Η τελευταία προσφυγή των RSF υποβλήθηκε στις 24 Μαΐου, τρεις ημέρες πριν από την ένατη επέτειο της απόφασης 2222 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των δημοσιογράφων σε καιρό πολέμου, και κατατέθηκε λίγες ημέρες αφότου ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε τα πρώτα αιτήματα ενταλμάτων σύλληψης σε σχέση με τη σύγκρουση στη Γάζα.

Η καταγγελία προσφυγή επαναλαμβάνει το αίτημα των RSF προς τον εισαγγελέα να συμμορφωθεί με το άρθρο 15 του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ, δίνοντας προτεραιότητα στην έρευνα για τα εγκλήματα των IDF κατά των δημοσιογράφων στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι RSF προσφυγή αυτή την τρίτη προσφυγή στο ΔΠΔ που εδρεύει στη Χάγη, επειδή ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις IDF συνεχίζει να αυξάνεται αφού ξεπέρασε το όριο των 100, κάνοντας λόγο για εξόντωση των παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης.

Η προσφυγή, η οποία ακολουθεί εκείνες που κατατέθηκαν στις 31 Οκτωβρίου και στις 22 Δεκεμβρίου, περιγράφει λεπτομερώς οκτώ νέες περιπτώσεις Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και 20 Μαΐου, καθώς και την περίπτωση ενός δημοσιογράφου που τραυματίστηκε. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν (ή τραυματίστηκαν) κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Οι RSF έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι ορισμένοι από αυτούς τους δημοσιογράφους σκοτώθηκαν σκόπιμα και ότι οι υπόλοιποι ήταν θύματα σκόπιμων επιθέσεων των IDF εναντίον αμάχων.

«Η ατιμωρησία θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί που σκοτώνουν δημοσιογράφους επιτίθενται στο δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση, το οποίο είναι ακόμη πιο σημαντικό σε περιόδους συγκρούσεων. Πρέπει να λογοδοτήσουν, και οι RSF θα συνεχίσουν να εργάζινται για το σκοπό αυτό, σε αλληλεγγύη με τους δημοσιογράφους της Γάζας» αναφέρουν.

Σε ένα μήνυμα προς τους RSF στις 5 Ιανουαρίου, το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ δήλωσε για πρώτη φορά ότι τα εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων περιλαμβάνονται στην έρευνά του για την Παλαιστίνη. Εκτός από την υποβολή των εννέα υποθέσεων, οι RSF επανέλαβαν το αίτημά τους προς τον εισαγγελέα να διερευνήσει τους θανάτους όλων των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τις IDF στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.