Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισαν ότι τα έκτακτα μέτρα, όπως πχ το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστούν για ένα ακόμη εξάμηνο, μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ υπογράμμισαν ότι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ειδικότερα την απόφαση του να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά για ένα εξάμηνο ακόμη. «Παρεμβάσεις, που έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Το μήνα Μάιο είχαμε τον 7ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ. Βλέπουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών», συνέχισε.
«Ο σκοπός δεν είναι να μιλάμε μόνο για μείωση του πληθωρισμού αλλά και για μείωση τιμών στο ράφι», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και εκτίμησε ότι: «Η συνέχιση της πολιτικής αυτής θα μας οδηγήσει σε μετρήσιμα αποτελέσματα».
«Για να εξαλειφθούν ολιγοπωλιακά μονοπώλια χρειαζόμαστε υγιή επιχειρηματικότητα είτε πρόκειται για παραγωγούς, είτε για μεγάλες αλυσίδες», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για «στοίχημα που θα κερδίσουμε όλοι μαζί» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε τις τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που μετά από ένα εξάμηνο φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς τον Μάιο είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη και ενδείξεις αποκλιμάκωσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν ως το τέλος του έτους όλα τα μέτρα, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το καλάθι του καταναλωτή. Παράλληλα ενισχύεται εντός δεκαημέρου με 30 άνδρες ο ελεγκτικός μηχανισμός καθώς και η πλατφόρμα eΚαταναλωτής, γιατί, όπως τονίστηκε, οι καταναλωτές μπορούν να συμβάλουν.
Αμείωτος ο πληθωρισμός – Μεγάλες ανατιμήσεις σε ρεύμα και ελαιόλαδο
Στο 2,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο (ένα χρόνο πριν ήταν στο 4,1%), από 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.
Στο 2,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο, από 3,4% τον Απρίλιο. Ένα χρόνο πριν, ήταν 6,1%.
Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάιο, έναντι αρχικής εκτίμησης της Eurostat για 2,3%.
Στα τρόφιμα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν τον Μάιο στο 2,5% έναντι 1,9% στην ευρωζώνη. Ένα μήνα νωρίτερα ήταν αντίστοιχα 5,3% και 1,9%. Αίσθηση προκαλεί η τιμή του ελαιολάδου, η οποία στην Ελλάδα είναι αυξημένη κατά 56,8% έναντι 50% στην ευρωζώνη.
Από την 1η Ιουνίου τα τιμολόγια ρεύματος έχουν σημειώσει μεγάλες αυξήσεις και το μέτρο της «μόνιμης μείωσης της τιμής» έριξε αυλαία οδηγώντας τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην προτέρα κατάσταση, δηλαδή με αυξήσεις «από 5 έως 10% τα προϊόντα που μας έλεγε το υπουργείο ότι έχουν μειωθεί», σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολου Ραυτόπουλου.
Ο Ιούνιος μπήκε και με τους λογαριασμούς στα νοικοκυριά να παίρνουν φωτιά καθώς οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας πέρασαν τις αυξήσεις του Μαΐου που σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (χονδρεμπορική αγορά) στην κατανάλωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τον Ιούνιο το πράσινο ή ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές ακρίβυνε σε όλους τους προμηθευτές.
Ακριβότερο το ρεύμα τον Ιούνιο
Όλοι οι πάροχοι προχώρησαν σε ανατιμήσεις αδυνατώντας να απορροφήσουν τις υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν τον Μάιο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Για τον Μάιο η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (αγορά επόμενης ημέρας) έκλεισε στα 81,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Απρίλιο η μέση τιμή ήταν χαμηλότερη, στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Απαισιόδοξος ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ
«Η μόνιμη έκπτωση που υπήρχε σε κάποια προϊόντα τελείωσε. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα που λέει η κυβέρνηση για ελέγχους στην αγορά θα πω ότι πρόσφατα ψηφίστηκε ένας νόμος ο 5111 που προβλέπει ότι τα πρόστιμα που έπαιρναν κάποιοι για παραπλανητικές διαφημίσεις, εκπτώσεις και μειώσεις τιμών οδηγούνται στο καλάθι των αχρήστων. Άρα τι έλεγχοι και τι πρόστιμα επιβάλλονται;» διερωτήθηκε μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτης