στις Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη
«Εδώ και έξι χρόνια κάνουμε τη συζήτηση για τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτή τη στιγμή είναι 3.500 οι κενές οργανικές θέσεις. Μπορεί το υπουργείο μέσω των εποχικών να καλύψει τις θέσεις. Είμαστε 2.500 οι εποχικοί, όλοι έμπειροι και μπορούμε άμεσα να προσφέρουμε στο σώμα 12μηνη εργασία» θα πει ο κ. Φωτακίδης.
Οι εποχικοί απασχολούνται από την 1η Μαίου που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Η προκήρυξη είναι πενταετίας, με εξάμηνες συμβάσεις. Λήγει φέτος στις 31 Οκτωβρίου. Το μέλλον των εποχικών αβέβαιο. «Ο κ. Τουρνάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας) λέει και ξελέει, έτσι δε γίνεται δουλειά. Μας είχε πει ότι είμαστε μεγάλοι ηλικιακά για μόνιμοι, έχουν θέσει το όριο στα 35 έτη. Πέρυσι η κυβέρνηση μονιμοποίησε 875 εποχικούς πυροσβέστες από την προκήρυξη του 2012, μιλάμε και για 65 ετών πυροσβέστες. Είχαν μπει τότε με άλλα κριτήρια. Εμείς καλούμαστε να περνάμε κάθε χρόνο 11 γιατρούς και έλεγχο δείκτη μάζας, μας μετράνε τα κιλά και τη μέση».
Στη συνέχεια, ο κ. Φωτακίδης αναφέρει: «Μετά από συνάντησή μας με το υπουργείο, δώσαμε μια πρόταση, μια τροποποίηση του νόμου 3938, ένας νόμος του 2012 που προέβλεπε ότι μπορούσαν να γίνουν όλοι εποχικοί πυροσβέστες, σε μεγάλο όριο ηλικίας, ακόμα και τα 57 έτη έφτανε και χωρίς να έχουν κάποιοι απολυτήριο ούτε γυμνασίου ούτε λυκείου. Εμείς έχουμε τώρα μειώσει το όριο ηλικίας, έχουμε προσθέσει αθλητικές δοκιμασίας προς απόδειξη της ικανότητάς μας, έχουμε θέσει δυνατές τις μεταθέσεις και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την πρότασή μας στο υπουργείο.
Μας είπαν επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα με το συνταξιοδοτικό. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, το έχουμε λύσει. Μας είπαν ότι αν μπούμε μέσα 40 ετών, δε θα μπορέσουμε να πάρουμε σύνταξη. Δεν υπάρχει όμως κάποιος εποχικός που στα 40 του έτη δεν έχει ξαναεργαστεί στη ζωή του. Ακόμα και πάνω σε αυτό όμως, και στα 40 έτη να μπούμε, ως τα 62 έτη είναι 22 χρόνια. Υπάρχει και η πενταετία η πλασματική, και η εξαγορά στρατού, οπότε πάμε άμεσα στα 28 έτη εργασίας. Έχουμε ορίσει να φεύγουμε στα 62, κι όχι στα 65 και τα 70 έτη που δε θα μπορούμε να προσφέρουμε».
Και επισημαίνει πως «η δουλειά του πυροσβέστη είναι 12 μήνες τον χρόνο- είναι για πλημμύρες, απεγκλωβισμούς, για ανθρώπους που έχουν χαθεί, για τροχαία για αστικές φωτιές, για τη γάτα σας, για τον σκύλο σας…».
«Στη Χίο είμαστε συνολικά 100 πυροσβέστες, οι 22 εποχικοί. Έχουμε κάποια νησιά που ανήκουν στον νομό Χίου, τις Οινούσσες και τα Ψαρά, δεν έχουν κανένα πυροσβεστικό όχημα. Αν πχ πάρουν οι Οινούσσες φωτιές, θα πρέπει να μπουν οχήματα σε καραβάκι και να πάνε. Το ίδιο και στα Ψαρά. Αυτό έχει και κάποια καθυστέρηση, οπότε η φωτιά θα ξεφύγει» περιγράφει, ενώ για την πρόσφατη φωτιά στη Σέριφο, όπου υπήρχαν μόλις 4 πυροσβέστες θα σχολιάσει «Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο νησί να στελεχώνεται από ένα όχημα και 4 πυροσβέστες. Είναι ντροπή».
Εμείς θέλουμε να δουλεύομε στα νησιά, η Πολιτεία δε μας δίνει τη δυνατότητα, δεν ανοίγουν θέσεις. Επίσης, τα ενοίκια είναι αυξημένα. Εμείς τώρα έχουμε δύο κενές θέσει εποχικών, γιατί έφυγαν κάποια παιδιά και δεν ήρθαν από αλλού. Γιατί να έρθουν, να παίρνουν 900 ευρώ, να δίνουν 400 στο ενοίκιο, να θέλουν 300 ευρώ για βενζίνη, δεν μπορείς να ζήσεις… Ο πυροσβέστης θα προτιμήσει να πάει στον νομό που ανήκει».
«Είναι η τελευταία μας χρονιά, δεν έχουμε καμία ενημέρωση τι θα κάνουμε του χρόνου» καταλήγει ο κ. Φωτακίδης, αφού οι εποχικοί πυροσβέστες μετά την 31η Οκτωβρίου που λήγει η σύμβασή τους μένουν στον αέρα.
Ζητούν εργασία και αξιοπρέπεια. Δε θέλουν τα χειροκροτήματα της κυβέρνησης, δε θέλουν να τους λένε ”ήρωες” και τον χειμώνα να τους ξεχνούν.
«Πριν από λίγο τρώγαμε πάνω σε μία πέτρα με τον συνάδελφο. Κοιμόμαστε δίπλα στο όχημα, κάτω στο χώμα. Καθόμαστε 24 και 36 ώρες στο μέτωπο».