Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η συζήτηση και με τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
Παρά τις καταγγελίες συνταγματολόγων για την παραβίαση του άρθρου 16, που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ισχυρίστηκε πως το νομοσχέδιο αποτελεί ένα «στέρεο συνταγματικό βήμα»
«Η κυβέρνηση καταργεί την ισότιμη πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία» κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τομεάρχης Παιδείας και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο σ/ν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, Διονύσης Καλαματιανός στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καλώντας την κυβέρνηση να το αποσύρει.
Στη συνεδρίαση της Κ.Ο., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κάλεσε σε ενιαία στάση του κόμματος στην καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, παρά τις αντιρρήσεις του βουλευτών του , Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Νάντιας Γιαννακοπούλου. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως:
«Διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει:
- ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο
- ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια
- και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Τον κ. Μητσοτάκη βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. Εμείς, όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση;
Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία».
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για νομοσχεδίο-έκτρωμα καταψηφίζοντάς το στην επιτροπή Μορφωτικών της Βουλής, όπου μόνο η ΝΔ υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν κατά, εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση που δήλωσαν πως επιφυλάσσονται για την Ολομέλεια.