
Η δεύτερη ημέρα της Παγκόσμιας Συνάθροισης για μια Εναλλακτική Κοινωνική Ατζέντα ξεκίνησε με την εισήγηση του Βιτζάι Πρασάντ, Ινδού ιστορικού, δημοσιογράφου και διευθυντή της Τριηπειρωτικής: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών, με θέμα την εμφάνιση ενός νέου σταδίου του ιμπεριαλισμού -τον υπεριμπεριαλισμό (hyper-imperialism)- και την παγκόσμια κοινωνική εναλλακτική απέναντί του.
του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη
Παράλληλα, με την παρουσίαση της εισήγησης του Βιτζάι Πρασάντ, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε συνοπτικά το θεωρητικό πλαίσιο του νέου σταδίου, το οποίο υιοθέτησε η Παγκόσμια Συνάθροιση για μια Εναλλακτική Κοινωνική Ατζέντα. Παρότι η ελληνική απόδοση μπορεί να προκαλεί σύγχυση, εντούτοις ο υπεριμπεριαλισμός αυτός δεν σχετίζεται με τον αντίστοιχο όρο (ultra-imperialismus), που χρησιμοποίησε ο «αποστάτης» Κάουτσκι, για να περιγράψει μια υποτιθέμενη μελλοντική ειρηνική εκδοχή του ιμπεριαλισμού. Ο υπεριμπεριαλισμός τον οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λαοί του Παγκόσμιου Νότου, κάθε άλλο παρά ειρηνικός είναι.
Αντίθετα, όπως παρατηρεί ο Βιτζέυ Πρασάντ στην ομιλία του: «Μερικές φορές η λέξη ιμπεριαλισμός δεν αποτυπώνει, συναισθηματικά, πόσο βάναυσος είναι στην πραγματικότητα ο ιμπεριαλισμός, πόσο βάναυσος, πόσο βάρβαρος, αδιάφορος είναι για τις ζωές των απλών ανθρώπων. 50.000 άνθρωποι πιθανότατα έχουν ήδη σκοτωθεί στη Γάζα. Υπάρχουν 7.000 άνθρωποι αγνοούμενοι. Από αυτά, 5.000 παιδιά, 15.000 παιδιά νεκρά στη Γάζα. Μια γενιά χαμένη. Αυτή είναι η βαρβαρότητα, η σκληρότητα του ιμπεριαλισμού. Αυτή είναι η κτηνωδία, η αναλγησία του ιμπεριαλισμού. Αποφασίσαμε, στο κείμενό μας να χρησιμοποιήσουμε τον όρο υπεριμπεριαλισμός για να συλλάβουμε μέρος αυτής της κτηνωδίας, αυτής της βαρβαρότητας. Βλέπετε, το θέμα με τον υπεριμπεριαλισμό, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ότι είναι επικίνδυνος και παρακμιακός» ανέφερε ο Βιτζάι στη Παγκόσμια Συνάθροισης για μια Εναλλακτική Κοινωνική Ατζέντα.
Επιπλέον, το νέο στάδιο δεν αναπαρίσταται για μια αποεδαφοποιημένη, υπερεθνική υπερδομή, μία αυτοκρατορία χωρίς αυτοκράτορα, όπως αυτή για την οποία βιάστηκαν να μιλήσουν οι Αντόνιο Νέγκρι και Μάικλ Χάρντ, όντας και οι ίδιοι επηρεασμένοι από τον Κάουτσι. Η πραγματική αυτοκρατορία, το imperio, όπως λένε στην Λατινική Αμερική, διαθέτει μεν εξωεδαφικούς μηχανισμούς καταστολής (όπως κάθε αυτοκρατορία) και ταυτόχρονα είναι πιο εδαφοποιημένη από ποτέ · είναι μια pax americana, η οποία ξεκίνησε με την επεκτατική φάση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και στη σταδιακή ανάδειξή του στον επικεφαλής ενός ολοκληρωμένου στρατιωτικού, πολιτικού και οικονομικού μπλοκ.
Λίγα λόγια για τον υπερ-ιμπεριαλισμό
Συνοπτικά, η νέα θεωρία του υπεριμπεριαλισμού αντλεί από τη θεωρία του Σαμίρ Αμίν για την ιμπεριαλιστική «Τριάδα» (ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνία) του Παγκόσμιου Βορρά, η οποία επεκτείνεται για να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες. Το ιμπεριαλιστικό μπλοκ υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες αναπαρίσταται σε 4 ομόκεντρους κρίκους. Στον πρώτο κρίκο βρίσκεται ο αγγλοαμερικανικός πυρήνας του ιμπεριαλισμού, η λεγόμενη συμμαχία των «Πέντε Ματιών» (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), καθώς η σιωνιστική οντότητα ως κατασκεύασμα του βρετανικού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Στον δεύτερο κρίκο είναι οι πιο ανεπτυγμένες χώρες τις ΕΕ, με πρώτες τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο τρίτος κρίκος περιλαμβάνει την Ιαπωνία και τα υποδεέστερα κράτη της ΕΕ. Ο τέταρτος κρίκος αποτελείται από τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, που προσαρτήθηκαν στο ΝΑΤΟ. H Τουρκία (ως μέλος του ΝΑΤΟ), η Νότιος Κορέα και οι Φιλιππίνες (de facto στρατιωτικοποιημένες αποικίες των ΗΠΑ) περιλαμβάνονται επίσης στη στρατιωτική συμμαχία υπό την Ουάσιγκτον, παρόλο που θεωρούνται μέρος του Παγκόσμιου Νότου. Αυτό το μπλοκ αποτελεί τη μοναδική de facto και de jure πολιτικοστρατιωτική συμμαχία με κεντρική διοίκηση, το μοναδικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον 902 στρατιωτικές βάσεις, όχι μόνο στον Παγκόσμιο Νότο, αλλά και στις συμμαχικές τους χώρες στον Παγκόσμιο Βορρά. Το δε Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει 145 βάσεις σε 46 χώρες και επικράτειες. Ο Βιτζάι αναφέρει σχετικά στην ομιλία του: «Το 75% του μεριδίου των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών δαπανάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και τους στενούς συμμάχους τους, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Το 75% των παγκόσμιων δαπανών δαπανάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Σύντροφοι και φίλοι, θέλω να το σκεφτείτε αυτό. Όταν οι άνθρωποι λένε, λοιπόν, ότι η Κίνα αποτελεί απειλή. Όταν οι άνθρωποι λένε ότι η Ρωσία είναι απειλή, για ποιο πράγμα μιλάνε; Η Κίνα αποτελεί απειλή – αυτή δεν είναι μια πραγματική δήλωση. Η Κίνα είναι υπεύθυνη για το 10% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ανταποκρίνονται στο 75% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Πώς είναι η Κίνα απειλή; Πώς είναι απειλή η Ρωσία; Πώς η Βενεζουέλα αποτελεί απειλή; Πώς η Κούβα αποτελεί απειλή; Υπάρχει μόνο μία απειλή για τον πλανήτη, και αυτή η απειλή είναι ο υπερ-ιμπεριαλισμός, μια δομή που καθοδηγείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους στενούς Ευρωπαίους συμμάχους τους. Αυτή είναι η απειλή».
Σύμφωνα, με τη θεωρία του υπεριμπεριαλισμού, στον σύγχρονο κόσμο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις έγιναν δευτερεύουσες αφού οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει την ηγεσία τους στους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους. Αντίθετα, το ενιαίο ιμπεριαλιστικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο του Παγκόσμιου Νότου, ο οποίος αποτελείται από τις 145 χώρες, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Περιλαμβάνει τις αναπτυσσόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και Ωκεανίας), αλλά και τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που έχουν διωχθεί από το κλαμπ των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλησαν να επιβάλλουν την αλλαγή των πολιτικών συστημάτων τους και να κατακτήσουν τις αγορές τους.
Η άνοδος του Παγκόσμιου Νότου
Ο δε Παγκόσμιος Νότος δεν αποτελεί ένα ενιαίο μπλοκ, αν και παρατηρείται μια αυξανόμενη διάθεση απόρριψης της επιθετικής ατζέντας του ιμπεριαλισμού. Ωστόσο, αναπαρίσταται σε έξι ομάδες χωρών: τις έξι ανεξάρτητες σοσιαλιστικές χώρες (Κίνα, Βιετνάμ, Βενεζουέλα, Λάος, Κορέα, Κούβα), τις δέκα χώρες που διεκδικούν έντονα την ανεξαρτησία τους από τον ιμπεριαλισμό (Ρωσία, Ιράν, Λευκορωσία, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Γουινέα, Νίγηρας, Συρία, Αφγανιστάν, Ερυθραία), τις έντεκα ιστορικά ή επί του παρόντος προοδευτικές χώρες (Βραζιλία, Κολομβία, Νότιος Αφρική, Αλγερία, Νεπάλ, Βολιβία, Ονδούρα, Νικαράγουα, Ζιμπάμπουε, Παλαιστίνη, Ναμίμπια), τις έξι νεο-αδέσμευτες χώρες (Ινδία, Ινδονησία, Τουρκία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία) που ορισμένες συνεργάζονται με το στρατιωτικό μπλοκ των ΗΠΑ, αλλά οι εθνικές αστικές τάξεις έχουν εμφανίζει για ιδιοτελείς λόγους τάσεις πολυμέρειας, ενώ στην περίπτωση του Μεξικού λαμβάνει χώρα ένα μετριοπαθές κοινωνικό πολιτικό σχέδιο, τις εκατό έντεκα μεταβαλλόμενες χώρες και τις δύο ντε φάκτο στρατιωτικές αποικίες των ΗΠΑ (Ν. Κορέα, Φιλιππίνες).
Ένα παράδειγμα των ανεξάρτητων τάσεων του Παγκόσμιου Νότου είναι ότι έχει πιέσει σθεναρά για κατάπαυση πυρός στη Γάζα απομονώνοντας τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς και η απόφαση της Νότιας Αφρικής να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα. Επίσης έχουν αντιταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1993, ο Παγκόσμιος Βορράς αντιπροσώπευε το 57,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ ο Παγκόσμιος Νότος αντιπροσώπευε μόλις το 42,8%. Τριάντα χρόνια αργότερα, αυτές οι αναλογίες έχουν οριστικά αντιστραφεί: το μερίδιο του Παγκόσμιου Νότου έφτασε το 59,4%, με τον Παγκόσμιο Βορρά να κατέχει το 40,6%. Οι G7, που είναι οι βασικές οικονομικές δυνάμεις του Παγκόσμιου Βορρά, το 1993, αντιπροσώπευαν το 45,4% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι πιο σημαντικές οικονομίες του Παγκόσμιου Νότου, αργότερα γνωστές ως BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), αποτελούσαν μόνο το 16,7%. Τριάντα χρόνια αργότερα, οι χώρες BRICS αντιπροσώπευαν το 31,5% της παγκόσμιας οικονομίας, έχοντας ξεπεράσει το G7 (30,3%), ενώ η δημιουργία των G7 πρόσθεσε ακόμα 4% στο ΑΕΠ τους, Η μετατόπιση της οικονομικής βάσης προς τον Παγκόσμιο Νότο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην Κίνα, αλλά όχι μόνο. Ακόμα και χωρίς την Κίνα, οι οικονομίες του Παγκόσμιου Νότου είχαν ξεπεράσει τον Παγκόσμιο Βορρά έως το 2022.
Πίσω στην Παγκόσμια συνάθροιση: «Ο υπερ-ιμπεριαλισμός είναι ένα επικίνδυνο και παρακμιακό στάδιο»
Οι ΗΠΑ επιθυμούν απεγνωσμένα να σταματήσουν την άνοδο της Κίνας και την αυξανόμενη ανεξαρτησία του Παγκόσμιου Νότου. Η ανάσχεση της Κίνας είναι στρατηγικός στόχος του ιμπεριαλισμού και για αυτό έχει εγκαινιάσει ένα νέο «Ψυχρό Πόλεμο». Παράλληλα, προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία με στόχο την ανάσχεση της ανεξάρτητης πολιτικής της Ρωσίας, υποστηρίζοντας τις νεοναζιστικές δυνάμεις στο Κίεβο, προσπαθούν συνεχώς να τονώσουν τις εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Ταϊβάν, ενώ υποστηρίζουν τη σιωνιστική γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, με κίνδυνο έναν πόλεμο με την εμπλοκή του Ιράν και των συμμάχων του. «Ο μόνος τρομοκράτης που έχουμε στον πλανήτη είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι στενοί σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Αυτή είναι η απειλή. Αυτός είναι ο μόνος τρομοκράτης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αλλά είναι χειρότερο από αυτό. Αυτό είναι επικίνδυνο. Γι’ αυτό λέμε τον υπεριμπεριαλισμό επικίνδυνο. Αλλά είναι χειρότερο από το να είναι απλώς επικίνδυνος. Είναι πολύ χειρότερο από αυτό. Είναι επίσης παρακμιακός» διαμηνύει ο Βιτζάι.
«Κανένας από τους Δυτικούς ηγέτες δεν έχει τον σεβασμό του κόσμου. Κοιτάξτε τους ανθρώπους που ηγούνται της Δύσης. Ο Τζο Μπάιντεν, ο Όλοφ Σολτς, ο Ρίσι Σουνάκ, ο Εμανουέλ Μακρόν. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει κερδίσει τον σεβασμό των ανθρώπων οπουδήποτε στον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν αυτές οι χώρες με τον τεράστιο πλούτο τους να μην μπορούν να παράγουν ούτε έναν έξυπνο ηγέτη; Πώς είναι δυνατόν κάθε ένας από τους ηγέτες του παγκόσμιου Βορρά να είναι μέτριος; Είναι απολύτως ανίκανος να ολοκληρώσει την πρότασή του. Δεν έχει να κάνει με την ηλικία του Μπάιντεν. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι 80 ετών, 90 ετών και είναι εξαιρετικά διαυγείς. Δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Δεν έχει να κάνει με τον βάναυσο τρόπο του Ντόναλντ Τραμπ. Υπάρχουν πολλοί βάναυσοι άνθρωποι στον κόσμο. Δεν είναι όλοι σαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι σαν τον Όλαφ Σολτς, τον οποίο δεν βλέπουμε καν. Όταν ο Όλαφ Σολτς ανεβαίνει στη σκηνή, είναι σχεδόν σαν να είναι μια σκιά. Δεν υπάρχει καν. Τουλάχιστον η Άνγκελα Μέρκελ έχει προσωπικότητα. Ο Όλαφ Σόλτς δεν έχει καν προσωπικότητα. Εμμανουέλ Μακρόν. Έλα τώρα. Τι είναι αυτό; Πώς η Γαλλία δημιούργησε τον Εμμανουέλ Μακρόν; Η χώρα της Γαλλικής Επανάστασης. Η χώρα της Παρισινής Κομμούνας. Η χώρα των φιλοσόφων όπως ο Ζαν Πολ Σάτρ. Η Ευρώπη δεν παράγει πια φιλοσόφους. Δεν υπάρχει κανένας Χέγκελ στη Γερμανία σήμερα. Δεν υπάρχει κανένας Σαρτ στη Γαλλία. Δεν παράγονται πραγματικοί διανοούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες» προσθέτει και εξηγεί:
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν κάποιο σχέδιο. Δεν ξέρουν τι κάνουν. Δεν κατανοούν τη δυναμική της ανθρωπότητας. Δεν καταλαβαίνουν πώς πρέπει να υπερβείς τη φτώχεια. Δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ένα πραγματικό σχέδιο για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ή να βοηθήσουμε τον κόσμο. Είδαμε την πλήρη κατάρρευση του Παγκόσμιου Βορρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. Αλλά πριν από την πανδημία COVID, μετά την οικονομική κρίση του 2008 – και δεν έχουν ποτέ ανακάμψει από αυτή τη μακροχρόνια ύφεση – παρακολουθήσαμε τον Παγκόσμιο Βορρά να παλεύει με πράγματα όπως οι άστεγοι, με πράγματα όπως ο ρατσισμός, η ομοφοβία και ούτω καθεξής. Δεν έχουν κάποιο σχέδιο. Δεν έχουν νέες ιδέες. Με αυτή την έννοια, είναι παρακμιακοί. Δεν είναι μόνο επικίνδυνοι, αλλά και παρακμιακοί. Ο υπερ-ιμπεριαλισμός είναι επικίνδυνος, ναι. Δεν χτίζουν γέφυρες πια. Ξέρουν πώς να τις ανατινάζουν. Ο υπεριμπεριαλισμός είναι επικίνδυνος, αλλά είναι επίσης παρακμιακός».
«Μεταξύ 35 και 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ κάθονται σε παράνομους φορολογικούς παραδείσους. Θα είχαν τα χρήματα για να χτίσουν γέφυρες. Δεν ξέρουν πια να φτιάχνουν σχολεία. Δεν ξέρουν πια τι είναι εκπαίδευση. Δεν καταλαβαίνουν την υγειονομική περίθαλψη. Η παρακμιακή πτυχή του υπεριμπεριαλισμού είναι πολύ σημαντική για εμάς. Είναι σημαντικό για εμάς γιατί προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο, επειδή δεν έχουν έργο, ότι δεν υπάρχει μέλλον. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι αυτό που έχεις είναι αυτό που έχεις. Αυτό που έχεις τώρα είναι αυτό που θα έχεις για πάντα. Τίποτα δεν μπορεί να βελτιωθεί. Θα πρέπει να είσαι τυχερός που έχεις αυτό που έχεις τώρα γιατί μπορεί να γίνει χειρότερο» συμπληρώνει.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Κοινωνικής Εναλλακτική: «Σοσιαλισμός ή καταστροφή»
«Δεν αρκεί να επικρίνουμε απλώς τον κίνδυνο και την παρακμή των παγκόσμιων ηγετών στον Παγκόσμιο Βορρά. Δεν αρκεί μόνο να τους επικρίνουμε. Είμαστε πολύ καλοί στην κριτική. Είμαστε οι καλύτεροι αντικαπιταλιστές κριτικοί. Ξέρουμε να λέμε όχι. Ξέρουμε πώς να τους πολεμήσουμε. Ξέρουμε πώς να τους λέμε όχι. Αλλά αν θέλουμε να οικοδομήσουμε το μεγαλύτερο κίνημα σε όλο τον κόσμο, πρέπει να έχουμε κάτι στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να πουν ναι, πρέπει να έχουμε ένα έργο. Πρέπει να έχουμε τους ανθρώπους να νιώθουν αισιοδοξία. Χρειαζόμαστε τους ανθρώπους να είναι αισιόδοξοι, όχι μόνο για το μέλλον, αλλά χρειαζόμαστε να είναι αισιόδοξοι στο έργο μας» τονίζει ο Βιτζάι.
«Πρέπει να πιστέψουν ότι ο σοσιαλισμός είναι εφικτός και απαραίτητος. Δεν αρκεί να πούμε ότι ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός. Πρέπει να πούμε ότι ο σοσιαλισμός είναι απαραίτητος. Όχι μόνο είναι απαραίτητος ο σοσιαλισμός, αλλά ο σοσιαλισμός είναι δυνατός. Αυτό πρέπει να παλέψουμε. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι δυνατός. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο με ένα συγκεκριμένο έργο. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι απλώς μια καλή ιδέα, ότι ξέρουμε πώς να χτίζουμε σχολεία. Ξέρουμε πώς να χτίσουμε μια γέφυρα. Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε όλα αυτά. Είναι πιθανό να υπάρχουν τα χρήματα. Ο καπιταλισμός έχει αναπτυχθεί αρκετά. Τώρα ήρθε η ώρα να κοινωνικοποιήσουμε τον καπιταλισμό» συνεχίζει.
«Έχουμε τις ιδέες. Έχουμε σχέδιο. Έχουμε ένα σχέδιο. Τι έχετε στην τσάντα σας; Αυτό το έγγραφο εναλλακτικό κοινωνικό κόσμο. Αυτό το όνειρο ενός εναλλακτικού κόσμου με τις πολλές διαφορετικές πτυχές του. Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι εφικτό τώρα. Βλέπετε, οι άνθρωποι μερικές φορές υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε να οικοδομήσετε το σοσιαλισμό όσο υπάρχει καπιταλισμός. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορούμε να κάνετε μια αρχή τώρα, στην πραγματικότητα οι άνθρωποι το έχουν ήδη κάνει. Κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, έχτιζαν τον σοσιαλισμό. Η Σοβιετική Ένωση πέτυχε πολλά στα 70 χρόνια της ύπαρξής της. Κοιτάξτε, στην κουβανική επανάσταση, η Κουβανική επανάσταση εκπαίδευσε τους πάντες. Κουβανοί, νομίζω ότι είστε οι νίντζα της επανάστασης. Είστε από άλλο πλανήτη (γέλια και χειροκροτήματα). Είστε τόσο αξιοπρεπείς άνθρωποι. Αξιοπρέπεια, αυτό σας δίνει η επανάσταση. Η κινεζική επανάσταση ξεπέρασε τη μαζική φτώχεια. Την απόλυτη φτώχεια. Κοιτάξτε τη διαφορά μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Η Κίνα ξεπερνά την απόλυτη φτώχεια. Δεν το έχουμε κάνει αυτό στην υπόλοιπη Ασία. Δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό. Ήταν η οικοδόμηση του σοσιαλισμού τώρα που τους επέτρεψε να παρέχουν στέγαση στους ανθρώπους, που τους επέτρεψε να νικήσουν την πανδημία του COVID και ούτω καθεξής» τόνισε
«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε στο μέλλον. Πρέπει να αρχίσουμε να χτίζουμε τον σοσιαλισμό τώρα. Στη Βενεζουέλα, για παράδειγμα, ο σύντροφος Χόρχε Αρεάζα ήταν ο υπουργός κομμούνων. Χτίστε τον σοσιαλισμό τώρα. Χτίστε τώρα την επισιτιστική κυριαρχία. Το Κίνημα Αγροτών Χωρίς Γη έστειλε 30 τόνους τροφίμων στη Γάζα λόγω του σοσιαλισμού τους. Σύντροφοι, θέλω να διαβάσετε το κείμενο για μια Εναλλακτική Κοινωνική Ατζέντ. Χρειαζόμαστε τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας. Αυτό είναι ένα σχέδιο, ένα πρόγραμμα που το ALBA-TCP, το Ινστιτούτο Simon και η Τριηπειρωτική παράγουν μόνο με τη βοήθειά σας. Χωρίς τη συμβολή σας, αυτό θα είναι απλώς ένα κομμάτι χαρτί. Δεν θέλουμε αυτό να είναι ένα κομμάτι χαρτί. Δεν χρειάζομαι αυτά τα χαρτιά» συνεχίζει και πετάει τα χαρτιά του το έδαφος.
«Σύντροφοι, υπάρχουν μόνο δύο επιλογές. Στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ο Μαρξ και ο Ένγκελς έγραψαν πως είτε προχωράμε στον σοσιαλισμό είτε θα έχουμε την ανταγωνιστική καταστροφή των συγκρουόμενων τάξεων. Είτε σοσιαλισμός είτε καταστροφή. Αν κοιτάξετε τον κόσμο σήμερα, μοιάζει πολύ με ερείπια. Η Γάζα είναι ένα μέρος ερειπωμένο. 28 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών στη Γάζα. Εάν βάλετε όλα αυτά τα συντρίμμια στη Μεσόγειο, μπορείτε να φτιάξετε μια εντελώς νέα Γάζα. Τόσα συντρίμμια υπάρχουν από αυτόν τον βομβαρδισμό. 28 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών. Αυτό είναι ερείπιά. Αυτό κάνει ο υπεριμπεριαλισμός. Αυτό ξέρει ο υπεριμπεριαλισμός. Για να κάνουμε εκατομμύρια ανθρώπους να το απορρίψουν, πρέπει να πιστέψουν σε εμάς, όχι απλώς να τον απορρίψουν. Δεν μπορείτε να πηδήξετε από έναν γκρεμό αν δεν έχετε αλεξίπτωτο. Αυτό σύντροφοι είναι ο αλεξίπτωτός μας. Πρέπει να τα καταφέρουμε μαζί. Ας είναι αυτή η συνάντηση το πρώτο βήμα που κάνουμε για να ξεκινήσουμε αυτό το έργο και να αρχίσουμε να αιχμαλωτίζουμε τη φαντασία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη» κατέληξε.
ΥΓ: Θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση της ατζέντας της Συνάθροισης Παγκόσμια Κοινωνική Εναλλακτική.
«Σοσιαλισμός ή καταστροφή». Αν και νομιζω, ήταν διαφορετικό: "socialismo o muerto", "σοσιαλισμός ή θάνατος" ήταν στην Κούβα, που πήγα.
Ωραίο αστείο, αλλά πάλιωσε!
Σήμερα έχει αλλάξει λίγο: «Σοσιαλισμός= καταστροφή». Ο σοσιαλισμός απέτυχε να εφοδιάσει τις μάζες με υλικά αγαθά!
Παρτε το απόφαση: ο τρόπος για την υλική ισότητα των μαζών μέσα απο την κατανάλωση βρέθηκε: το επιτυχημένο παραγωγικό μοντέλο του φιλελευθερισμού: η μαζική παραγωγή.
Αυτή μπορεί να εφοδιάσει τις πλατειές μάζες με τα αναγκαία για την επίτευξη της υλικής (πάντα) ισότητας αγαθά παγκοσμίως .
Το πρόβλημα προέρχεται απο αλλού: η αναγκαία για την πλήρη εφαρμογή του μοντέλου παγκοσμιοποίηση (όπως και στον σοσιαλισμό ο "Διεθνισμός") δεν μπορέι να επιτευχθεί. Η μεγάλη επαγγελία του φιλελευθερισμού, οι πόλεμοι να αντικατασταθούν απο το εμπόριο και την κατανάλωση δεν επιτυγχάνεται. Το βλέπετε και στα τρέχοντα.
Και την αιτία την "βλέπουν" οι νεοφιλελεύθεροι στοχαστές (όπως και οι θιασώτες του καταρρεύσαντος σοσιαλισμού) στα "αστικά κατάλοιπα". Στους κοινωνικούς, θρησκευτικούς, εθνικούς, συγγενικούς και άλλους δεσμούς της αστικής (αλλά και άλλων μορφών) κοινωνίας. Και, όπως και στον σοσιαλισμό, προσπαθούν να διαλύσουν αυτούς τους δεσμούς (που τώρα γίνονται "δεσμά") μέσω των "δικαιωματισμών".
(Υπάρχουν και άλλες αιτίες για την μη επίτευξη της παγκοσμιοποίησης, όπως η ανεπάρκεια των φυσικών πόρων για μία παγκόσμια εφαρμογή της "μαζικής παραγωγής", αλλά εδώ μας ενδιαφέρει η κοινωνική διάσταση, για αυτό δεν αναφέρομαι σε αυτά)
Ανοσίες https://imgur.com/a/U3n916g
ενός ναζί https://imgur.com/a/7WjvkM7
δικέ μου :)
Ναι, δικέ μου!
Ευχαριστώ τον θεό, που υπάρχεις εσύ και με διορθώνεις!
Anytime ναζίδιε δικέ μου.
https://imgur.com/a/7WjvkM7
:)
Είπε ο σταλινίδιος.
ΝΕ ΤΙ ΚΙΡΙΕ ΛΑΣΠΗ ΜΟΥ ?
ΜΙ ΜΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟ!!1
ΠΟΣ ΘΑ ΚΙΜΙΘΟ ΤΟ ΒΡΑΔΕΙ???
:)
@"Έχουμε τις ιδέες. Έχουμε σχέδιο. Έχουμε ένα σχέδιο. Τι έχετε στην τσάντα σας; Αυτό το έγγραφο εναλλακτικό κοινωνικό κόσμο. Αυτό το όνειρο ενός εναλλακτικού κόσμου με τις πολλές διαφορετικές πτυχές του. Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο." Κλαίω...
Μάλιστα κύριε λιάπη μου. Ο παρων κοσμος είναι ο καλύτερος δυνατός κόσμος. Μην πω ότι είναι και μοναδικός δυνατός κόσμος. Δεν υπαρχει τίποτα να δείτε εδώ κυριοι, προχωράτε στις δουλειές σας
Καθόλου ο μοναδικός δυνατός κόσμος! Δεν αρνούμαι ότι υπάρχει και ο κόσμος των ονείρων! Που μάλιστα είναι δωρεάν κι αφορολόγητα (για την ώρα τουλάχιστον). Αν και κρίνοντας από τις ιστορικές αναφορές του ομιλητή (εγκώμια του σταλινισμού, του μαοϊσμού, της Β. Κορέας κλπ.) μάλλον για εφιάλτες πρόκειται.
Ε βεβαια για κατι σιχαματα ειναι εφιαλτες...
Ας σου υπενθυμίσω λοιπόν ότι τα σιχάματα (που καταφέρατε να κάνετε ακόμα και τον καπιταλισμό να φαντάζει κοινωνικός απελευθερωτής) είστε στον απόπατο της Ιστορίας. Απλά σκούζετε από κει κάτω σαν αγάμητες γεροντοκόρες και σαν ξεκωλιασμένοι καλόγεροι που έχουν να δουν χαρά στην κωλοτρυπίδα τους ποιός ξέρει από πότε. Αν κρίνω τουλάχιστον από σένα...
Σαν εσενα που γκρινιαζεις για τις γυναικες σε καθε ποστ;;;
Οσο για τον "κοινωνικο απελευθερωτη" πηγαινε σε καμια ιερα εξεταση οπως στις αγαπητες σας ηπα..
Γκρινιάζω; Και μάλιστα για τις γυναίκες; Μόνο ένας πορωμένος γουοκιστής σαν εσένα θεωρεί γυναίκες τις φεμιναζί και τις γονεϊκές αποξενώτριες. Και μάλιστα τόσο... θελκτικές που θα τις λιγουρευόταν ένας οποιοσδήποτε άντρας. Καλύτερα αγάμης παρά φεμιναζογάμης, υστερική κουραδίτσα μου. Όσο για Ιερές Εξετάσεις, μιλάς εσύ το σταλινόμουτρο; Το ορφανό του μεγαλύτερου δήμιου του γαλαξία; Έχεις πιο πολύ πλάκα κι απ' τον μαθητευόμενο σταλινίσκο, τον reality...
Που ήσουν εσύ κρυμμένος, δικέ μου!
Βασικα γραφεις σε καθε αρθρο που αφορα γυναικα ασχετα με την γουοκιλα...
Οσο για τον σταλιν μαθε τι σημαινει πραγματικη απελευθερωση τοσα χρονια μετα...
https://www.themoscowtimes.com/2021/07/23/why-is-stalins-popularity-on-the-rise-a74565
Βασικά λες μαλακίες για τις γυναίκες, μισογύνη γουοκιστάκο της κακιάς ώρας. Επίσης το θέμα δεν είναι τι θα μάθω εγώ αλλά αν το ξέρουν οι "πραγματικά απελευθερωμένοι". Γιατί κι εδώ στην Ελλάδα, ας πούμε, θεωρείται μέγας ηγέτης η τσιμπουκλού των άγγλων αποικιοκρατών Μεταξάς. Επίσης διαχρονικός μέγας εθνάρχης θεωρείται και η Εκκλησία Α.Ε. Ελάχιστοι όμως θαυμαστές τους θα ήθελαν να ζουν στη δικτατορία του πρώτου ή στο θεοκρατικό Βυζάντιο που παλούκωνε τους "ειδωλολάτρες", έκαιγε τις "μάγισσες" και γαμούσε τους κολλήγους. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους σημερινούς θαυμαστές του Στάλιν στη Ρωσία. Άιντε πρόβατο, που δεν ξέρεις να διαβάσεις ούτε τα κείμενα που επικαλείσαι. Μπεεε!!!
Στην ρωσια μια χαρα θα ηθελαν να ζουν με εναν σταλιν οπως βλεπεις...
Εμαθαν απο τον γελτσιν τι εστι δυση...
Οπως γουσταρει να ζει ενας ροναλντο και οχι μονο με mbs μιας και ανεφερες θεοκρατικα καθεστωτα και οχι στις ηπα...
https://www.oneman.gr/athlitika/oi-201-metagrafes-tis-saudi-pro-league-pou-allaxan-gia-panta-to-podosfairo/
Κατι παραπανω φυσικα ξερουν απο σενα τον γιγαντα της ευφυιας..
Υγ. Και φυσικα και υπαρχουν οπαδοι της χουντας στην ελλαδα που θα ηθελαν να ζουν ετσι...
"Στην ρωσια μια χαρα θα ηθελαν να ζουν με εναν σταλιν..."
Επειδή εχω καταγωγή απο εκεί να σε ενημερώσω ότι δεν ισχύει.
Πρόγονοι μου, μου διηγούνταν, πώς υποδεχοταν ο κόσμος στα χωρία τους Γερμανούς σαν απελευθερωτές απο την σταλινική τυρρανία με "ψωμί κι αλάτι" (ρώσσικο έθιμο υποδοχής).
ΕΔΟ ΜΟΝΩ ΑΗΛΙΘΙΕΣ1!!!1
https://imgur.com/a/U3n916g
Έχεις πολύ πλάκα αξιοθρήνητη προσωπολάτρισσα κουραδίτσα του πατερούλη. Συνέχισε να σκούζεις όσο θέλεις απ' τον απόπατο που βρέθηκες. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος να βγείς από κει, εσύ κι οι όμοιοί σου νοσταλγοί, στον αιώνα τον άπαντα.
Μιλησε για αποπατο ο οπαδος ιεροεξεταστων...
Χαχχχα
Μιλά για ιεροεξεταστές ο χειροκροτητής των δικών της Μόσχας του 1937. Ο θαυμαστής της ΟΠΛΑ που ξεκοίλιαζε τροτσκιστές, αρχειομαρξιστές ή αναρχικούς εργάτες επί "εθνικής αντίστασης". Ο παπαγάλος των φερεφώνων που αποκαλούσαν πράκτορες της ΚΥΠ τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου το 1973. Σκούξε κι άλλο κουραδίτσα του Πατερούλη, κι εσύ και οι ναζί συναγωνιστές σου, από τον απόπατο όπου συνυπάρχετε...
Μπα μας βγηκες και στινας;;;
Στίνας, Καστοριάδης, Ταμτάκος, "πράκτορας της ΚΥΠ", μαχαιρωμένος από την ΟΠΛΑ κλπ. Εσύ, Ζαχαριάδης και (παιδεραστής κωλομπαράς) Βελουχιώτης να υποθέσω; Και συνήγορος του Κορκονέα;
Να υποθεσεις...
Εγω παντως ειμαι βεβαιος πως εισαι με την κουκουλα των αγγλων και των γερμανων...
Σκούξε μοιρολογίστρα του Στάλιν και του Μάο. Ακούγεσαι, να είσαι σίγουρος.
Ακουω τα αγαμητα βογκητα σου και γουσταρω περισσοτερο...
Κλαυσίγελως!!!!!
ΟΠΟΣ ΤΑ ΛΑΙΣ ΚΙΡΙΕ ΛΑΣΠΗ ΜΟΥ!!! 1 ΠΟΛΙ ΟΥΣΙΟΔΑΙΣ ΚΕ ΠΕΡΙΑΙΚΤΗΚΟ ΤΟ ΣΧΟΛΗΟ ΣΑΣ!!!2!!1
Πάλι ήρθες να γλείψεις εκεί που έφτυσα, σταλινικό μαλακομπούκωμα;
ΣΤΑΛΗΝ ΣΑΤΛΙΝ ΣΤΑΛΙΝ CTAΛΙΝ !1!!!1
Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιδιάζουσα κατάσταση, άλλωστε από την εποχή που ο Λένιν έγραψε τον ιμπεριαλισμό έχουν περάσει πλέον πάνω από 100 χρόνια, 75 από τα οποία ουσιαστικά όλος ο πλανήτης έδινε ένα (άνισο φυσικά) αγώνα για το σοσιαλισμό. Αυτή η περίοδος δημιούργησε σήμερα μία εικόνα αρκετά ιδιαίτερη και δεν μπορούμε απλά να την...παρακάμψουμε. Κατά τη γνώμη μου η αξία των Λενινιστικών αναλύσεων δεν έχει χάσει καθόλου την λάμψη της, όπως ακριβώς δεν έχασε ποτέ την λάμψη του ο Μάρξ και οι μαρξιστικές αναλύσεις από την θεωρία του ιμπεριαλισμού, δηλαδή του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Κι αυτό δεν το λέω για να συμφωνήσω...διαφωνώντας όπως κάποιοι άλλοι, είναι κάτι που πράγματι πιστεύω.
Ωστόσο δεν μπορούμε να μην δούμε κάποια νέα στοιχεία, που όμως δεν αφορούν την οικονομική βάση του συστήματος και με αυτή την έννοια, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορούν και να συγκροτήσουν ένα νέο στάδιο. Αν κάποιος βρει μία εξέλιξη στην οικονομική βάση του καπιταλισμού τότε ναι, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για νέο στάδιο και φυσικά αυτόματα το "ανώτατο" δεν ήταν ανώτατο. Αυτό όμως μικρή σημασία έχει μπροστά στην πραγματικότητα. Δεν βάζει ωστόσο τέτοιο θέμα ούτε η νέα αυτή υπεριμπεριαλιστική οπτική, οπότε κατ' εμέ δεν μιλάμε για καινούριο στάδιο.
Μιλάμε όμως για έναν "απλό" ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό; Κατά τη γνώμη μου όχι ακριβώς. Με την "πτώση" του το πρώην ανατολικό μπλοκ άφησε πίσω του κάποια κράτη και κάποιες μορφές "κρατικών οντοτήτων": Κρατών δηλαδή που μπορουσαν και δεν μπορουσαν να σταθούν μόνα τους, κάποια από αυτά δε οριακά μπορεί κανείς να τα ονομάσει και κράτη. Κράτος όμως θεωρείται και το Λουξεμβούργο, οπότε ναι, σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να θεωρηθεί και το Κόσοβο. Ανεξάρτητα όμως από το αν κατόρθωσαν ή όχι να κρατήσουν μία ανεξαρτησία απέναντι στους δυτικούς που τους είδαν ως ένα νέο Ελντοράντο, η οικονομία τους δέχθηκε ισχυρότατα πλήγματα από την μετάβαση, ενώ επιπλέον ο καπιταλισμός τους είχε μεγάλες στρεβλώσεις και τις είχε από (λόγω του) το προηγούμενο καθεστώς.
Δεν νομίζω ότι θα δούμε σε πολλές δυτικές χώρες σκηνικά σαν κι αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=4b_KjM7GmAQ Φυσικά αυτό δεν είναι δείγμα...σοσιαλισμού, είναι όμως δείγμα καπιταλιστικής στρέβλωσης: Ένα κράτος ισχυρότατο και "μονοπώλια" πλήρως υποταγμένα σε αυτό. Καμία σχέση με την γνωστή σύμφυση κράτους και μονοπωλίων του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, υπό την ηγεμονία φυσικά του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Παρόμοια κατάσταση (αν και με αντίστροφη βιτρίνα) και στην Κίνα: Εκεί τίποτε δεν άλλαξε στην εικόνα και όλα έχουν αλλάξει στην ουσία: Οι καπιταλιστές έχουν προσκληθεί επισήμως στο κόμμα εδώ και δεκαετίες πιά και ουσιαστικά έχουμε μια παρόμοια κατάσταση: Πανίσχυρο κράτος με φανερά υποταγμένα μονοπώλια!
Αυτοί οι δύο πρώην σοσιαλιστικοί πόλοι λοιπόν δημιουργούν ένα πολύ ιδιότυπο καθεστώς που δύσκολα μπορεί να το πει κανείς ιμπεριαλισμό, πολύ δυσκολότερα όμως φυσικά σοσιαλισμό! Κατά τη γνώμη μου αυτές οι χώρες διανύουν ένα μεσοδιάστημα στην εξέλιξη τους σε ιμπεριαλιστικούς πόλους. ΣΗΜΕΡΑ όμως δύσκολα μπορεί κανείς να τις πει ιμπεριαλισμό κι αυτό το γνωρίζουν στις ΗΠΑ, που θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το ΕΠΟΜΕΝΟ (ιμπεριαλιστικό) στάδιο αυτών των χωρών. Ένα ΑΛΛΟ που θέλουν να αποφύγουν οι ΗΠΑ είναι οι χώρες αυτές να βοηθήσουν άλλες να ΜΠΟΥΝ στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό κι εδω ερχόμαστε στην δεύτερη μεγάλη στρέβλωση της εποχής μας: Τις ήττες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Ήττες που κάποιες ιμπεριαλιστικές χώρες τις τσάκισαν κυριολεκτικά, βρέθηκαν υπό στρατιωτική, πολιτική και οικονομική κατοχή και ΚΑΜΙΑ μάλιστα απ' όλες αυτές στις μορφές κατοχής δεν έχει ακόμη λήξει! Οι χώρες λοιπόν αυτές (Γερμανία, Ιαπωνία) είναι ιμπεριαλιστικές χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν μερίδιο στην παγκόσμια μοιρασιά, στο μοίρασμα και ξαναμοίρασμα του κόσμου, παρα μόνο αυτό που τους πετούν οι νικητές του πολέμου σύμφωνα με τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ συμφέροντα! Διεκδικούν λοιπόν δεκαετίες τώρα μόνο με οικονομικούς όρους και μόνο υπογείως. Τι άλλο από στρέβλωση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού είναι η (φανερή) προσπάθεια της Γερμανίας να υποτάξει την Γαλλία μέσα από την...ενότητα;
Ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός λοιπόν υπάρχει, δεν μπορεί όμως να εκδηλωθεί όπως ξέρουμε λόγω των στρεβλώσεων που έχει υποστεί από τα 100 αυτά χρόνια ιστορίας και κυρίως ιστορίας του σοσιαλισμού. Αυτές τις στρεβλώσεις προσπαθούν και οι ΗΠΑ να φέρουν στα μέτρα τους, να κάνουν την αδυναμία των άλλων δύναμη δική τους. Δεν είναι εύκολη ιστορία όμως και είναι και 100 φορές πιό επικίνδυνη από τον ψυχρό πόλεμο, τουλάχιστον από τον Χρουστσόφ και μετά.
Σωστή η ανάλυση σου.
Επιπλέον αγαπητέ Skiplt θα ήθελα να γράψω ότι κατά τη γνώμη μου η τακτική των ΗΠΑ απλώνει στο χρόνο την μετάβαση αυτών των χωρών προς το ιμπεριαλιστικό στάδιο. Στέκεται εμπόδιο και μάλιστα σοβαρό εμπόδιο στο να εξομαλυνθούν αυτές οι στρεβλώσεις, ακριβώς επειδή έχει συμφέρον από την διατήρησή τους. Ωστόσο αυτή η τακτική φέρνει όλο και πιό κοντά την -ένοπλη πλέον- αναμέτρηση.
Σε καμία περίπτωση όμως αυτές οι χώρες δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εκπροσωπούν ένα υποτιθέμενο λαϊκό κίνημα, άσχετα με το αν -όχι μόνο σήμερα αλλά ΠΑΝΤΑ- ένα λαϊκό κίνημα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ιδιότυπη αυτή κατάσταση και φυσικά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Όμως δεν μιλάμε για ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με τον τρόπο που μιλούσαμε 80 και 100 χρόνια πριν κι αυτό είναι σημαντικό στοιχείο όσο αφορά τις πολιτικές επιλογές.
Για πολλά δεν μιλάμε όπως πριν, anyk και δεν είναι ανάγκη να πάμε τόσο πίσω. Πριν μερικές δεκαετίες, πχ. μιλάγαμε ακόμα για ταξική πάλη, κεφάλαιο και εκμετάλλευση, τώρα μιλάμε για "ανισότητες" που „απειλούν τη συνοχή της κοινωνίας“. Μια θολή έννοια, που ξεπλένει το σύστημα και αποπροσανατολίζει τον εργαζόμενο. Οι ανισότητες προϋπήρχαν, άρα δεν φταίει ο καπιταλισμός, φταίνε οι πολιτικοί, που είναι βλάκες (έξυπνοι είμαστε οι υπόλοιποι, τρομάρα μας) και δεν σφίγγουν λίγο τη βίδα από δω, δεν λασκάρουν λίγο την άλλη από κει, και δεν γρασώνουν το ελατήριο για να λειτουργήσει πάλι άψογα η μηχανή και να μας ευτυχήσει.
Η Ρωσία υπόφερε από τις ληστρικές, αποικιοκρατικές συμφωνίες του Γιέλτσιν με τις ΗΠΑ. Δυτικές εταιρείες (ΗΠΑ κυρίως) είχαν πάρει λευκή επιταγή να ληστεύουν ό,τι γούσταραν σε πρώτες ύλες και η Ρωσία να μαζεύει τα σκουπίδια που άφηναν. Κατα τη γνώμη μου οι στρεβλώσεις του λινκ σου ήταν απαραίτητες προϋποθέσεις για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της από τη Δύση, διαφορετικά, πιστεύω, θα είχε διαλυθεί. Η Δύση δεν είχε κανένα λόγο να σταματήσει να τη λεηλατεί και να την αφήσει να αναπτυχθεί.
Όσον αφορά την Κίνα, προσωπικά είμαι μπερδεμένος. Κομμουνιστικό Κόμμα στην εξουσία σημαίνει, ότι η εξουσία είναι στα χέρια του λαού. Οι δισεκατομμυριούχοι στο ΚΚ Κίνας δεν είναι προλετάριοι και δεν ξέρω πια ποιος καθορίζει την πολιτική του ΚΚΚ. Βέβαια, οποιοδήποτε ΚΚ κυβερνήσει, θα πρέπει να επιδιώξει την ευημερία του υπάρχοντος, του σημερινού λαού κι όχι να τον θυσιάσει για κάποιον μελλοντικό. Η Κίνα εδώ με την περίεργη -για μένα- πολιτική της κατάφερε να εξαλείψει την απόλυτη φτώχεια. Κάτι, το οποίο οι καπιταλιστικές χώρες δεν το κατάφεραν κι ας είναι εδώ και αιώνες καπιταλιστικές.
Με άλλα λόγια, οι στρεβλώσεις στην Κίνα αφορούν και τον καπιταλισμό της, αλλά και τον σοσιαλισμό της.
Παρ’ όλα αυτά και οι δύο χώρες έχουν κάνει μεγάλα βήματα και με με βάση το ΑΕΠ (σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης) η Κίνα κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και να απαλείψει την απόλυτη φτώχεια και η Ρωσία να είναι πια η 5η οικονομική δύναμη και να έχει ξεπεράσει τη Γερμανία.
Άσχετα με το τι θέλει η Δύση, δεν ξέρω αν οι ίδιες θέλουν όντως να εξομαλύνουν τις στρεβλώσεις τους, αν με το εκάστοτε μοντέλο τους θα φτάσουν στο «ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού“ και δεν είμαι καν σίγουρος ότι το επιδιώκουν. Για τους λαούς του 3ου κόσμου (ή παγκόσμιου νότου), η Ρωσία έχει ακόμα την αίγλη της ΕΣΣΔ και λόγω αυτής την συμπάθεια πολλών από αυτούς και αν προσπαθήσει να γίνει σαν τις ΗΠΑ, θα χάσει την υποστήριξή τους και για την σοσιαλιστική Κίνα ισχύει το ίδιο.
Ναι εντάξει, αλλά είναι άλλο ο εκφυλισμός των ταξικών αναλύσεων σε σουλούπωμα της επικρατούσας κατάστασης κι άλλο το πώς βλέπει κανείς την εξέλιξη του ιμπεριαλισμού και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Δεν μιλώ για κάποιο εκφυλισμό αλλά για διαφορετικές οπτικές, για όσους τουλάχιστον δεν έχουν εγκαταλήψει την λενινιστική θεώρηση ως παρωχημένη.
Κατά τα άλλα έτσι κι αλλιώς αυτό που γίνεται δικαιώνεται για την εποχή και τις συνθήκες του, είναι αυτό που αντιστοιχεί σε αυτές. Δεν ψάχνω αν μπορούσε να γίνει και κάτι άλλο, λέω τη γνώμη μου γι αυτό που έχει γίνει. Η πολιτική του Γιέλτσιν από ένα σημείο και μετά θα διέλυε ακόμη και την (αρχικά επωφελούμενη) εκκολαπτόμενη αστική τάξη της Ρωσίας, γι αυτό και εγκαταλήφθηκε. Η ληστρική όμως αυτή περίοδος άφησε πολλές πληγές τόσο στην χώρα όσο και στον πληθυσμό της, μην κοιτάς που η δική μας ενημέρωση (ως δύση) γι αυτά τα 8 χρόνια Γιελτσινικής παράνοιας είναι περιορισμένη, μην πώ ανύπαρκτη.
Αυτά που περιγράφω ως στρεβλώσεις δεν έχουν να κάνουν με το αν αρέσουν ή όχι στις ηγεσίες της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά με το αν αντικειμενικά γίνεται η οικονομική εξουσία να μην απαιτήσει κάποια στιγμή και την πολιτική εξουσία. Μου φαίνεται αρκετά παράξενη (γι αυτό και την λέω στρέβλωση) αυτή η αναντιστοιχία, να χάνει π.χ. ο ιδιοκτήτης της alibaba τ' αυγά και τα πασχάλια μόλις έρχεται σε σύγκρουση με το Κινέζικο κράτος ή οι Ρώσοι κροίσοι να στέκονται σούζα μπροστά στον Πούτιν. Είναι κάτι που έχει πλάκα σαν εικόνα, σίγουρα κάποιοι μπορεί να το βλέπουν και ως μόνιμο σχήμα, αλλά δεν παύει να είναι κάτι παράταιρο και άρα -κατά τη γνώμη μου- προσωρινό.
Πιστεύω δε ότι οι ΗΠΑ, με την ασφυκτική πίεση που ασκούν για να γυρίσουν αυτές τις καταστάσεις προς όφελός τους, με ένα τρόπο τις ενισχύουν, τις θρέφουν.
Όντως η πίεση της Δύσης ενίσχυσε και συνεχίζει να ενισχύει τις πολιτικές της Κίνας και της Ρωσίας. Πχ. οι κυρώσεις οδήγησαν τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα να αναζητούν νέες και μερικές φορές πρωτότυπες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των κυρώσεων. Κι αυτό τελικά είναι εις βάρος της δύσης, κι όχι μόνο εις βάρος της οικονομίας των υποτελών δυτικών κρατών στις ΗΠΑ (Γερμανία, Ολλανδία, κτλ.) , αλλά και της οικονομίας των ΗΠΑ (NVIDIA, INTEL, AMD,κ.ο.κ)_
Ναι οντως ειναι προσωρινο αλλα απο την αντιθετη πλευρα...
Οι κρατικοποιησεις στην ρωσια πανε συννεφο..
Οσο για την αστικη ταξη της ρωσιας ενα μεγαλο μερος της εχει παει ηδη στην δυση τωρα...
Υγ. Πηγαν να παρουν την εξουσια αλλα απετυχαν τελευταια φορα ηταν με το γελοιο "πραξικοπημα" του πριγκοζιν..
Οπως ανεφερα παρακατω φυσικα και οχι...
https://twitter.com/thrsts_/status/1783079159478075798
Δεν νομιζω πως τα κρατη και οι πολιτες τους θελουν να εξομαλυνθουν αυτες οι στρευλωσεις που αναφερεις σε αντιθεση με τους δυτικους...
Κανενας πχ στην ρωσια δεν γουσταρει γελτσιν ας πουμε...
Ο Γιέλτσιν ήταν ένας αδίστακτος -και γι'αυτό επικίνδυνος- κλόουν, μια τέτοια συνθήκη νομίζω ότι θα βόλευε εξαιρετικά τα συμφέροντα της δύσης κι όχι της ρωσικής αστικής τάξης, όποια κι αν είναι αυτή. Γι αυτό και δεν κράτησε πολύ.
Μα οντως βολευε τα συμφεροντα της δυσης οπως αντιστοιχα και η εξομαλυνση των στρευλωσεων που αναφερεις ακριβως γιατι μονο ιμπερεαλιστικες δεν τις εκανε (ηδη ο υπεξ του γελτσιν γραφει απο ουασιγκτον)...
Οπως φανηκε και στην περιπτωση της γερμανιας παιζεις με τις συνθηκες της δυσης. (Και πιο συγκεκριμενα των ηπα)..
Γλυκό μου κορίτσι, γλυκό μου αγόρι, δεν ξέρω τελικά τι είσαι (εσυ έκανες λόγο σε σχολιο σου για τον "δικό σου", αλλά ... δεν υπάρχει αυτο που γραφεις: "...Μάρξ και οι μαρξιστικές αναλύσεις από την θεωρία του ιμπεριαλισμού, δηλαδή του μονοπωλιακού καπιταλισμού."
Δεν υπάρχει "μονωπολιακός" καπιταλισμός στον (νεο)φιλελευθερισμό. (Γράφεται "μονοπωλιακός").
Ο φιλελευθερισμός ήταν πάντα εναντίον των μονοπωλίων. Και, μέσω των "καινοτομιών" των τεχνικών βελτιώσεων δηλ. τοσο σε προϊόντα, όσο και σε υπηρεσίες, έδινε διαρκώς νέες ευκαιρίες και διέλυε τα τυχόν παλιά, κατεστημένα ολιγοπώλια και μονοπώλια.
Γι' αυτό και βλέπεις ένα σωρό νέους "καπιταλιστες" τυπου Μπέζος, Gates, Ζukerberg, Jobes κλπ. με νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Τα μονοπωλεια ειναι ο ορισμος του φιλελευθερισμου μεσω συστασεων καρτελ...
Πες μερικά μονοπώλια!
Καποια πηγαν να γινουν σε αποικιες κλπ. Σημερα όμως δεν υπάρχουν.
Το σύστημα απορρίπτει αυτο το μοντέλο μεσω των "καινοτομιών" στη φιλελεύθερη σκέψη.
Για αυτό υπάρχει και η "επιτροπή ανταγωνισμού" για να αποτρέπει ολιγοπώλια και καρτελ μονοπωλίων. (Στην Γελλιάδα είναι σικέ, εξω όμως δουλεύει).
Στα μιντια ας πουμε...
Για δες τι ελεγχεται απο μια μονο εταιρια πχ η ντιζνει...
Με το ιντερνετ οχι. Ο καθενας ανοιγει καναλι, blog κλπ. Η τηλεόραση θα αλλάξει σύντομα. Αυτοι που είναι σημερα τελειώνουν.
Περναει νομος στις ηπα οπου το ιντερνετ θα ανηκει στην nsa...
Και φυσικα η καθε ντιζνει ελεγχει και το ιντερνετ να που πανε οι "καινοτομιες"...
Η Νsa δεν είναι εταιρια.
Η ντισνευ εχει και ανταγωνιστες. Απλα΄, ειναι μεγαλες εταιριε ςτου χωρου.
Ο καθενας όμως, αν εχει τα κατάλληλα μεσα, μπορεί να αρχισει να δείχνει υλικο.
Ναι μωρε εχει τοσους ανταγωνιστες που μειωνονται απο τις εξαγορες...
Οσο για το ιντερνετ αλλο ενα μονοπωλειο στο ποιος παραγει τα υλικα...
Ας ξεκινησουμε με τα βασικα...
Πως μπορουν η ρωσια και η κινα να περασουν τον καπιταλισμο σε επομενο σταδιο με ολοενα και αυξανομενες στρευλωσεις που αναφερεις (και ειδικα στην ρωσια)...
Επισης οι λενιστικες αναλυσεις εχουν ενα προβλημα στο να αναλυσουν αυτα τα φαινομενα στην μητρα του καπιταλισμου μιας και μιλαμε για νεα δεδομενα...
https://twitter.com/SuppressedNws/status/1781901871302537509
Name δεν σου φταίω εγώ που δεν έχεις ξεκινήσει με τα βασικά. Δεν παίζουμε το πουλί μας όμως όταν ο άλλος προσπαθεί να βάλει ένα θέμα, βασικό αυτό.
Κανενα θεμα δεν εβαλες μονος σου απανταγες...
Και μια σημειωση για την γερμανια...
Ο γερμανικος ιμπερεαλισμος βασιστικε στο φτηνο αεριο που επαιρνε απο την ρωσια ετσι ωστε να γινει η ατμομηχανη της ευρωπης...
Με το που εκοψε ο θειος σαμ το αεριο παπαλα η γερμανια...
Οι φίλοι της Αμερικής θέλουν να παραμείνουν φίλοι της. Οι πρώην εχθροί της Αμερικής θέλουν να γίνουν φίλοι της. Οι εχθροί της Αμερικής θέλουν να γίνουν σαν την Αμερική.
Οι φίλοι της αμερικής αρχίζουν να την βλέπουν κριτικά και να αμφισβητούν κεντρικές επιλογές της αμερικανικής πολιτικής (πχ Ουκρανία και Ισραήλ) και να ξανασκέφτονται το ρόλο τους σε αυτήν.
Οι πρώην εχθροί της αμερικής αναγκαστικά και εξ ορισμού είναι φίλοι της, αλλιώς δεν θα είχαν κάνει στροφή στην στάση τους. Οι περισσότεροι πάντως πρώην εχθροί των ΗΠΑ, παραμένουν και σήμερα εχθροί.
Οι εχθροί της αμερικής θέλουν να γίνουν σαν την αμερική; Κάτσε να δω: Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Κίνα, η Ρωσία, η Κούβα, η Βενεζουέλα θέλουν να γίνουν σαν την αμερική; Ούτε καν οι φίλοι της αμερικής ευρωπαίοι δεν θέλουν να γίνουν σαν τις ΗΠΑ. Ποιος θέλει να μοιάσει σε ένα από τα πιο αποτυχημένα κοινωνικά μοντέλα;
Δώσε και σε μας από αυτό που πίνεις μπάρμπα
Για πες μας τα πετυχημένα μοντέλα πιτσιρίκο… τα αποτυχημένα τα ξέρουμε
Ναι, οι εχθροί της Αμερικής θέλουν να αποκτήσουν την δύναμη και τον πλούτο της Αμερικής. Θέλουν να την ανατρέψουν για να πάρουν την θέση της. Θέλουν να γίνουν σαν την Αμερική. Όσο για το αποτυχημένο μοντέλο φαίνεται από το πόσοι μεταναστεύουν προς την Αμερική και πόσοι προς αυτές τις χώρες που ανέφερες. Οι πόλεμοι και οι διαμάχες δοκιμάζουν τις σχέσεις των κρατών. Θα δούμε πόσο καλά θα πάει για αυτά τα κράτη, όπως η Τουρκία, η αναθεώρηση αυτής της φιλίας.
Αν βρεις από που προέρχεται ο πλούτος της Αμερικής (εννοείς των ΗΠΑ) και γενικά ο πλούτος της Δύσης, θα καταλάβεις και γιατί πολλοί μεταναστεύουν προς τα κει.
Το ειδες ως οραμα απο τον θεο του ισραηλ;;;
Ενεμούλης: όταν σκεφθεί, ...γράφει!!!!!
Ναι, καλά.
Μάλλον αυτός είναι ο λόγος, που όλος ο Παγκόσμιος Νότος στέκεται νυχθημερόν στην ουρά μπροστά στο Λευκό Οίκο προσφέροντας τη φιλία του.
Κίσινγκερ: "το να είσαι εχθρός των ΗΠΑ είναι επικίνδυνο, το να είσαι φίλος τους ολέθριο". Ρώτα τον Παπαδόπουλο και τον Ιωαννίδη, να σου πουν.
Ο Παπαδόπουλος και ο Ιωαννίδης δεν ήταν φίλοι της Αμερικής αλλά εχθροί. Γι' αυτό και οι Αμερικανοί έκαναν εμπάργκο όπλων στην Ελλάδα και αδιαφόρησαν στην τρίτη και φαρμακερή εμπλοκή των Τούρκων στην Κύπρο. Δεν υπάρχει Παγκόσμιος Νότος έτσι όπως τον φαντασιώνονται μερικοί. Ότι και καλά είναι ανταγωνιστές των ΗΠΑ και ότι θέλουν να την ανατρέψουν. Και ναι όντως κάνουν ουρά για μια φιλία με την Αμερική η οποία κάποιες από αυτές τις χώρες τις έχει η ίδια στο περιθώριο. Αλλά, μόλις τείνει χείρα φιλίας σε κάποια γίνεται η καλύτερή της φίλη. Τα λεγόμενα του Κίσινγκερ ταιριάζουν περισσότερο στους Άγγλους.
Οι χουνταίοι ήταν τόσο εχθρικοί απέναντι στις ΗΠΑ, που συν τοις άλλοις έβαλαν έναν γνωστό επισημασμένο πράκτορα της CIA (Πωλ Τοτόμη) για υπουργό δημόσιας τάξης, κι έστειλαν (Τσόνσον) μια .θερμή συγχαρητήρια επιστολή στη Χούντα. Ο Ιωαννίδης φώναζε ότι οι ΗΠΑτζήδες τον κορόιδεψαν με την Κύπρο. Οι εχθροί όμως δεν μπορούν να σε κοροϊδέψουν, μόνο οι φίλοι μπορούν, γιατί αυτούς εμπιστεύεσαι. Από τους εχθρούς σου φυλάγεσαι.,
Για τα υπόλοιπα, που γράφεις τι να πει κανείς.Ο Παγκόσμιος Νοτος είναι αυτό που παλιά ονόμαζαν τρίτο κόσμο, και ο οποίος σήμερα συμπεριλαμβάνει και τον 2ο.
Πες μας όμως εσύ τι ακριβώς είναι ο Παγκόσμιος Νότος για να μη φαντασιωνόμαστε ανύπαρκτα πράγματα.
ΥΓ: Τα γεγονότα είναι αμείλικτα:
Ο Μπλίνκεν από το 2022 κάνει περιοδείες στην Αφρική και τον διαολόστελνουν, με αποκορύφωμα το διαολόστελμα από την Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, στην οποία τόλμησε να μιλήσει για “δυτικές αξίες” και “δυτικό πολιτισμό”. Σήμερα , ο εκπρόσωπος της αυτοκρατορίας, παρακαλάει την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στο Ιράν για να μην καταστρέψει το Ισραήλ.
Το Κατάρ „ξέχασε“ για αρκετή ώρα να υποδεχτεί τον πρόεδρο της Γερμανίας και τον άφησε στο αεροδρόμιο να ιδρώνει.
Ο Σόλτς πήγε στην Κίνα να τους δώσει ένα μάθημα δυτικής ανωτερότητας (να τη στρέψει ενάντια στη Ρωσία) και τον υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος! της πόλης. Ο δήμαρχος είχε, λέει, πολλή δουλειά.
Κι όσον αφορά τη Μπέρμπογκ, άστα να πάνε, η περίπτωσή της είναι για γέλια και κανένας δεν την παίρνει πια στα σοβαρά.
Τη Γαλλία ουσιαστικά την έχουν ήδη διώξει οι λαοί από την Αφρική. Το Κονγκό και το Ιρακ στέλνουν επίσημα στα τσακίδια τις αμερικανικές βάσεις, αλλά η αυτοκρατορία κάνει ότι δεν ακούει.
Κι όλα αυτά οι λαοί του Παγκόσμιου Νότου τα βλέπουν και βγάζουν τα συμπεράσματα τους. Και το χειρότερο, που μας αφορά κιόλας, είναι ότι ο Παγκόσμιος Νότος έρχεται σιγά σιγά και σε μας. Καταστροφή της φύσης, σταδιακή εξαθλίωση και ένταση εκμετάλλευσης, λογοκρισία, φτώχεια, καταστολή, πόλεμοι, κτλ. Τις προάλλες διάβασα ότι η ένωση Βιομηχάνων στην Αυστρία απαιτεί τσάμπα αύξηση της εργασίας στις 41 ώρες την εβδομάδα χωρίς αποδοχές. Την πρόταση την έκανε το αδερφό κόμμα της ΝΔ (η «πουτάνα των πλούσιων», αν θυμάσαι). Δεν τους αρκούν οι 60 ώρες την εβδομάδα, γιατί αυτές επιτρέπονται κατά περίπτωση. Σου θυμίζει τίποτα για τον τόπο σου και το κόμμα σου;
Κυνικά θα έλεγα, Μικι, ότι η πραγματικότητα είναι μεγάλη σκρόφα και ίσως καλά κάνεις και την αγνοείς.
Σωστά. Μονο μία παρατήρηση: "...το να είσαι φίλος τους ολέθριο..."
Ο Μεγάλος Κίσσινγκερ γραφει "fatal" . "Mοιραίο". Οχι "ολέθριο". Δηλ. θα το φέρει η μοίρα να σε πουλήσουν (όπως εχουν πουλήσει και ενα σωρό συμμάχους τους, πχ. Κούρδους) για να επιβιώσουν αυτοί.
Έχεις τη συνήθεια να χαρακτηρίζεις μεγάλους όλους τους μαζικούς δολοφόνους. Να το προσέξεις.
Eδω "Μεγάλος" 'έγινε και ο δικός μας Αυτοκράτορας!
Τόσα σκάνδαλα, τόσες παρανομίες, τόσος αυταρχισμός και δεν κουνιέται φύλλο.
Δεν του αξίζει ο τίτλος του "Μεγάλου" του ανθρώπου?
Δεν ξέρω, ενημέρωσε με, από πόσα εκατομμύρια πτώματα και πάνω μπορεί κάποιος μαζικός δολοφόνος να χαρακτηριστεί "μεγάλος".
Ο Αυτοκράτορας μας δεν σκότωσε κανέναν!
πάλι ανοησίες δικέ μου?
https://www.wordreference.com/engr/fatal
Ψαχνει το σημα απο το υπερπεραν κουνωντας την βιβλο...
Μπα σου μιλησε ο θεος;;;