«Ο πυρήνας του σημερινού διαλόγου για το μέλλον της οικονομικής ένωσης έχει ένα όνομα: την περαιτέρω εκχώρηση της κυριαρχίας», τονίζει ο Άσμουσεν σε ομιλία που προόρισται να δωθεί σε σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών στις Βρυξέλλες.
«Αυτό σημαίνει να εκχωρηθούν στην ευρωζώνη εξουσίες που θα αποτρέπουν αποτελεσματικά και θα διορθώνουν μη βιώσιμες πολιτικές σε κάθε κράτος μέλος της», τονίζει.
«Συγκεκριμένα, αυτό θα σημαίνει πως οι αρχές της ευρωζώνης θα έχουν τη δικαιοδοσία να περιορίζουν τις δυνατότητες κάθε χώρας να διευρύνει το χρέος της και θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να αναγκάζουν τα κράτη μέλη να διορθώνουν τις πολιτικές τους, είτε στον χρηματοοικονομικό, στον διαρθωτικό, είτε στον δημοσιονομικό τομέα», προσθέτει.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης να εμβαθύνουν την τραπεζική, δημοσιονομική και οικονομική ένωση, ο Άσμουσεν τονίζει πως «αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές: εάν υποτιμάτε τον βαθμό της πολιτικής δέσμευσης στο ενιαίο νόμισμα το κάνετε με δική σας ευθύνη».
Ο ίδιος τονίζει επίσης πως η ΕΕ και οι θεσμοί της πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι για τις χώρες που δείχνουν μεγαλύτερη βραδύτητα στο να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο και τις οικονομίες των άλλων χωρών.
Ο Άσμουσεν υποστηρίζει πως αφενός η ανεκτικότητα και αφετέρου η απροθυμία για παρέμβαση στις πολιτικές που ακολουθούνται εντός της ευρωζώνης έχουν αποτελέσει τροχοπέδη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ.
«Όπως φαίνεται το δίδαγμα αυτό δεν έχει αντληθεί πλήρως: οι ημερομηνίες για την διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων χαλαρώνουν, τα διορθωτικά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα χάρις στις νέες διαδικασίες απλώς δεν χρησιμοποιούνται, όπως τεκμαίρουν οι περιπτώσεις της Ισπανίας και της Κύπρου στην προσφάτως εφαρμοσθείσα διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας. Εάν θα πρέπει να είναι αποτελεσματική η αμοιβαία εποπτεία, αυτό θα πρέπει να αλλάξει».
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης να ακολουθούν πολιτικές που δημιουργούν βάση σε άλλες και αποσταθεροποιούν το συνολικό οικοδόμημα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», δηλώνει.
Ο Άσμουσεν υπογράμμισε πως μία βαθύτερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη μπορεί να καταστεί βιώσιμη μόνον εάν διαθέτει μία δημοκρατική υποστήριξη και υπευθυνότητα.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο μοναδικός τρόπος ώστε να επιτευχθεί αυτό είναι να εμπλακούν ενεργότερα τα εθνικά Κοινοβούλια, τα οποία μπορούν να συζητούν δημόσια τις συμβουλές για την οικονομική τους πολιτική που προσφέρει στα κράτη μέλη ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατά τον Άσμουσεν, η ΕΚΤ είναι πλέον έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο ενός επόπτη του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης: «όμως είναι υψίστης σημασίας αυτό το πλαίσιο να επιτρέπει στην ΕΚΤ να δρα με αποτελεσματικότητα, ανεξαρτησία και χωρίς κινδύνους για τη φήμη της», τόνισε.
«Θα απαιτηθούν αυστηροί διακανονισμοί για να προστατευθεί η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ» δηλώνει ο Άσμουσεν και κλείνοντας παρατηρεί: «το να πει κανείς πως η προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας είναι περίπλοκη αποτελεί την κοινοτοπία της χρονιάς. Όμως θα πρέπει να το κάνουμε καλά. Ακόμη κι εάν αυτό σημαίνει πως θα χρειασθούμε περισσότερο χρόνο».