Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν απορρίπτουν συστηματικά τις κατηγορίες του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με τις πολιτικές τους, που βασίζονται σε μια αυστηρή ερμηνεία της σαρία.

Ο ειδικός εισηγητής, που έχει καταγγείλει στο παρελθόν ότι η μεταχείριση των κοριτσιών και των γυναικών από τους Ταλιμπάν ενδέχεται να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έχει την έδρα του εκτός Αφγανιστάν, αλλά έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το κίνημα σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών όπως προβλέπει ο ισλαμικός νόμος και τα τοπικά έθιμα.

Στο πλαίσιο αυτό οι Ταλιμπάν δεν επιτρέπουν στα κορίτσια άνω των 12 ετών να πηγαίνουν στο σχολείο ή να φοιτούν στο πανεπιστήμιο, ενώ έχουν αποκλείσει τις γυναίκες από τις περισσότερες θέσεις εργασίας, δεν τους επιτρέπουν να πηγαίνουν σε πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ απαιτούν να συνοδεύονται από άνδρα κηδεμόνα όταν κάνουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Tolo, ο Μουτζάχιντ δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στον Μπένετ να επισκεφθεί το Αφγανιστάν.

«Έχει απαγορευθεί στον Μπένετ να ταξιδέψει στο Αφγανιστάν διότι διορίστηκε για να διασπείρει προπαγάνδα στο Αφγανιστάν. Δεν είναι κάποιος τον οποίο μπορούμε να εμπιστευθούμε (…) στο παρελθόν έχει υπερβάλει για ασήμαντα ζητήματα και έχει επιδοθεί σε προπαγάνδα», εξήγησε.

Ξένες κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αν αυτοί δεν αλλάξουν στάση στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί η διεθνής κοινότητα να υιοθετήσει κοινή στάση έναντι των Ταλιμπάν. Προς αυτή την κατεύθυνση διοργάνωσε στα τέλη Ιουνίου στο Κατάρ διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι και απεσταλμένοι από 25 χώρες, όπως και οι Ταλιμπάν.

Ωστόσο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ο Μπένετ, καταδικάσαν την απαίτηση των Ταλιμπάν να αποκλειστούν οι Αφγανές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από τη διάσκεψη αυτή.

Από την πλευρά του ο Στεφάν Ντιζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την απαγόρευση που επιβλήθηκε στον Μπένετ. Περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «οι ειδικοί εισηγητές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια αρχιτεκτονική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενθαρρύνουμε την πλήρη συνεργασία με αυτούς».