χάσουν τη δουλειά τους. Έτσι, κι αυτοί δεν βοήθησαν την κατάσταση, αντίθετα μετέδιδαν ψευδείς πληροφορίες και υπόσχονταν σύντομη απελευθέρωση, τη στιγμή που, σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας από τους φύλακες του κτιρίου βιαιοπράγησε εναντίον φοιτητή, ο οποίος αποπειράθηκε να ανοίξει την πόρτα. Να σημειωθεί επίσης, ότι, πάλι βάσει μαρτυριών παιδιών που δημοσιεύτηκαν μετά το συμβάν, συμφοιτήτριά μας έπαθε κρίση πανικού και δεν της παρασχέθηκε βοήθεια, ούτε έγινε προσπάθεια να την ηρεμήσουν από πλευράς των εργαζομένων και των καθηγητών. Εν τέλει, ενώ επικρατούσε όλη αυτή η κατάσταση πανικού λόγω του εγκλεισμού, με προσπάθεια και επιμονή, κατάφεραν να τραβήξουν τα έπιπλα και να ανοίξουν την πόρτα, τελειώνοντας έτσι τον 3ωρο εγκλεισμό τους».
«Δεν έχει δικαίωμα να κρατά ομήρους – Να αναλάβει την ευθύνη και να ζητήσει συγγνώμη»
Χαρακτηρίζουν την Πέμπτη ως μία «μαύρη μέρα για τη φοιτητική κοινότητα του νησιού μας και για την ιστορία του Ιονίου Πανεπιστημίου». Κάνουν λόγο για «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για αδικαιολόγητα βάρβαρη και αισχρή αντιμετώπιση που δεν αξίζει σε κανέναν/καμία/κανένα υπό καμία συνθήκη, ένα συμβάν που κανονικά δεν χωράει σε μια πολιτισμένη χώρα του 21ου αιώνα. Είναι σίγουρο πλέον ότι οι Πρυτανικές Αρχές δεν δείχνουν κανέναν σεβασμό στα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την ελευθερία των φοιτητών/τριών του ΙΠ. Είναι σίγουρο ότι η χθεσινή τραγική κατάσταση δεν αρμόζει σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα όπως το δικό μας και ότι κανένας Πρύτανης δεν έχει δικαίωμα να κρατά ομήρους».
Και συνεχίζουν: «Αντίθετα, ο εκάστοτε Πρύτανης είναι αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου του. Εάν ο κ. Φλώρος αισθάνεται ότι στις 24/1 έπραξε με αυτόν τον γνώμονα, τότε με όλον τον σεβασμό τον ενημερώνουμε ότι η εύρυθμη λειτουργία αφορά και την ασφάλεια και τις ελευθερίες της φοιτητικής κοινότητας. Μέσα σε ένα δημοκρατικό κράτος δεν νοούνται τέτοιες ενέργειες. Για αυτό και επιλέγουμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ένα ολίσθημα… Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, καλούμε τον κ. Πρύτανη να αναλάβει τις ευθύνες του και να ζητήσει συγγνώμη για τις ενέργειες των υπαλλήλων του και τις εντολές που ο ίδιος έδωσε. Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας».
Εμείς επιχειρήσαμε επανειλημμένα να επικοινωνήσουμε με τον κ. Φλώρο. Αφενός για να διασταυρώσουμε εάν ευσταθεί η καταγγελία των φοιτητών και αφετέρου για να διευκρινίσουμε εάν όντως υποστηρίζει ότι το συμβάν αποτέλεσε αυθαιρεσία του φύλακα και σε τι ενέργειες έχει σκοπό να προχωρήσει, εάν εμμένει στο δεύτερο σενάριο. Η τηλεφωνική επικοινωνία ωστόσο δεν κατέστη εφικτή, ενώ τα μηνύματα και το σχετικό mail μας έμειναν αναπάντητα.