«Είναι γνωστό ότι το νιτρικό οξύ είναι πολύ επικίνδυνο υλικό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αναπνευστική λειτουργία, τα μάτια και το δέρμα, μπορεί να είναι θανατηφόρο κατά την εισπνοή ή την κατάποση. Μπορεί να διαβρώσει μέταλλα και να αναζωπυρώσει μια πυρκαγιά. Το συγκεκριμένο ατύχημα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται τοξικές, εύφλεκτες, εκρηκτικές ουσίες και ιδιαίτερα σε αυτές που βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές» προσθέτει και συνεχίζει:

«Η διεθνής πείρα από πλήθος ατυχημάτων σε εγκαταστάσεις φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, αναδεικνύει τους κινδύνους. Το νέφος από την καύση τέτοιου είδους υλικών είναι τοξικό και μπορεί να επηρεάσει τους κατοίκους στις περιοχές που θα ταξιδέψει. Γνωστό είναι, για παράδειγμα, το ατύχημα σε εργοστάσιο λιπασμάτων στην Τουλούζη της Γαλλίας το 2001 μετά από ισχυρή έκρηξη, με 31 νεκρούς, πολλούς σοβαρά τραυματίες και πάνω από 2200 άτομα που χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, τεράστιες υλικές ζημιές. Το ατύχημα αυτό ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους από τη λειτουργία χημικών εργοστασίων μέσα σε κατοικημένες περιοχές και σε κοντινή απόσταση από σπίτια και άλλες
κοινωνικές δραστηριότητες.

Στο συγκεκριμένο ατύχημα στην ΓΕΩΧΗΜ, όπως και σε προηγούμενα, για άλλη μια φορά η προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων ανάγεται σε
“ατομική ευθύνη”, με συστάσεις για κλείσιμο των παραθύρων και αποφυγή μετακινήσεων.

Αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η απουσία κρατικού ελέγχου που αφήνει ασύδοτες τις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα, αλλά και η ανάγκη για να οργανωθεί η λαϊκή πάλη ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που θυσιάζει τη ζωή μας στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Απαιτούμε:

– Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή.
– Να πραγματοποιηθεί διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στο πρόσφατο ατύχημα και άμεση ενημέρωση για την επικινδυνότητα των υλικών που κάηκαν, να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, να διασφαλιστούν πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και πληθυσμού από βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
– Να πραγματοποιηθούν εκτιμήσεις επικινδυνότητας ανά περιοχή και ανάλογος σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης, που να παίρνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων, με κριτήριο την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και όχι το κόστος – όφελος για το κεφάλαιο.
– Επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την πυροσβεστική και συνολικά των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, με εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειάς τους.
– Επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων, τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των κατοίκων».