Συγκεκριμένα, η Joyce Msuya, εκτελούσα χρέη διευθύντριας του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), συμπλήρωσε ότι η «έλλειψη λογοδοσίας» για τους θανάτους εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι «απαράδεκτη, ασυνείδητη και εξαιρετικά επιζήμια για τις επιχειρήσεις βοήθειας παντού». «Η μετατροπή της βίας εναντίον εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε κοινοτοπία, καθώς και το γεγονός πως ουδείς λογοδοτεί, είναι (φαινόμενα) απαράδεκτα (…) κι εξαιρετικά επικίνδυνα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, παντού», είπε.
«Με 280 εργαζόμενους σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς να σκοτώνονται σε 43 χώρες την περασμένη χρονιά, το 2023 ήταν η πιο φονική χρονιά που έχει καταγραφτεί ποτέ για τη διεθνή ανθρωπιστική κοινότητα», καθώς σημειώθηκε αύξηση 137% σε σύγκριση με το 2022 (118 νεκροί), τόνισε το OCHA σε ανακοίνωσή του, βασιζόμενο στους αριθμούς της βάσης δεδομένων Aid Worker Security Database, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία από το 1997.
Περισσότεροι από 280 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων πολλών τοπικών υπαλλήλων της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, της UNRWA, ανέφερε το OCHA. Περισσότεροι από τους μισούς από τους θανάτους το 2023, ήτοι 163, ήταν εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τους τρεις πρώτους μήνες του πολέμου, κυρίως σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, πρόσθεσε το OCHA.