συνέντευξη στις Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη
Βασικό αίτημα της ΓΣΕΕ, όπως είπε στην αρχή της συζήτησής μας ο κ. Ταχματζίδης, είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς μέσα από αυτές καθορίζονται και οι αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να διαπραγματευτούν τον μισθό. «Αυτό γινόταν πριν τα μνημόνια» ισχυρίστηκε.
Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον κ. Ταχματζίδη πού αποδίδει το γεγονός ότι ο κόσμος της εργασίας έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στη ΓΣΕΕ, φέρνοντας στο τραπέζι και τη μεγάλη απορία των πολιτών γιατί η ΓΣΕΕ δε συμμετείχε στις διαμαρτυρίες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. «Η απεργία είναι το έσχατο μέσο που έχεις στα χέρια σου για να το αξιοποιήσεις. Θεωρώ ότι το λάθος του κινήματος, του συνδικαλιστικού οργάνου, ήταν ότι κάθε τρεις και λίγο προκήρυσσε απεργία, με αποτέλεσμα κόσμος να αρχίσει να βαριέται. Αυτό γινότανε. Όμως θεωρώ ότι έχει σταματήσει πια, οι απεργιακές μας συγκεντρώσεις είναι στοχευμένες» είπε και ρωτήθηκε από ακροατή γιατί απουσίαζε η ΓΣΕΕ από τα Τέμπη, με τον ίδιο να απαντά «που ήταν αυτός όταν είχαμε 102 νεκρούς στο Μάτι;».
«Στις 28 του μήνα είδαμε μια απεργία που με πρόσχημα τα Τέμπη, βγήκαν και μιλούσαν για αύξηση του μισθού και κάπου εκεί μέσα ήταν και τα Τέμπη… Εμείς με αυτή τη λογική διαφωνήσαμε» υποστήριξε, και τον ρωτήσαμε αν δε θεωρεί ζήτημα απεργίας τις ιδιωτικοποιήσεις των τρένων και πού οδηγούν, με τον ίδιο να απαντά πως οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας εργαλειοποίησαν τα Τέμπη…
«Δεν είμαστε εμείς τα κόμματα να κάνουμε αντιπολίτευση, ούτε τα σωματεία να παίξουν τον ρόλο του κόμματος. Τα κόμματα δεν είναι συνδικάτα και τα συνδικάτα δεν είναι κόμματα, άλλος είναι ο ρόλος τους, άλλος των κομμάτων. Εμείς όπου βλέπουμε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές χτυπούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, αυτό κάνουμε (σ.σ. αντιδρούν)» είπε και ρωτήσαμε «για τα Τέμπη αντιδράσατε;», για να πάρουμε την απάντηση «βεβαίως αντιδράσαμε, βγήκαμε και είπαμε όλα τα μέλη να υπογράψουν το ψήφισμα Καρυστιανού και είδατε πού έφτασε το κείμενο, εκτοξεύτηκε στις 700.000 ψήφους και πέρασε το 1 εκατ… Μη μου λέτε ότι εμείς ως Γενική Συνομοσπονδία δεν έχουμε ευαισθησία σε ό,τι αφορά τα Τέμπη». Ανέφερε πως σωματεία που ανήκουν στη ΓΣΕΕ συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, επισημαίνοντάς του ωστόσο πως αυτό έγινε μεμονωμένα από σωματεία με δικές τους πρωτοβουλίες και όχι της ΓΣΕΕ. «Εμείς ως ΓΣΕΕ είπαμε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε γενική απεργία για τα Τέμπη γιατί δεν είναι μόνο τα Τέμπη που μας ενώνουν στην Ελλάδα είναι και το Μάτι… Στο Μάτι που ήσασταν εσείς; Αυτοί όλοι που ξεκίνησαν την ιστορία με τα Τέμπη στο Μάτι πού ήταν;».
«Θα πρέπει να αφήσουμε τους φορείς του κράτους, όπως είναι η δικαιοσύνη, να προχωρήσουν αυτή τη διαδικασία (για τα Τέμπη). Η πρότασή μας ήταν να μη γίνει κάτι» είπε, στη συνέχεια, με τους ακροατές να επιμένουν να ρωτούν. «Το κοινό αυτό πού ήταν για το Μάτι; Δεν είδα τέτοια ευαισθησία από αυτό το κοινό για το Μάτι τόσο καιρό που είχαμε 102 νεκρούς, αλλά βέβαια… ήταν άλλες οι συνθήκες προφανώς» τόνισε ειρωνικά. «Αυτοί οι ευαίσθητοι που ρωτάνε για τα Τέμπη, στο Μάτι τι ‘κάναν;».