«Επίσης, ο υπουργός αναφέρει ότι το “κλειδί” για τον σχεδιασμό της μελλοντικής ύδρευσης της Αττικής είναι τα ακριβή μοντέλα πρόβλεψης που υλοποιούνται, παρουσιάζοντας μια κρυμμένη δικαιολογία στην προτεινόμενη πρωτοβουλία. Ναι, χρειάζονται νέα, διαρκώς επικαιροποιούμενα και δυναμικά μοντέλα πρόβλεψης. Δεν έλειπαν όμως τα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία ώστε να έχουν ήδη δράσει μέχρι τώρα και να προλάβουμε ή να μετριάσουμε τις επιπτώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε η αντιμετώπιση της λειψυδρίας να είναι άλλη μια fast-track ανάθεση» είπαν.
«Ναι στην άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση πληγέντων και υποδομών. Όχι όμως στο όνομα της καταστροφής, να εμφανίζεται για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ως ο μοναδικός σωτήρας, που ξέρει καλά να διαχειρίζεται και να κατανέμει πόρους (βλ. και αντιμετώπιση πρόληψης – προστασίας δασών), γρήγορα, άμεσα, αλλά χωρίς τον απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό σχεδιασμό. Πόσα έργα είναι ώριμα σε βαθμό που μπορεί να προχωρήσουν διαγωνισμοί; Πόσες μελέτες είναι στο στάδιο ελέγχου και έγκρισης; Η καθυστέρηση υλοποίησης και ολοκλήρωσης μελετών και έργων, έχει δημιουργήσει επικαλύψεις, ή συνάδει με τα τρέχοντα δεδομένα; Μήπως ώριμες μελέτες για δημοπράτηση απαιτούν έλεγχο για επικαιροποίηση των πρωτογενών στοιχείων τους και όχι μόνο των τιμολογίων τους; Μήπως όλα θα γίνουν πάλι με το πρόσχημα του κατεπείγοντος;» προσθέτουν.
«Κύριε υπουργέ, περιμένουμε προτάσεις με συγκεκριμένα, κοστολογημένα έργα, χρονοδιάγραμμα και αναμενόμενα αποτελέσματα για την Αττική, αλλά και για το σύνολο της χώρας, με διακριτούς προϋπολογισμούς και θεσμοθετημένη συμβολή των συναρμόδιων επιστημονικών και κρατικών φορέων. Γιατί, αλλιώς, τα 6+1 μέτρα σας, φαντάζουν όμορφα όπως και οι 1000+1 νύχτες! Μια ωραία ιστορία για το νου, αλλά πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Για τον σκοπό αυτό, καταθέσαμε σήμερα και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό» καταλήγουν.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τις άλλες εταιρείες ύδρευσης της χώρας ανακοίνωσαν την κατάρτιση σχεδίου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της μείωσης των υδατικών αποθεμάτων στους ταμιευτήρες, σημειώνοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια, η μείωση των βροχών και των χιονοπτώσεων έχει προκαλέσει μείωση στα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν την Αττική. Στις «λύσεις» αυτές περιλαμβάνονται: η μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης, η μερική εκτροπή νερού από ποταμούς που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών, η ένταξη νέων ταμιευτήρων, η χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις, καθώς και ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό, η βέλτιστη διαχείριση ομβρίων υδάτων και η αφαλάτωση, με χρήση πράσινων, ενεργειακών πόρων, ενώ αν απαιτηθεί από τις συνθήκες, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα εφαρμοστούν δράσεις εξοικονόμησης.
«Το κλειδί για τον σχεδιασμό της μελλοντικής ύδρευσης της Αττικής και της απόλυτης διασφάλισης του αγαθού του πόσιμου νερού, είναι η πρόβλεψη για τις βροχοπτώσεις στα επόμενα έτη και δεκαετίες. Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο μελετά, ήδη, με νέα πολύ υψηλής ακρίβειας κλιματικά μοντέλα, το φαινόμενο και θα εχει τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών μέχρι το τέλος του έτους. Στη βάση αυτών, θα σχεδιαστεί το κατάλληλο μείγμα μεσοπρόθεσμων έργων που μπορεί να περιλάβει την αξιοποίηση υφιστάμενων υδάτινων πόρων της Κεντρικής Ελλάδος (λίμνη Κρεμαστών), αφαλατώσεων και αξιοποίησης για νερό άρδευσης και βιομηχανικό νερό των ομβρίων υδάτων και του νερού που προέρχεται από επεξεργασία λυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η Αττική ακόμα κι αν προκύψουν τα πλέον ακραία (ρεαλιστικά) σενάρια, με το συνδυασμό άμεσων και μεσοπρόθεσμων έργων, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μείωσης των βροχοπτώσεων, με τη βοήθεια -αν παραστεί ανάγκη- και της φθηνής ενέργειας, μέσω ανανεώσιμων πηγών, που διασφαλιζει η ταχύτατη, πράσινη, ενεργειακή μετάβαση την οποία υλοποιούμε» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.