Με το 80% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο κ. Μαδούρο εξασφάλιζε το 51,20% των ψήφων και ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%.Νωρίτερα, η αντιπολίτευση διαβεβαίωνε απεναντίας πως έχει κάθε λόγο να «γιορτάσει» το αποτέλεσμα, ενώ κάλεσε υποστηρικτές της να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα, για να εγγυηθούν την διαφάνεια και την αξιοπιστία της καταμέτρησης.
«Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η χώρα επέλεξε ειρηνικά την αλλαγή», διαβεβαίωνε ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια μέσω X περί τις 23:00 (τοπική ώρα), προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.Από την πλευρά της, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, αξίωσε οι ένοπλες δυνάμεις να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Μήνυμα στον στρατό. Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε: δεν θέλει τον Μαδούρο», υποστήριξε νωρίτερα, επίσης μέσω X. «Είναι ώρα να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έχετε μια ευκαιρία, κι είναι τώρα».
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Μαδούρο τόνισε ότι η επανεκλογή του στο αξίωμα για τρίτη συναπτή θητεία, αποτελεί θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα του κράτους της Λατινικής Αμερικής είναι διαφανές.
Η αντιπολίτευση ωστόσο θεωρεί πως αυτή επικράτησε στις προεδρικές εκλογές, υποστηρίζοντας πως ο υποψήφιός της Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε «το 70%» των ψήφων, αρνούμενη να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE). «Κερδίσαμε» με το «70% των ψήφων», η Βενεζουέλα «έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και «αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», τόνισε στον Τύπο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.
Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε να γίνει «δίκαιη και διαφανής καταμέτρηση», με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν να ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα, εν είδει εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επαινεί τον λαό της Βενεζουέλας για τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις βαθιές ανησυχίες για τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Τώρα που η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, έχει ζωτική σημασία κάθε ψήφος να καταμετρηθεί δίκαια και με διαφάνεια», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν.