Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, έχει απειλήσει το Ισραήλ πως το περιμένει «σκληρή τιμωρία» αφού έψαλλε προσευχή για τους νεκρούς μπροστά στα φέρετρα του Χανίγια και σωματοφύλακά του, καλυμμένα με παλαιστινιακές σημαίες, ενώ και οι Χούθι διεμήνυσαν χθες πως θα υπάρξει «στρατιωτική απάντηση» στην «επικίνδυνη κλιμάκωση». Μετά την επίσημη τελετή της κηδείας του, χθες Πέμπτη στην Τεχεράνη, θα γίνουν δεήσεις στο τζαμί του Ιμάμη Μοχάμαντ μπιν Άμπντελ Ουάχαμπ, το μεγαλύτερο στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου διέμενε ο Χανίγια τα τελευταία χρόνια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του υποστήριξε χθες πως το Ισραήλ έχει «πολύ υψηλό επίπεδο» προετοιμασίας για οποιοδήποτε σενάριο, «αμυντικό ή επιθετικό».

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν χθες βράδυ είπε ότι η δολοφονία του Χανίγια από το Ισραήλ «επέφερε βαρύ πλήγμα στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός» και δείχνει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θέλει η «φωτιά στη Γάζα» να εξαπλωθεί περιφερειακά.

Και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε πως η δολοφονία δε θα βοηθήσει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας και του Ιράν συνομίλησαν σε τηλεδιάσκεψη για τρόπους «προστασίας της περιοχής από τις καταστροφικές συνέπειες» της περιφερειακής κλιμάκωσης. Το ιορδανικό ΥΠ.ΕΞ. καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ σημειώνοντας ότι δύο υπουργεί τόνισαν την ανάγκη να σταματήσει η «επιθετικότητα κατά της Γάζας» ως πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση

Ο Ιρανός υπουργός, Αλί Μπαγκέρι, συνομίλησε επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Ομάν, της Ρωσίας, της Αλγερίας, καθώς και με ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ και της ΕΕ. «Ενώ καταδίκασα έντονα την τρομοκρατική πράξη του σιωνιστικού καθεστώτος με τον μαρτυρικό θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, προειδοποίησα για τις συνέπειες της συνέχισης των εγκλημάτων» δήλωσε.

Η Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενη από το Ιράν, σύμμαχος της Χαμάς, ανταλλάσσει πυρά καθημερινά με τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Η πρώτη απάντηση στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία Χανίγια ήρθε από τη Χεσμπολάχ. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εκτιμούν ότι μόλις πέντε πέρασαν στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ αργότερα επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες Katyusha στον οικισμό Matzuva στο βόρειο Ισραήλ.

Το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ, πιο γνωστό με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, των Χούθι, διεμήνυσε χθες πως θα υπάρξει «στρατιωτική απάντηση» στην «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην οποία προχώρησε το Ισραήλ.

ΝΥΤ: Τον σκότωσαν με κρυμμένη βόμβα που έβαλαν 2 μήνες πριν

Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, ο Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε την Τετάρτη με μια «έξυπνη» βόμβα που εισήχθη κρυφά στον ξενώνα της Τεχεράνης όπου διέμενε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται επτά αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων δύο Ιρανών, και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, η βόμβα ήταν εξελιγμένη τεχνολογικά και τηλεχειριζόμενη, ενώ την είχαν «φυτέψει» στον ξενώνα που διέμενε ο πρώην ηγέτης της Χαμάς πριν από δύο περίπου μήνες.

Ο ξενώνας διοικείται και προστατεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος, γνωστού ως Νεσχάτ, σε μια αριστοκρατική γειτονιά της βόρειας Τεχεράνης. Ο Χανίγια βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Ιράν για την ορκωμοσία του προέδρου. Η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, είπαν οι πέντε αξιωματούχοι, μόλις επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν μέσα στο δωμάτιό του στον ξενώνα. Από την έκρηξη σκοτώθηκε επίσης ένας σωματοφύλακας.