Όπως γράφει το neakriti.gr, περισσότεροι από 250 πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη μάχη στη φωτιά που μαίνεται για τρίτη ημέρα.

Αυτό που προβληματίζει τους επιτελείς είναι η πρόγνωση για ενίσχυση των ανέμων μέσα στην ημέρα μετά την εξασθένησή τους το βράδυ και το πρωί.

Όπως λένε από την Πυροσβεστική, είναι μια δύσκολη φωτιά καθώς δεν βοηθάει η γεωμοφρολογία του εδάφους που δεν επιτρέπει στα οχήματα να προσεγγίσουν τα μέτωπα, με αποτέλεσμα η περισσότερη δουλειά να γίνεται από τα πεζοπόρα τμήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αυτή την ώρα δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός, ενώ οι δυνάμεις της αυτή τη στιγμή δουλεύουν εστίες εντός της καμένης έκτασης.

Στο σημείο επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Οι καταστροφές από την πολυμέτωπη φωτιά εντοπίζονται κυρίως σε καλλιέργειες ελαιώνων. Νωρίτερα είχαν σταλεί μηνύματα από το «112» για την εκκένωση εννέα χωριών.

Πυροσβεστικές δυνάμεις κατά ομάδες επιχειρούν σε περιοχές που έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά, με το κύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάστηκαν και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή. Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, το οποίο σήμανε και τη λήξη των εναέριων ρίψεων από τα 13 συνολικά ελικόπτερα και αεροσκάφη τα οποία βοηθούσαν τις επίγειες δυνάμεις εκείνη την ώρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός.

Χιλιάδες είναι τα στρέμματα που έχουν καεί με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε ελαιώνες, ενώ τα χωριά που εκκενώθηκαν συνολικά είναι εννέα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου.Τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανο, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι.

Ο άνεμος ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός διότι άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση, αναζωπύρωνε συνέχεια μέτωπα, τα οποία πυροσβέστες είχαν καταφέρει να σβήσουν και αυτό δημιούργησε σχεδόν μία κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μουρτζανός, «τέλειου πανικού».

Με τη δύση του ηλίου, τα εναέρια μέσα, που περιλάμβαναν συνολικά στη διάρκεια της ημέρας 26 ελικόπτερα και αεροσκάφη, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας τις επίγειες δυνάμεις να συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης. Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα χωριά αποτέλεσαν τα πιο δύσκολα μέτωπα της ημέρας, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η πυρκαγιά στον δήμο Αμαρίου έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές, με χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν καεί, κυρίως ελαιώνες. Εννέα χωριά έχουν εκκενωθεί: Αγία Παρασκευή, Πλάτανος, Αποδούλου, Βαθιακό, Λοχριά,