Συνέντευξη στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Η ιδρυτική συνέλευση για την ανασυγκρότηση του Πολιτικού Χώρου «Ηλέκτρα Αποστόλου» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου, στις 6μμ, στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Αρχικά, ζητήσαμε από την Αργυρώ να συστήσει τον Πολιτικό Χώρο «Ηλέκτρα Αποστόλου». Η ίδια αναφέρει πως «το 2021, ένα δυναμικό αγωνιστών, κομμουνιστών και εργαζομένων ιδρύσαμε τον Πολιτικό Χώρο “Ηλέκτρα Αποστόλου” στην περιοχή του Γκυζή, με σκοπό να συγκροτήσουμε μια μαχόμενη κόκκινη πτέρυγα στο εργατικό, λαϊκό κίνημα σε αντιφασιστική και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Ο πολιτικός μας χώρος έλαβε το όνομά του από την κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου, η οποία εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ναζί παλεύοντας για ανεξαρτησία και λαοκρατία».

Στη συνέχεια, ζητήσαμε από την Αργυρώ να μας μιλήσει για τις σημαντικότερες δράσεις, που έχει πραγματοποιήσει ο Πολιτικός Χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου» από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. «Στα 3 χρόνια ύπαρξης του πολιτικού μας χώρου στηρίξαμε και συμμετείχαμε σε πλήθος πρωτοβουλιών του λαϊκού κινήματος» απαντάει και εξηγεί:

«Στο αντιφασιστικό μέτωπο πάλης πρωτοστατήσαμε στην απαγόρευση φασιστικών και παρακρατικών συγκεντρώσεων της Χρυσής Αυγής στο μνημείο Ρηγίλλης το 2022 και το 2023, καθώς και των Proparia στο ίδιο μέρος το 2024, τονίζοντας τόσο τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και την αναγκαιότητα εξόδου από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης ανέφερε πως ήδη από το 2022, με την έναρξη της ρωσονατοϊκής σύγκρουσης με επίκεντρο την Ουκρανία, έχουμε λάβει θέση υπεράσπισης του λαού του Ντονμπάς. Επιπλέον, σταθήκαμε απέναντισ τη μετατροπή τη χώρας μας σε αρωγό του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου, συμμετέχοντα σε πληθός αντιφασιστικών, αντιιιμπεριαλιστικών και αντιπολεμικών κινητοποιήσεων. Από το 2021 λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να κατοχυρώσουμε την 9η Μάη των λαών ως κεντρική αντιφασιστική και αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, στόχο τον οποίο έχουμε πετύχει. Ταυτόχρονα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους λαούς της Κούβας, της Παλαιστίνης, της Γαλλίας και των λαών της Αφρικής, άλλοτε συμμετέχοντας και άλλοτε διοργανώνοντας κινητοποιήσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης».

Όλο αυτό το διάστημα στηρίξαμε εργατικές κινητοποιήσεις και αγώνες εργαζομένων, ενώ σε ό,τι αφορά την τοπική μας παρέμβαση έχουμε διοργανώσει πλήθος δράσεων και κινητοποιήσεων στη γειτονιά του Γκύζη-Πολυγώνου. Πλέον, εντάσσουμε την τοπική μας παρέμβαση στην Επιτροπή Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γκύζη-Πολυγώνου. Το 2023, κατά το ξέσπασμα των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στο κρατικό, καπιταλιστικό έγκλημα των Τεμπών, προσπαθήσαμε να δώσουμε έναν μαχητικό χαρακτήρα στο κίνημα, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Δύο ήταν τα βασικά συνθήματά μας: Να πέσει η κυβέρνηση της φτώχειας, της υποτέλειας και της εξάρτησης, καθώς και μαζική λαϊκή αυτοάμυνα απέναντι στου γδάρτες της εργατικής τάξης και του λαού» προσέθεσε σε σχέση με τις δράσεις του πολιτικού χώρου».

«Η αποφαση για την ανασυγκρότηση του πολιτικού μας χώρου σε ένα πρόπλασμα κοινωνικοπολιτικού μετώπου σε αντιφασιστική, αντιιμπεριαλιστική και αντικυβερνητική κατεύθυνση ήρθε σαν αποτέλεσμα τόσο εσωτερικών συζητήσεων, όσο και λόγω της διεθνούς και εγχώριας πολιτικής κατάστασης» απάντησε στο ερώτημα γιατί ανασυγκροτείται ο Πολιτικός Χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου».

«Αρχικά, μιλάμε για μια ισότιμη συνένωση αντιφασιστών, αντιιμπεριαλιστών, νέων, εργαζομένων και απλών λαϊκών ανθρώπων σε επίπεδο μελών. Έχουμε σκοπό να παλέψουμε για την ανεξαρτησία της χώρας μας και την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ από την σκοπιά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, να συμβάλουμε στην κατεύθυνση της ήττας του ΝΑΤΟ και για την έξοδο των νατοϊκών βάσεων από τη χώρα μας, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών λαϊκών ελευθεριών απέναντι στον κρατικό εκφασισμό και τη ναζιστική παρακρατική τρομοκρατία, για την πάλη απέναντι στα αντεργατικά νομοσχέδια, για την υπεράσπιση των εργατικών διακαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, για να γίνουν οι γειτονιές μας εστίες λαϊκής αντίστασης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και το νεοφιλελευθερισμό» προσθέτει.

«Με ψηλά τις σημαίες της αντιφασιστικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης καλούμε κάθε αντιφασίστα και αντιφασίστρια, κάθε αντιιμπεριαλιστή, κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, κάθε νέο και νέα, το Σάββατο 29 Ιουνίου, στις 6μμ, στη Νομική Σχολή Αθηνών ιδρυτική συνέλευση για την ανασυγκρότηση του Πολιτικού Χώρου “Ηλέκτρα Αποστόλου” θα πραγματοποιηθεί . Έχουμε δίκιου και θα νικήσουμε» καταλήγει.