Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας και την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να τους παραδοθεί το σχέδιο με τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. για την επομενη διετία, ενώ την Παρασκευή η τρόικα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά
Από τα περίπου 3,5 δισ. που έλειπαν αρχικά από το πακέτο κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Γ. Στουρνάρα με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Σταϊκούρα και Μαυραγάνη, έκλεισαν –σύμφωνα με πληροφορίες– επιπλέον μέτρα 2 δισ. και το ποσό που μένει να καλυφθεί περιορίζεται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.
Το πακέτο αυτό, οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη την Πέμπτη.
Κλιμακώνονται οι πιέσεις ενόψει της σημερινής άφιξης της τρόικας
Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα, εν όψει της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, που ξεκινά σήμερα σε τεχνικό επίπεδο, ενώ η Γερμανία επιχειρεί να βάλει φρένο στις συζητήσεις περί νέου πακέτου βοήθειας, το οποίο εκ των πραγμάτων θα τεθεί στον βαθμό που η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλέστηκε η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, «τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα αποκλείεται». Είχαν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, αλλά και δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι δεν θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, εάν διαπιστωθεί αθέτηση των δεσμεύσεων. Τόσο η Κομισιόν, όσο και το ΔΝΤ απέφυγαν να διαψεύσουν ευθέως το δημοσίευμα, παραπέμποντας για τις επόμενες κινήσεις τους στην έκθεση της τρόικας.
Πιθανή αποχώρηση ώς τις 6 Αυγούστου και επάνοδος στο τέλος του μήνα
Στην Αθήνα θα εργαστούν από αύριο 40 στελέχη της τρόικας, με πολλά καινούργια πρόσωπα τα οποία ενημερώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τεχνοκράτες που συμμετείχαν σε παλαιότερες αποστολές, σε ειδικές συσκέψεις που οργανώθηκαν στις Βρυξέλλες, αναφέρει το «Βήμα».
Ομως η αξιολόγηση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Τα στελέχη της τρόικας έχουν ήδη πληροφορηθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αναφορικά με την εξεύρεση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. Οι τρεις επικεφαλής (Τομσεν, Μορς, Μαζούχ) γνωρίζουν ότι την Πέμπτη, στη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα θα ακούσουν για το πλαίσιο, τον οδικό χάρτη προς την οριστικοποίηση των μέτρων, όχι όμως για ποσοτικοποιημένα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ.
Γι' αυτό έρχονται προετοιμασμένοι στην Αθήνα με τις δικές τους προτάσεις, τόσο για τα 11,5 δισ. ευρώ, όσο και για τις αποκλίσεις του φετινού Προϋπολογισμού. Μόνο από τα έσοδα η τρύπα εκτιμάται στα 2,6 δισ. ευρώ.
Η δουλειά του κ. Στουρνάρα δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Αρχικά θα έχει δέκα ημέρες στη διάθεση του, ως τις 6 Αυγούστου (τόσο περίπου αναμένεται ότι θα μείνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής), για να πείσει την τρόικα ότι ένα μέρος από τα μέτρα που «βρήκαν» η κυβέρνηση και οι Υπουργοί έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα αποδώσουν, και κυρίως για να διαπραγματευθεί στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ για το τελικό «μίγμα» μέτρων τόσο για φέτος όσο και για την περίοδο μετά το 2013.
«Υπάλληλοι είμαστε»
Το βασικό «σενάριο» της αξιολόγησης προβλέπει ότι η τρόικα θα αφήσει την κυβέρνηση «να κάνει τα μαθήματα της» τον Αύγουστο και θα επιστρέψει στο τέλος του μήνα για να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Κάπου εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Αν η ελληνική πλευρά δεν δεχθεί τις τελικές υποδείξεις για την «επαναφορά του προγράμματος στην ορθή τροχιά», όπως ανέφερε τη Δευτέρα παράγοντας του ΔΝΤ, οι τρεις επικεφαλής θα απαντήσουν ότι οι ίδιοι είναι τεχνοκράτες και ότι η δική τους αποστολή είναι να ελέγξουν την ορθή τήρηση του προγράμματος και ως εκεί, παραπέμποντας στους προϊσταμένους τους για κάθε τι πέρα από αυτό.
Απολύσεις, Υγεία, Οργανισμοί τα «αγκάθια»
Σύμφωνα με τις προς ώρας πληροφορίες η τρόικα θα βγάλει «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση σε τρία μέτωπα:
– Στη μείωση του κόστους λειτουργίας του Δημοσίου. Μεγάλη θα είναι η πίεση για την εφαρμογή του μέτρου των απολύσεων καθώς η τρόικα θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά στάθηκε αναξιόπιστη δύο φορές, πρώτα με το φιάσκο της εφεδρείας και στη συνέχεια με το σχέδιο της αξιολόγησης που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
– Στον τομέα της Υγείας η τρόικα θα ζητήσει μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών μονάδων με κατάργηση χιλιάδων κλινών. Από την άλλη πλευρά θα τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία.
– Η κυβέρνηση «τρέχει» για να ανακοινώσει συγχωνεύσεις – καταργήσεις Οργανισμών καθώς τα στελέχη της τριμερούς γνωρίζουν ότι οι περυσινές ανακοινώσεις που αφορούσαν δεκάδες φορείς έμειναν μόνο στα χαρτιά.
«Δεν είπαμε όχι σε χωριστό ειδοποιητήριο της ΔΕΗ»
Παραλλήλως, η τρόικα ζήτησε κατά προτεραιότητα από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν τον Φεβρουάριο. Αφορούν την είσπραξη 2,2 δισ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, 600 εκατ. ευρώ από την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και 200 εκατ. ευρώ από την περικοπή των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση αναζητεί και θα προτείνει ισοδύναμα μέτρα για να μην περικοπούν (κατά 12% βάσει μνημονίου 2) οι μισθοί ένστολων, δικαστικών, γιατρών, καθηγητών Πανεπιστημίου, αρχιερέων και διπλωματών που περιλαμβάνονται στα Ειδικά Μισθολόγια.
Για το θέμα της εξόφλησης του ειδικού τέλους ακινήτων με ξεχωριστό ειδοποιητήριο από το λογαριασμό της ΔΕΗ πηγές της τρόικας διαψεύδουν τα δημοσιεύματα τα οποία βασίστηκαν σε πληροφορίες από την κυβέρνηση και ανέφεραν ότι «η τρόικα δεν δέχεται το ξεχωριστό ειδοποιητήριο γιατί πιστεύει ότι έτσι δεν θα πληρωθεί και δεν θα εισπραχθούν οι φόροι». Πιο απλά η πλευρά των δανειστών σημειώνει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στη λήψη αυτής της απόφασης, πετώντας πίσω το μπαλάκι στην κυβέρνηση.
Σε «αντίθετο ρεύμα» κυβέρνηση – τρόικα
Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας ξεκινά η “συζήτηση” τρόικας – κυβέρνησης καθώς οι δύο πλευρές εμφανίζονται να κινούνται σε «αντίθετο ρεύμα», γράφει ο Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου που διαχειρίζονται τις προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα επιμένουν ότι υπάρχουν περιθώρια μιας «ρεαλιστικής συμφωνίας» η οποία θα λαμβάνει υπόψη της την επιδείνωση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα θεωρείται ότι μπορούν να δρομολογηθούν «προσαρμογές» στη λίστα των prior actions με τα οποία έχει έρθει στην Αθήνα η τρόικα, αρκεί η προσπάθεια αυτή να συνοδεύεται από κάποιες κινήσεις που να αποδεικνύουν την αξιοπιστία των προθέσεων της κυβέρνησης. Και ως τέτοιες αναφέρονται κάποιες αποφάσεις για σημαντικές αποκρατικοποιήσεις παράλληλα με την δρομολόγηση μεγάλων αλλαγών στον δημόσιο τομέα με την επίσπευση της συγχώνευσης και κατάργησης δημόσιων οργανισμών.
Σημειώνεται μάλιστα ότι ακόμα και στο «καυτό» θέμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έχουν βρεθεί τομείς της οικονομίας από τους οποίους θα μπορούσαν να προκύψουν περί τα 4 – 5 δισ. ευρώ που… λείπουν προς το παρόν από το πρόγραμμα των προτάσεων της μελέτης του ΚΕΠΕ από τομείς της οικονομίας που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην μελέτη αυτή.
Στο «αντίθετο ρεύμα» όμως φαίνεται να κινούνται οι προθέσεις της τρόικας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες το κλίμα μέσα στο οποίο θα κινηθεί η στάση της τρόικας δεν ευνοεί διαπραγματευτικά περιθώρια. Και αυτό γιατί η προσωρινή εκτίμηση της τρόικας -για την οποία ενημερώθηκε η European Working Group και μέσω αυτής το Eurogroup στις 9 Ιουλίου- δείχνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί «σε σημείο που να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συνέχιση του προγράμματος…». Παράλληλα η «εντολή» με την οποία έρχεται η τρόικα είναι να διερευνήσει τα όρια αξιοπιστίας των προθέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να περιορισθεί στην κατάθεση της λίστας των prior actions για την επόμενη δόση, χωρίς να μπει σε διαπραγματεύσεις, αφήνοντας στην κυβέρνηση «να αποδείξει στην συνέχεια με την εφαρμογή τους την δυνατότητα ενεργοποίησης της επόμενης δόσης…».
Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που επικρατεί είναι ότι οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι οποίες στηρίζονται στην απόδοση της επόμενης δόσης (τα 25 από τα 32 δισ. της επόμενης δόσης αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση) έχουν αναπροσαρμοσθεί και προβλέπουν την εκταμίευσή της στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους…
Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι αφενός η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην ελληνική οικονομία και αφετέρου οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της επέκτασης της κρίσης στις μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου (Ισπανία – Ιταλία), καθιστούν τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα «όχι ιδιαίτερα καθοριστικές» για την προώθηση του δανειακού προγράμματος προς την Ελλάδα. Αντίθετα κρίνεται ως ιδιαίτερα αποφασιστική η χρονική περίοδος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου για το αν και πώς θα «τρέξει» η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση καθώς μέχρι τότε «θα έχει αποδειχθεί στην πράξη η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει την συμφωνία που έχει υπογραφεί…».