Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος, οι χώρες αυτές (με αξιολόγηση ΑΑΑ), επηρεάζονται ποικιλοτρόπως από δυο ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Η πρώτη αφορά την αυξανόμενη αβεβαιότητα για την κατάληξη της κρίσης χρέους, δεδομένων των μέτρων και των πολιτικών που λαμβάνονται, παράλληλα με την αυξημένη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο συνυπολογίζονται και όποιες πιθανές συνέπειες για την Ισπανία και την Ιταλία.

Η δεύτερη εξέλιξη, συνεχίζει ο οίκος, είναι πως, ακόμη και αν το πρώτο σενάριο αποφευχθεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας. Το βάρος μιας συλλογικής ενίσχυσης αυτών των δυο οικονομιών θα «πέσει» στα μέλη με πιο υψηλό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ψύχραιμα αντιδρά το Βερολίνο
 
Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε με ψυχραιμία στην υποβάθμιση υπενθυμίζοντας τη σταθερότητα της γερμανική οικονομίας. Θεωρεί θετικό ότι ο οίκος Moody´s αναγνωρίζει τα δυνατά σημεία της γερμανικής οικονομίας και εξακολουθεί να αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα με Aaa. Η υποβάθμιση των προοπτικών λαμβάνεται υπόψη από τη Γερμανία.
 
Αυτό όμως που απουσιάζει από την αξιολόγηση, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, είναι οι προοπτικές σταθεροποίησης: «Η ευρωζώνη έχει λάβει σειρά μέτρων, τα οποία οδηγούν στην μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της ευρωζώνης», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έμμεσα χαρακτηρίζει την αξιολόγησης του οίκου Moody´s ως μονόπλευρη.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με την οικονομική και δημοσιονομική της πολιτική η Γερμανία θα παραμείνει ένα σίγουρο λιμάνι και παράγοντας σταθερότητας στην ευρωζώνη. Από κοινού με τους εταίρους της η Γερμανία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστεί το ταχύτερο δυνατόν η κρίση χρέους.