Οι «Μνήμες Παλαιστίνης» εκδόθηκαν από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και παρουσιάζονται την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στην ΕΣΗΕΑ.

Ο Σαλάχ Αλ Μούσα γεννήθηκε το 1950, δύο χρόνια μετά τη σφαγή της Νάκμπα, στο χωριό Νάμπι Σάλεχ της Παλαιστίνης και έχει έζησε τα παιδικά του χρόνια στον Καταυλισμό Παλαιστινίων προσγύφων Αν-Νουάιμα κοντα στην Ιεριχώ. Ο παππούς του και ο πατέρας του πήραν ενεργά μέρος στην Παλαιστινιακή Αντίσταση ενάντια στο σιωνιστικό σχέδιο, που όπως αναφέρει έγινε με την υποστήριξη των κρατών της Δ. Ευρώπης, με στόχο τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων για την ίδρυση μιας σιωνιστικής οντότητας.

 

Μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, έφυγε με την οικογένειά του πρόσφυγας στο Αμμάν της Ιορδανίας σε ηλικία 17 ετών. Την εποχή εκείνη, όπως πολλοί νέοι της γενιάς του, πέρασε στην Αντίσταση, συμμετέχοντας στο Κίνημα Φατάχ, υπό την ηγεσία του Γιασέρ Αραφάτ. Το 1969, κατά τη διάρκεια της χούντας, ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει Ιατρική Θεσσαλονίκης, όπου αναδείχθηκε πρόεδρος της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Φοιτητών, συμβάλλοντας στην καλλιέργια δεσμών μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού, ενώ συμμετείχε και σε κινήσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, που αγωνιζόταν κατά του φασισμού.

Ο Σαλάχ Αλ Μούσα πολέμησε στον Λίβανο τον 1976, το 1982 και το 1983, για την υπεράσπιση της παλαιστινιακής υπόθεσης, ενώ ανέλαβε θέσεις ευθύνης στην Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO), διπλωματικός και πολιτιστικός εκπρόσωπος της Παλαιστίνης σε Ελλάδα και Γαλλία. Μέχρι σήμερα μιλάει με τα πιο θερμά λόγια για τον ελληνικό λαό, που είναι σταθερά στο πλευρό της Παλαιστίνης, ενώ στηλιτεύει τη φιλοσιωνιστική στάση των ελληνικών κυβέρνησεων.

Σε σχέση με τη σημερινή σύγκρουση στην Παλαιστίνη αναφέρει πως δεν προκλήθηκε από την επιχείρηση των παλαστινιακών δυνάμεων στις 7 Οκτώβρη, η οποία όπως αναφέρει έγινε σε παλαιστινιακά εδάφη, που κλάπηκαν το 1948, αλλά από την κατοχή, τα βασανιστήρια, τους εκπτοπισμούς και τις φυλακίσεις εδώ και 75 χρόνια. Μάλιστα, τονίζει πως οι Παλαιστίνιοι δεν έπαψαν ποτέ να αγωνίζονται».

Ο ίδιος, ως κάποιος που μεγάλωσε καταυλισμό προσφύγων, απορρίπτει τους σιωνιστικούς ισχυρισμούς για την υποτιθέμενη σχέση της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, σημειώνοντας πως είναι «έγκλημα« να σταματήσουν τη δράση της. «Εδώ και μια 10ετία οι Ισραηλινοί προσπαθούν να σταματήσουν τον οργανισμό και απλώς προσπαθούν να βρουν προσχήματα για να το κάνουν, με τη δύναμη της Δύσης στο πλευρό τους» συμπεραίνει.

Ο Σαλάχ Αλ Μούσα αγωνίστηκε μέσα από τις τάξεις της Φατάχ του Αραφάτ, η οποία υποστήριξε τη «λύση των δύο κρατών». Ωστόσο, θα συμπεράνει ότι «οι συμφωνίες του Όσλο μας πήγαν πίσω», ενώ ξεκαθαρίζει πως «δεν έμεινε χώρος για δύο κράτη» στην ιστορική Παλαστίνη, καθώς οι σιωνιστές έχουν παραδεχθεί πως θεωρούν το παλαιστινιακό κράτος σαν «απειλή» και δεν θα επιτρέψουν την ίδρυσή του.