Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στο γεγονός ότι στην αυριανή κινητοποίηση όπου αναμένεται κομβόι εκατοντάδων τρακτέρ από όλη την Ελλάδα, παραβιάζεται ο νόμος που προβλέπει τους όρους της κυκλοφορίας των αγροτικών μηχανημάτων, ωστόσο είπε ότι «τους καταλαβαίνει».
«Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με τον νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν. Αλλά καταλαβαίνω γιατί και οι αγρότες μας θέλουν να κάνουν μια συντεταγμένη κινητοποίηση. Τόσοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, γιατί να μην έχουν το δικαίωμα και οι αγρότες μας; Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την Αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία. Πάντα η προϋπόθεση είναι να μην διαταράσσεται στο μέτρο του εφικτού η κυκλοφορία της πόλης και να αποφεύγεται οιανδήποτε βία και ακρότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη. Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε πολλά αιτήματα αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο», είπε.
Σχετικά με τα αιτήματά τους επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω» και ότι η κυβέρνηση «ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα». Ακόμη, τόνισε ότι η ύπαρξη αγροτικών κινητοποιήσεων στη χώρα είναι μέσο πίεσης του ιδίου προς τις Βρυξέλλες για το όταν θα έρθει η στιγμή να διαπραγματευτεί.
Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Δέσμευση από το 2025 να έχουμε μόνιμη λύση για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σε συνεννόηση με τους αγρότες. Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ με τρόπο που θα είναι πιο δίκαιος.
Το να έχει αγρότες ρεύμα κάτω από 10 λεπτά είναι τεράστια πρόοδος. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορούμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό, να έχουν καλύτερα εισοδήματα, να επενδύσουμε σε τεχνολογίες και υποδομή με πρώτη την πρόσβαση στο νερό.
Το να έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι και ένα μέσο πίεσης δικό μου προς τις Βρυξέλλες. Όταν θα πάω να διαπραγματευτώ, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο. Θα πω ότι και εμείς είχαμε διαδηλώσεις και θα πω ότι στην ταχύτητα του πρασινίσματος, τη μετάβαση σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές.
Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς».
Ν/Σ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Τα 5/6 των άρθρων αφορούν στην ενίσχυση των δημοσίων
Ο Πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, νομοσχέδιο το οποίο πυροδότησε πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, καταλήψεις και αμείωτους αγώνες του εκπαιδευτικού κόσμου όλης της χώρας. Εξέφρασε την άποψη ότι «το μη κερδοσκοπικό που θα φτιάξει μια ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους που δεν θα είναι καλοί, απλά δεν θα βρουν δουλειά», χωρίς να αναλύσει τις δικλείδες ασφαλείας που δεν θα επιτρέπουν τη μαζική παραγωγή αποφοίτων από χαμηλής αξιοπιστίας σχολές που νομοτελειακά θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ:
«Τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν το Δημόσιο πανεπιστήμιο και την ενίσχυση του.
Δεν θα έχουμε πανεπιστήμια-πολυκατοικία που απλά θα δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο που μπορεί να πάρει κανείς από το εξωτερικό και να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Αποτελεί πάγια άποψη μου ότι μόνο καλό στο δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να κάνει ο ανταγωνισμός, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι απλά μια ευκαιριακή μπίζνα αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης που θα μπορεί να προσελκύει φοιτηρτές από το εξωτερικό και για τα δημόσια πανεπιστήμια.
Το μη κερδοσκοπικό που θα φτιάξει μια ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους που δεν θα είναι καλοί, απλά δεν θα βρουν δουλειά. Τα θέματα αυτά τα ρυθμίζει και η αγορά εργασίας», ανέφερε.
Για την αστυνομική βία: «Καμία ανοχή – Η παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ κατέστη εφικτή επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο»
Σχετικά με τις καταλήψεις και τα περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας σε βάρος φοιτητριών και φοιτητών κατόπιν εντολής των πρυτανικών Αρχών, θύμισε ότι «η παρέμβαση της αστυνομίας κατέστη εφικτή, επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο», ενώ προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε παράνομες πράξεις.
«Εμένα με νοιάζει το δημόσιο πανεπιστήμιο να λειτουργήσει ως φάρος ποιότητας. Βλέπω τις αντιδράσεις αλλά αυτό που δεν δέχομαι είναι παράνομες πράξεις. Εκκενώσαμε την πρυτανεία του ΑΠΘ. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα καταλύσουν με τη βία μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει. Όσες φορές χρειάζεται και μαζί με τους πρυτάνεις να βρούμε τρόπους πιο σταθερής φύλαξης. Αλλά η παρέμβαση της αστυνομίας κατέστη εφικτή, επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η χώρα πρέπει να τρέξει προς το μέλλον. Αλλά η συνολική κατεύθυνση για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση», είπε.
Για το ψήφισμα για την ολίσθηση του Κράτους Δικαίου: «Θέλουν να χτυπήσουν το ΕΛΚ και εμένα προσωπικά»
Σχετικά με το ψήφισμα στην Ευρωβουλή το οποίο κατακεραύνωσε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και επεσήμανε την ολίσθηση του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας στη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στην επιμέρους επιχειρηματολογία του ψηφίσματος που αφορά στις εξοντωτικές αγωγές σε βάρος δημοσιογράφων, στις παρακολουθήσεις, στα pushbacks, στον χρηματισμό των μέσων, στην έλλειψη ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, στην υπέρμετρη αστυνομική βία και αυθαιρεσία και στο «άτυπο ακαταδίωκτο» των Αρχών, και σε άλλα, ωστόσο ανέφερε ότι… «θέλουν να χτυπήσουν το ΕΛΚ και τον ίδιο προσωπικά».
Ακόμη, αρνήθηκε ότι η εικόνα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα είναι αυτή. Συγκεκριμένα είπε:
«Δέχομαι την καλόπιστη κριτική, αλλά όταν διαβάζει κανείς το ψήφισμα νομίζει κανείς ότι είμαστε άλλη χώρα. Ο Economist μας αναβάθμισε βάζοντάς μας καλύτερο βαθμό από άλλες χώρες. Υπάρχει ζήτημα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα; Ο καθένας λέει και γράφει ό,τι θέλει και αν κανείς θέλει να βρει το δίκιο του, έχει μεγάλες δυσκολίες.
Ποιος ευρωβουλευτής θα πει στον Άρειο Πάγο ότι καθυστερεί την έρευνα για τα Τέμπη και πού το ξέρει;
Αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο δυνάμεων της μετριοπάθειας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Ας σκεφτούν λίγο στην Ευρώπη να μην πυροβολούν τα πόδια μας, δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα. Αν πάτε να το πείτε στις Βρυξέλλες, θα γελάνε.
Καταλαβαίνω γιατί θέλουν να χτυπήσουν το ΕΛΚ κι εμένα, πολιτικά. Αυτό που είναι ασυγχώρητο είναι ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από ψήφισμα που ζητά τη διακοπή πόρων για την Ελλάδα. Και είναι υπόλογοι και αυτοί και οι αρχηγοί τους. Και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης, είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να πυροβολούν την Ελλάδα. Αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή», είπε.
Ακρίβεια: «Τα χειρότερα είναι πίσω μας»
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για την ακρίβεια και σημείωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μας έχουν φτάσει σε ένα σημείο που τα χειρότερα είναι πίσω μας. «Η δομική αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι μέσα από την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν θέλω να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του Υπουργικού, ούτε τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά θα επαναλάβω αυτό που είπε ο ΥΠΟΙΚ, ο κατώτατος θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ. Αλλά γενικά υπάρχει μια εικόνα αύξησης των μισθών στη χώρα».
Σχετικά με τα πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ είπε ότι είναι σημαντικά, «αλλά και η ζημιά που γίνεται στη φήμη των εταιριών που παραβαίνουν τον νόμο κάνει ζημιά στη φήμη της πολυεθνικής. Δεν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις όμως στις τιμές πώλησης των προϊόντων, ίδια ποσότητα για το ίδιο προϊόν, εντός της Ε.Ε. πρέπει να πωλούνται περίπου στις ίδιες τιμές. Θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων».
Σχετικά με την ασυδοσία στο ζήτημα της στέγασης και την ακρίβεια στα ενοίκια, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε… το πρόγραμμα «Σπίτι μου». «Ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Τώρα τα ενοίκια έχουν ανέβει, με μια πρόσθετη βοήθεια από το κράτος, έχει νόημα να ανοίξει το κλειστό διαμέρισμα. Αυξήσαμε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές μας. Για τη golden visa, θα ανέβουν τα όρια στις 800.000 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά και θα πάει στις 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να μιλάμε για επενδύσεις σε ακριβότερα ακίνητα και όχι για όσα είναι βασικά στην αγορά».
Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή: «Γίνεται κι αλλού»
Χωρίς να απαντήσει στα ερωτήματα και στις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να σχολιάσει την κριτική που θέλει ασθενείς δύο ταχυτήτων με ταξικές διαφορές, και αρκέστηκε να πει ότι απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή γίνονται και αλλού.
«Η δυνατότητα συμπληρωματικού έργου επ’ αμοιβή είναι κατοχυρωμένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που δεν έχει ειπωθεί επαρκώς, είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει απογευματινά χειρουργεία και θα τα προσφέρει δωρεάν στους πολίτες. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό να περιμένει κάποιος δύο χρόνια για μια αρθροπλαστική.
Έχει έρθει η κυβέρνηση να κάνει πράξη όσα λέει και να σπάσει και κάποια αυγά, για να μπορέσουμε να λύσουμε την ουσία του προβλήματος που είναι, εν προκειμένω, σε κάποιες περιοχές οι πολύ μεγάλες αναμονές που για εμένα δεν είναι αποδεκτές», είπε.
Για τις ευρωεκλογές: «Δεν θέλω υποψήφιους σελέμπριτιζ, δεν είναι χαλαρή κάλπη»
«Οι ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη με τη δικιά της ξεχωριστή σημασία. Θέλω να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές. Θα καταρτίσουμε ένα ευρωψηφοδέλτιο αντιπροσωπευτικό, όχι ψηφοδέλτιο-σελέμπριτι, αλλά με κριτήριο το βιογραφικό των ανθρώπων.
Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ας φροντίσουμε ως ΝΔ να μην κάνουμε την κάλπη χαλαρή. Δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη. Θα περιοδεύσω και θα εξηγήσω γιατί η κάλπη είναι σημαντική και γιατί σε αυτές τις συνθήκες που χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη γιατί είναι σημαντικό να είναι η ΝΔ μια ισχυρή παράταξη, εντός του ΕΛΚ», είπε.