Σχολιάζοντας  δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel το οποίο υποστηρίζει πως υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ άφησαν να εννοηθεί στην ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες ότι το Ταμείο δεν είναι πλέον πρόθυμο να συμμετέχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βίνσεντ δήλωσε προς το γαλλικό πρακτορείο ότι «δεν έχουμε καμία πληροφορία για τέτοιου είδους προθέσεις εκ μέρους του ΔΝΤ. Ούτως ή άλλως», όπως είπε, «η συνεισφορά του Ταμείου στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι σχετικά μικρή».
 
Σημειώνεται πως κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχαν νωρίτερα χαρακτηρίσει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ως «ανοησίες», επισημαίνοντας πάντως, ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια δανεισμού.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού είναι ήδη βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να μειώσει το ύψος του δημοσίου χρέους της χώρας -όπως έχει συμφωνηθεί– μέχρι το 2020, στο 120% περίπου του ΑΕΠ. Αν δε η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση των στόχων της, τότε θα απαιτηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τρόικας, πρόσθετη βοήθεια που θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρει πολλές χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον πρόθυμες να επωμιστούν νέα βάρη για την Ελλάδα.
 
«Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση θεωρείται στο μεταξύ διαχειρίσιμος στις χώρες της Ευρωζώνης. Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις προτίθενται να περιμένουν να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός διάσωσης ESM. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πριν από την απόφαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 12 Σεπτεμβρίου», σημειώνει το περιοδικό.
 
Mε απαιτήσεις 4 δισ. ευρώ η τρόικα
 
Με ένα λογαριασμό μέτρων που θα περιλαμβάνει αποκλίσεις για φέτος, οι οποίες μπορεί να κυμανθούν από 3 έως 4 δισ. ευρώ, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα το πολυμελές επιτελείο της τρόικας με επικεφαλής την ηγεσία των ελεγκτών, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική».
 
Οι συναντήσεις που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 26 του μήνα θα είναι προκαταρκτικές, αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί άμεσα. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς εποπτείας από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα της επιθεώρησης των τεχνικών κλιμακίων. Λόγω της απόκλισης των εσόδων (υπολογίζεται στα 2,4 – 2,6 δισ. ευρώ) και του οικονομικού προβλήματος που παρουσιάζουν σήμερα κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία (που σημαίνει απόκλιση στις δαπάνες από 700 εκατ. έως και 1,2 δισ. ευρώ), με δεδομένη και τη σημαντικά υψηλότερη ύφεση, η οποία αναμένεται να φτάσει το 7% του ΑΕΠ, οι αποκλίσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Από την άλλη, η ηγεσία της τρόικας γνωρίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να διαπραγματευτεί νέα μέτρα. Αλλωστε, με βάση το πρόγραμμα της τρόικας, η τελική διαπραγμάτευση θα γίνει προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε θα μπουν οι βάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, αλλά και του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου. Συνεπώς, υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος ώστε η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την επεξεργασία των νέων μέτρων.
 
Στη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, η τρόικα θα θέσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα γίνει στα τέλη του Αυγούστου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν περιλαμβάνει το ενδεχόμενο της παράτασης και άρα του επιμερισμού των μέτρων στα επόμενα έτη. Θα ανακοινώσει και τις εκτιμήσεις της για το 2012, αλλά και τα νέα μέτρα που απαιτούνται για το 2013 και το 2014 και θα τα αφήσει προς επεξεργασία στα ελληνικά υπουργεία.
 
Δεν κατέληξε σαφώς το παζάρι των περικοπών των υπουργείων

 

Τη μάχη της κλεψύδρας δίνει σήμερα και αύριο το υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας το χρόνο μέχρι την έλευση της τρόικας να αδειάζει και το φάκελο με τα μέτρα, που έχουν ζητήσει οι δανειστές, να μην γεμίζει, αναφέρει το capital.gr. Το επιπλέον βάρος των 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία υπολοίπονται για να επιτευχθεί ο στόχος των 11,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να σηκώσουν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι συμβασιούχοι του Δημοσίου και οι δαπάνες των νοσοκομείων και των Δήμων. 
 
Οι διαδοχικές συσκέψεις που είχε το Σαββατοκύριακο ο κ. Γιάννης Στουρνάρας με στενούς του συνεργάτες, δεν έδωσαν οριστική απάντηση στο γρίφο των πρόσθετων περικοπών που απαιτούνται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Μόλις 24 ώρες πριν την άφιξη της Τρόικας, στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν την προσπάθεια να ταιριάξουν τα μέτρα με τις γενικές δημοσιονομικές κατευθύνσεις που αποφάσισαν την προηγούμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. 
 
Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Παιδείας θα αποτελέσουν τη μεγάλη δεξαμενή από την οποία θα πρέπει να εξοικονομηθούν τη διετία 2013 – 2014 τα 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Άλλωστε, διαβάζοντας κανείς τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι στα συγκεκριμένα υπουργεία κατευθύνεται η μερίδα του λέοντος των ετήσιων δαπανών του κράτους και συνεπώς υπάρχει, θεωρητικά πάντα, το περιθώριο για συμμάζεμα. Η αρχική σκέψη του οικονομικού επιτελείου, για το μεγαλύτερο μέρος των περιοριστικών μέτρων, ήταν να περικοπούν όλες οι συντάξεις πάνω από 2.500 ευρώ (μικτό ποσό για κύρια και επικουρική σύνταξη), να ψαλιδιστούν κατά 15%-20% τα εφάπαξ και να μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των συμβασιούχων στο Δημόσιο. 
 
Διαπιστώνοντας όμως η κυβέρνηση ότι με τις παρεμβάσεις αυτές και με κάποιες επιπλέον που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΚΕΠΕ, μαζεύει περίπου 8 δισ. ευρώ, αναγκάστηκε να ξανανοίξει όλα τα σενάρια, που είχαν πέσει στο τραπέζι, με στόχο να ανεβάσει την απόδοσή τους. Έτσι, αποφασίστηκε να αυξηθεί η περικοπή του εφάπαξ στο 23%, να χαμηλώσει ο πήχης για την περικοπή των συντάξεων στα 2.200 ή 2.300 ευρώ και να μην ανανεωθεί το 80%-90% των συμβάσεων στο Δημόσιο. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κατεβάσει το πλαφόν στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών, δημάρχων, προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων σε δημόσιες επιχειρήσεις, μελών επιτροπών κ.ά. Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο φάκελο που θα παραδώσει ο κ. Στουρνάρας στην τρόικα την Πέμπτη, θα περιλαμβάνονται μαζικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και περαιτέρω περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης.