Μετά από μια εβδομάδα που ο φασισμός περιδιαβαίνει τους δρόμους της Βρετανίας, χιλιάδες πολίτες το βράδυ της Τετάρτης αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά.

Μέλη της ένωσης Αντισταθείτε Στον Ρατσισμό (Stand Up To Racism) και κάτοικοι, κάποιοι κρατούσαν και σημαίες της Παλαιστίνης, ύψωναν πλακάτ στα οποία αναγράφονταν «Στοπ στην ακροδεξιά» και «Πρόσφυγες είστε καλοδεχούμενοι».

Συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε στο Μπέρμιγχαμ, στο μπροστινό μέρος ενός κέντρου αρωγής στους μετανάστες. Σε βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούγονται από τη συγκέντρωση συνθήματα όπως «Να το πούμε δυνατά και καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ». Άλλοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ο φασισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος».

Στο Μπράιτον, 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε κινητοποίηση. Άλλες συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα στο Μπρίστολ (δυτικά), το Λίβερπουλ (βόρεια) κοντά σε κτίριο αρωγής αιτούντων άσυλο, στο Σέφιλντ (βόρεια), το Νιουκάσλ (βόρεια) και την Οξφόρδη (κέντρο) και διαλύθηκαν ειρηνικά.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι εντάσεις σποραδικά, όπως στο Όλντερσοτ (νότια), όπου σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA, η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει ανάμεσα σε αντιρατσιστές διαδηλωτές και μια ομάδα που φώναζε «Σταματήστε τα σκάφη» – μια αναφορά στους μετανάστες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με φουσκωτά από τη Μάγχη.

Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 συλλήψεις, από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις την προηγούμενη εβδομάδα, την ώρα που έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε περισσότερα από 120 άτομα, σύμφωνα με την εισαγγελία.