Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι οι παύσεις θα αρχίσουν την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ οι επί τόπου ομάδες χρειάζονται 48 ώρες για να εξασφαλίσουν ότι η υλικοτεχνική υποδομή είναι έτοιμη για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού. «Σύμφωνα με όσα συζητήσαμε και συμφωνήσαμε, η εκστρατεία θα ξεκινήσει την πρώτη Σεπτεμβρίου, στην κεντρική Γάζα, για τρεις ημέρες και θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού», δήλωσε ο Ρικ Πέπερκορν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας για τα παλαιστινιακά εδάφη. Η εκστρατεία εμβολιασμού στοχεύει να καλύψει περισσότερα από 640.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.
«Τονίζουμε την κρίσιμη σημασία που έχει για όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Χρειάζεται τουλάχιστον 90% κάλυψη κατά τη διάρκεια κάθε γύρου της εκστρατείας, προκειμένου να σταματήσει η επιδημία και να αποτραπεί η διεθνής εξάπλωση της πολιομυελίτιδας», πρόσθεσε. Ο ίδιος ανέφερε ότι 1,26 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου NoPV2 έχουν παραδοθεί στη Γάζα, ενώ άλλες 400.000 αναμένεται να φθάσουν.
Ο Όρεν Μαρμόρσταϊν, εκπρόσωπος του Ισραήλ για τις εξωτερικές υποθέσεις, δήλωσε στο Χ ότι η κυβέρνησή του «έχει συντονίσει μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση με τον ΠΟΥ και τη UNICEF για τον εμβολιασμό των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας κατά της πολιομυελίτιδας». Η Χαμάς δήλωσε ότι υποστηρίζει την «ανθρωπιστική εκεχειρία του ΟΗΕ». Ο Ρόμπερτ Γουντ, αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας να εφαρμοστεί αυτή η εκστρατεία χωρίς καθυστέρηση» και κάλεσε το Ισραήλ «να διευκολύνει την πρόσβαση των οργανισμών που διεξάγουν την εκστρατεία εμβολιασμού και να εξασφαλίσει περιόδους ηρεμίας και να απέχει από στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των περιόδων της εκστρατείας εμβολιασμού».
Ο αναλυτής Mohamad Elmasry, καθηγητής ΜΜΕ στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, αναφέρει ότι η είδηση ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε «ανθρωπιστικές παύσεις» για να επιτρέψει τη χορήγηση εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας είναι «καλοδεχούμενη», αλλά τονίζει την ανάγκη για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός. «Τι γίνεται με όλους τους άλλους κατοίκους της Γάζας που υποφέρουν από μυριάδες καταστάσεις τώρα, με ανθρώπους που κυριολεκτικά λιμοκτονούν. Γιατί όχι μια ευρύτερη, πιο βιώσιμη κατάπαυση του πυρός;» είπε στο Al Jazeera.
Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε την προηγούμενη βδομάδα το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας σε ένα μωρό δέκα μηνών στην εμπόλεμη Γάζα, το οποίο αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια. Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η πολιομυελίτιδα εντοπίστηκε στη Γάζα και προειδοποίησε ότι τα παιδιά εκεί θα μολυνθούν σύντομα από την ασθένεια, αν δεν ληφθούν γρήγορα προληπτικά μέτρα. Η πολιομυελίτιδα, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού, είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που μπορεί να εισβάλει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει παράλυση και θάνατο σε μικρά παιδιά. Τα κρούσματα πολιομυελίτιδας έχουν μειωθεί κατά 99% παγκοσμίως από το 1988 χάρη στις εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού και στις προσπάθειες για την εξάλειψή της.
Παράλληλα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απαίτησε χθες Πέμπτη (29/08) τον «άμεσο» τερματισμό της εξελισσόμενης ισραηλινής επιδρομή στην κατεχόμενη Δ. Όχθη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα δεινά των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας «πέραν» όσων μπορεί να «υπομείνει οποιονδήποτε ανθρώπινο ον». O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε να υπάρξει «άμεσος τερματισμός τους», καταδικάζοντας «σθεναρά τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών».
Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιδρομή στη Δ. Όχθη, ισχυριζόμενο ότι εκεί δραστηριοποιείται η ομάδα που σχεδίασε και διηύθυνε μια απόπειρα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ στις 18 Αυγούστου, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως οι επιδρομές του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δ. Όχθη, όπου συνέχισε να επεκτείνει τους οικισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, δείχνουν ότι η άσκηση ελέγχου στην περιοχή αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Ενώ η τελευταία επιδρομή είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών, η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Όπως αναφέρει το Al Jazzera, επικαλούμενο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, συνολικά τουλάχιστον 573 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους στους προσφυγικούς καταυλισμούς Τζενίν, Νουρ Σαμς και Τουλκαρέμ. Επιπλέον, περίπου 9.900 Παλαιστίνιοι κρατούνται σε 23 φυλακές και κέντρα κράτησης, σύμφωνα με την Εταιρεία Παλαιστινίων Κρατουμένων, ενώ οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την κατάσχεση 12,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δηλαδή τη μεγαλύτερη κατάσχεση εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.
Υπενθυμίζεται, ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χαγης, ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, έκρινε τον Ιούλιο ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Αν και η συμβουλευτική γνωμοδότηση του ΔΔΧ δεν είναι νομικά δεσμευτική, εξακολουθεί να έχει σημαντική πολιτική βαρύτητα, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Διεθνές Δικαστήριο διατυπώνει θέση σχετικά με τη νομιμότητα της 57χρονης κατοχής.