Το δικαστήριο τον Μάρτιο ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι ο Ασάνζ θα υποβληθεί σε δίκαιη δίκη και ότι δεν θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή εάν εκδοθεί για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για την διαρροή εμπιστευτικών στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων από το WikiLeaks το 2010.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεσή του δεν ήταν ικανοποιητικές και ότι θα λάβει πλήρη ακρόαση της έφεσης.

Ο Ασάνζ  αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ, όλες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917 εκτός από μία. «Η δημοσίευση δεν είναι έγκλημα. Τα εγκλήματα πολέμου είναι» ανέφεραν οι υποστηρικτές του Ασάνζ, οι οποίοι κρατούσαν ένα μεγάλο λευκό πανό που απευθυνόταν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προτρέποντας: «Άφησέ τον να φύγει, Τζο».

Ο Simon Crowther, νομικός σύμβουλος στη Διεθνή Αμνηστία, είπε ότι «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι μια σπάνια θετική είδηση ​​για τον Τζούλιαν Ασάνζ και όλους τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου». «Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι – εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ θα κινδυνεύσει από σοβαρή κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης απομόνωσης, η οποία θα παραβίαζε την απαγόρευση βασανιστηρίων ή άλλης κακομεταχείρισης», είπε.

Ο Crowther προσέθεσε ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια των ΗΠΑ «να διώξουν τον Ασάνζ θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως». «Καθώς ο αγώνας συνεχίζεται στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, καλούμε τις ΗΠΑ να βάλουν επιτέλους ένα τέλος σε αυτή  επαίσχυντη ιστορία, αποσύροντας όλες τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ. Αυτό θα σταματήσει αμέσως τη διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Τζούλιαν Ασάνζ θα απελευθερωθεί», κατέληξε.