H Maja Sever είναι πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (EFJ), μιας οργάνωσης που περιλαμβάνει πάνω από 75 συνδικάτα και ενώσεις με περισσότερα από 300.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη. «Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω την Ομοσπονδία και πολλούς δημοσιογράφους σ’ όλο τον κόσμο, να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στην οικογένεια Καραϊβάζ, τους συναδέλφους του και την ευρύτερη δημοσιογραφική κοινότητα», είπε.

Η Maja Sever ήταν προσκεκλημένη από την Ένωση Δημοσιογράφων των Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Τόνισε τη σημασία του ρόλου της EFJ στην παρακολούθηση της δίκης από κοντά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι δε θα τα παρατήσουμε, ότι θα σταθούμε στο πλευρό της οικογένειάς του και των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Θα παρακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία και θα παραμείνουμε ενωμένοι για να δείξουμε ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία για όσους βλάπτουν τους δημοσιογράφους», δήλωσε.

«Η δίκη», συνέχισε, «δεν αφορά μόνο στην αναζήτηση δικαιοσύνης για τον Γιώργο Καραϊβάζ. Αποτελεί και μία επικύρωση του κρίσιμου ρόλου της δημοσιογραφίας στη διασφάλιση της Δημοκρατίας».

Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει πως ο Καραϊβάζ αποτέλεσε στόχο ακριβώς επειδή είναι δημοσιογράφος, η Sever το επιβεβαίωσε: «Με βάση πληροφορίες από την οικογένεια και τους συναδέλφους του, και λαμβάνοντας υπόψιν τη φήμη του ότι καλύπτει κρίσιμα θέματα δεν υπάρχει άλλο εύλογο κίνητρο για τη δολοφονία του».

Η παρουσία της Sever στη δίκη ήταν μια οδυνηρή υπενθύμιση του συνεχιζόμενου αγώνα για την προστασία των δημοσιογράφων και τη διασφάλιση ότι το έργο τους μπορεί να συνεχιστεί χωρίς φόβο για βία ή αντίποινα.