Σε μεγάλες απώλειες υποχρεώθηκε το ιταλικό χρηματιστήριο, ενώ απώλειες κατέγραψαν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.  

“Η Βαλένθια, όπως και άλλες περιφέρειες, υποφέρει από τις συνέπειες της περιορισμένης ρευστότητας στις αγορές ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η περιφέρεια. Η κυβέρνηση της Βαλένθια ανακοίνωσε πως θα υποβάλει επίσημο αίτημα για την ένταξη της στο πρόγραμμα ρευστότητας της κυβέρνησης. Ειδικότερα, η περιφέρεια αναμένεται να κάνει χρήση του χρηματοδοτικού μηχανισμού που δημιούργησε η ισπανική κυβέρνηση με στόχο την παροχή ρευστότητας στις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης.

Στο ταμπλό ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 5,82% στις 6.246,3 μονάδες καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάιο του 2010. Ο ιταλικός FTSEMIB σημείωσε πτώση 4,38% στις 13.067,22 μονάδες.

Στο ισπανικό ταμπλό, η BBVA υποχώρησε 7,8%, η Banco Santander 7,32%, η Bankia 10,43%, η Banco Popular Espanol 7,95% και η Telefonica 7,44%. 

Στο Μιλάνο η Monte dei Paschi di Siena υποχώρησε 8,55%, η Intesa Sanpaolo 6,53%, η Banco Popolare 7.59% και η UniCredit 7,24%.

Η ανακοίνωση της περιφέρειας συνέπεσε με την επίσημη έγκριση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ισπανία από το Eurogroup για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας. 

Σε ανακοίνωση του Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σημειώνεται ότι “το Ταμείο για την Οργανωμένη Αναδιάρθρωση των Τραπεζών (FROB) ενεργώντας για την ισπανική κυβέρνηση, θα λάβει τα κεφάλαια και θα τα διοχετεύσει στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Η ισπανική κυβέρνηση θα διατηρήσει την πλήρη ευθύνη της οικονομικής βοήθειας”.

Διευκρινίζει ταυτόχρονα ότι “η χρηματοοικονομική βοήθεια θα συνοδεύεται από όρους πολιτικής με επίκεντρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν ειδικά μέτρα για τις τράπεζες μαζί με εκτεταμένα σχέδια αναδιάρθρωσης συμβατά με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον κλάδο που θα περιλαμβάνουν τον διαχωρισμό των προβληματικών τραπεζικών παγίων καθώς και τη διακυβέρνηση, ρύθμιση και εποπτεία του ισπανικού τομέα. Οι όροι αυτοί θα περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Κατανόησης που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες”.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 1,41% στις 258,17 μονάδες, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 είχε απώλειες 2,83%. 

Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,09% κλείνοντας στις 5.651,77 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 2,14% στις 3.193,89 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε πτώση 1,9% στις 6.630,02 μονάδες.

Ο ελβετικός SMI υποχώρησε σε ποσοστό 0,61% ενώ στη Ρωσία ο MICEX έκλεισε στο -1,29% και ο RTS στο -1,08%.  Στην Κωνσταντινούπολη ο ISE 100 σημείωσε πτώση 0,88%.

Η έκριση του πακέτου από το Eurogroup δεν αντέστρεψε το κλίμα

 

Παραμένουν οι ανησυχίες για την οικονομία της Ισπανίας, παρά το «πράσινο» φως που έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη βοήθεια έως 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Το απόγευμα η αυτόνομη περιοχή της Βαλέθνια ανακοίνωσε πως θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ειδικό ταμείο που συνέστησε το κράτος, με διαθέσιμα 18 δισ. ευρώ, για να διευκολύνει τη διοχέτευση ρευστότητας στις αυτόνομες περιοχές.
 
Οι ανησυχίες για οικονομική κατάσταση της Ισπανίας αποτυπώθηκαν στο νέο ρεκόρ που κατέρριψαν οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων, πάνω από το 7%, αλλά και σε αυτές των βραχυπρόθεσμων κρατικών τίτλων. Ειδικότερα, το επιτόκιο του διετούς ομολόγου έφθασε το 5,76% και του τριετούς το 6,54%. Παράλληλα, ο δείκτης Ibex 35 στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκανε βουτιά 5,8%.
 
Νωρίτερα, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρέτισε την έγκριση από το Eurogroup του μνημονίου συνεργασίας (MoU) με την Ισπανία, το οποίο θα επιτρέψει στη Μαδρίτη να δανειστεί ποσό έως 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. «Η έγκριση και των 17 υπουργών υπάρχει και αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας πάντως πως τα χρήματα δεν θα δοθούν αμέσως καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ισπανικών τραπεζών.
 
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε μία ανεξάρτητη εξειδικευμένη εταιρεία, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας – η Banco Santander, η BBVA και η Caixabank – δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, ακόμη και σε ένα σενάριο ακραίων συνθηκών. Η ίδια εταιρεία εκτιμά πως τα άμεσα προβλήματα περιορίζονται σε τέσσερις τράπεζες – την Bankia, την CataluynaCaixa, τη NovaGalicia και την Banco de Valencia, οι τελευταίες τρεις των οποίων έχουν εθνικοποιηθεί.
 
Τα δάνεια που θα δοθούν στη Μαδρίτη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχουν μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 12,5 χρόνια και μέγιστη διάρκεια τα 15 χρόνια, με επιτόκια μεταξύ 3% και 4%. Μόλις τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), πιθανόν το Σεπτέμβριο, θα αναλάβει αυτός το έργο της χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεισφέρει στη βοήθεια, απλώς θα έχει ρόλο εποπτικό με παροχή τεχνογνωσίας.
 
Στο 1,5% η ύφεση στην Ισπανία φέτος
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ισπανικής κυβέρνησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 1,5%, έναντι 1,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Όπως ανέφερε ο υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας, Κριστόμπαλ Μοντόρο, παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο, η ύφεση θα συνεχιστεί το 2013 με συρρίκνωση του ΑΕΠ που θα φτάνει το 0,5%, όμως η ισπανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το 2014 με ρυθμό 1,2%.