Οι τιμές του ελαιολάδου εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, αφού η συγκομιδή των ελιών κατέρρευσε λόγω διετούς ξηρασίας στην Ανδαλουσία, τη μεγαλύτερη παραγωγική περιοχή σε μια χώρα που συνήθως παρέχει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι τιμές υποχώρησαν λίγο φέτος, αλλά εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

«Το μέτρο έχει ως στόχο την προστασία και την ενθάρρυνση της κατανάλωσης ελαιολάδου, ενός υγιεινού προϊόντος, του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα της ξηρασίας, μεταξύ άλλων λόγων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι το μέτρο θα εγκριθεί την Τρίτη και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Η εκτίναξη της τιμής του ελαιολάδου έχει επηρεάσει την καθημερινότητα των Ισπανών, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό της κουζίνας της χώρας.

Τα μπουκάλια του ενός λίτρου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου πωλούνταν έως και 14,5 ευρώ (15,77 δολάρια) σε ορισμένα σούπερ μάρκετ στα τέλη του περασμένου έτους, ωθώντας το ελαιόλαδο στην κατηγορία των προϊόντων που οι λιανοπωλητές τοποθετούν με ετικέτες ασφαλείας, μαζί με τα οινοπνευματώδη ποτά, τα καλλυντικά και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Η κυβέρνηση είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο στο 5% από 10% πέρυσι.