Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που δημοσιοποιεί το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη, το SIPRI, οι στρατιωτικές δαπάνες σε πραγματικές τιμές, αφαιρουμένου του πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 6,8% το 2023, φθάνοντας τα 2,44 τρισεκ. δολάρια, έναντι 2,24 τρισεκ. το 2022, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Η αύξηση αυτή είναι κατά 16% μεγαλύτερη από ό,τι δαπάνησαν οι εν λόγω χώρες το 2022 και κατά 62% μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2014, όπου οι δαπάνες ήταν 330 δισ. ευρώ.
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός από τρεις -η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ρουμανία- αύξησαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες το 2023.
Ο Lorenzo Scarazzato, βοηθός ερευνητής του SIPRI, εξήγησε στο Euronews ότι οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2023, ο κύριος μοχλός αύξησης των στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Scarazzato.
Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη είναι πλέον υψηλότερες από ό,τι το τελευταίο έτος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με την έκθεση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από το 2009, υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.
Στην πρώτη θέση οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με στρατιωτικές δαπάνες που ανήλθαν σε 916 δισ. δολάρια. Πρόκειται για πάνω από το ένα τρίτο -το 37%- των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών και για ποσό περίπου τριπλάσιο από αυτό της χώρας που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, της Κίνας.
Το Πεκίνο αφιέρωσε κατά την εκτίμηση του Ινστιτούτου 296 δισ. δολάρια στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, ή περίπου το 12% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, ποσό αυξημένο κατά 6% σε ετήσια βάση.
Με άλλα λόγια, στις ΗΠΑ και στην Κίνα αναλογούσαν πέρυσι σχεδόν οι μισές από τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες.
Οι πρώτες επτά χώρες της κατάταξης παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Ρωσία παρέμεινε στην τρίτη θέση. Οι στρατιωτικές δαπάνες της αυξήθηκαν κατά 24%, στα 109 δισ. δολάρια το 2023, κατά τους υπολογισμούς του SIPRI.
Το Ηνωμένο Βασίλειο διέθεσε το μεγαλύτερο ποσό στην Ευρώπη το 2023, με τις αγορές όπλων να αποτελούν το 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε φέτος ότι θα αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 2,5%, αν και ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παραδέχτηκε ότι οι εγχώριες οικονομικές συνθήκες σημαίνουν ότι δεν έχει ακόμη επιτύχει αυτόν τον στόχο.
Raising our military support this year to £2.5bn, the UK is going even further to ensure Ukraine gets the aid it needs to defend itself.
Defence Minister @JSHeappey discussed international work to support 🇺🇦 during today’s meeting of the 50-nation strong Defence Contact Group. pic.twitter.com/3wC4LSeU70
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 19, 2024
Ακολουθούν η Ινδία και η Σαουδική Αραβία.
Η Γερμανία κατέλαβε την 7η θέση, λίγο πίσω από τη Βρετανία.
Το Βερολίνο επικρίνεται συχνά διότι οι στρατιωτικές δαπάνες της «δεν έχουν φθάσει ακόμη το 2% του ΑΕΠ της, τον στόχο του NATO», σημείωσε ο ερευνητής του SIPRI Σκαρατζάτο. Ωστόσο πρέπει κανείς να λάβει υπόψη πως η Γερμανία είναι η χώρα με τις δεύτερες υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στη Γηραιά Ήπειρο, πίσω μόνο από τη Βρετανία, κι ότι το ποσοστό των δαπανών της το 2023 ήταν 1,5% του ΑΕΠ, όμως έχει δεσμευθεί πως θα το αυξήσει στο 2% από το 2024 και μετά.
Τα πράγματα στη Γερμανία «αλλάζουν», τόνισε ο ίδιος.
Ο Αλεξάντερ Λουρτς, ειδικός σε ζητήματα αφοπλισμού στη Greenpeace, πλειοδοτεί, τονίζοντας ότι η Γερμανία «πλέον έχει σημαντική συμβολή στην παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών».
«Η επαίσχυντη 7η θέση στον κατάλογο των χωρών με τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς παγκοσμίως θα όφειλε να κάνει όποιον καλεί να υπάρξει δεύτερο ειδικό ταμείο ή μεταρρύθμιση του φρένου χρέους για τον επανεξοπλισμό της Bundeswehr να το ξανασκεφτεί», πρόσθεσε.
Για τον κ. Λουρτς, η ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί απλά και μόνο με στρατιωτικούς εξοπλισμούς: «Μπορούμε να δούμε ότι οι μαζικοί εξοπλισμοί δεν κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή, απεναντίας χειροτερεύουν τη βία παντού».
Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ισούνται με το 2,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
8η το 2023 η Ουκρανία
Η μεγαλύτερη εκατοστιαία αύξηση στην κορυφαία δεκάδα της κατάταξης καταγράφτηκε στην Ουκρανία: ήταν 51%, με τις δαπάνες να φθάνουν τα 64,8 δισεκ. δολάρια. Από 11η το 2022, η Ουκρανία κατατάχθηκε 8η το 2023. Οι στρατιωτικές δαπάνες αναλογούσαν σχεδόν στο 60% -επακριβώς στο 58%- του συνόλου των κρατικών δαπανών της.
Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο της Ρωσίας, όπου οι στρατιωτικές δαπάνες αναλογούσαν στο 16% του συνόλου των δημοσίων εξόδων.
Άλλες χώρες παρείχαν στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια ύψους τουλάχιστον 37,3 δισεκ. δολαρίων. Οι ουκρανικές στρατιωτικές δαπάνες και η ξένη βοήθεια υπολογίζεται πως αναλογούν στο 91% των ρωσικών στρατιωτικών δαπανών.