Η απόφαση εκδόθηκε στον απόηχο έκθεσης, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 4.815 παιδιά είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας από αξιωματούχους της Εκκλησίας από το 1950. Εκτός από τα παιδιά, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ευάλωτοι και σε κίνδυνο ενήλικες υπέστησαν επίσης κακοποίηση εντός της Εκκλησίας, η οποία συγκάλυψε τα εγκλήματα.

Η διάσκεψη των Πορτογάλων επισκόπων την Πέμπτη, η οποία καθόρισε τους όρους βάσει των οποίων χιλιάδες θύματα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημίωση, επέμεινε ότι οι αποζημιώσεις δεν πρέπει να είναι απλώς «συμβολικές». Η οικονομική αποζημίωση δεν είχε σκοπό «να σβήσει αυτό που δεν μπορεί να σβηστεί», αλλά «πρέπει να είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα της ζημίας που υπέστησαν τα θύματα», ανέφερε ανακοίνωση της διάσκεψης.

Οι αποζημιώσεις πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2024 από ένα ταμείο που έχει συσταθεί από τη διάσκεψη για το σκοπό αυτό, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις μητροπόλεις της χώρας. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι θα υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση, καθώς πολλά από τα θύματα έχουν πλέον πεθάνει.

Η Πορτογαλία συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών χωρών που έχουν πληγεί από σκάνδαλα εκκλησιαστικής κακοποίησης τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Λισαβόνα τον περασμένο Αύγουστο, ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε 13 θύματα παιδεραστίας.

Η περσινή έκθεση που είχε ανατεθεί από την Εκκλησία αλλά διενεργήθηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, διαπίστωσε ότι η ιεραρχία της Εκκλησίας είχε καλύψει τη σεξουαλική βία με «συστηματικό» τρόπο. Η ανεξάρτητη επιτροπή συγκέντρωσε περισσότερες από 500 μαρτυρίες σε μια χώρα όπου τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων αυτοπροσδιορίζονται ως καθολικοί.

Μετά τη δημοσίευσή της, οι ηγέτες της Εκκλησίας ζήτησαν συγγνώμη από τα θύματα, αναγνωρίζοντας ότι ήταν απαραίτητο να «αλλάξει η κουλτούρα της Εκκλησίας». Η επισκοπική διάσκεψη δήλωσε ότι η Εκκλησία έχει, από το 2021, θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα για την πρόληψη νέων περιπτώσεων σεξουαλικής βίας και έχει αυξήσει τη συνεργασία της με τις αρχές για το θέμα.