Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι στρατιωτικοί εισαγγελείς ζήτησαν οι στρατιώτες να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό τουλάχιστον μέχρι τις 22 Αυγούστου. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ένα δικαστήριο αναμένεται να εγκρίνει την απελευθέρωση πέντε εφέδρων στο πλαίσιο ενός σχεδίου που συμφωνήθηκε τόσο από τη στρατιωτική εισαγγελία όσο και από την ομάδα υπεράσπισης των στρατιωτών.

Υπενθυμίζεται ότι 10 στρατιώτες συνελήφθησαν στη Σντε Τεϊμάν με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης σε ένα μέλος της Χαμάς τόσο σοβαρά που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο τραυματισμένος. Τα πλάνα που καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας και μεταδόθηκαν από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 έδειχναν τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βιάζουν ομαδικά έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο στο κέντρο κράτησης στο νότιο τμήμα της χώρας. Το βίντεο, το οποίο έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera και από τον Guardian, δείχνει τον κρατούμενο να επιλέγεται από μια μεγαλύτερη ομάδα κρατουμένων που βρίσκονται αλυσοδεμένοι στο πάτωμα. Στη συνέχεια, το θύμα οδηγείται σε έναν τοίχο, όπου οι φρουροί υψώνουν τις ασπίδες τους για να κρύψουν τα πρόσωπά τους από την κάμερα και προχωρούν στον βιασμό του κρατούμενου. Η επίθεση στον κρατούμενο πιστεύεται ότι ήταν τόσο βάναυση που, μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το θύμα δεν μπορούσε να περπατήσει.

Μετά τη σύλληψη των εφέδρων, κάποιοι ακροδεξιοί Ισραηλινοί διαδήλωσαν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των στρατιωτών να κακομεταχειρίζονται, ακόμη και να βιάζουν Παλαιστίνιους κρατούμενους, ενώ προηγουμένως πραγματοποίησαν εφόδους σε δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπου κρατούνταν οι κατηγορούμενοι, απαιτώντας την απελευθέρωσή τους. Μάλιστα, ο Hanoch Milwidsky, μέλος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας σε μια κοινοβουλευτική συνάντηση, δικαιολόγησε τον βιασμό και την κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων, φωνάζοντας θυμωμένα σε συναδέλφους ότι τα πάντα είναι νόμιμα όταν γίνονται σε «τρομοκράτες» υπό κράτηση. Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Μπεν Γβιρ έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πάρτε τα χέρια σας από τους εφέδρους».