Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον Real FM και τον Νίκο Στραβελάκη υπογράμμισε πως η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι υπόθεση όλης της κυβέρνησης, όχι μόνο ενός υπουργού.

«Το ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα πέφτουν οι τιμές είναι πολύ θετική είδηση όπως και το ότι αποδίδει το καλάθι του μαθητή» σημείωσε και υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας είναι 1,8% έναντι 2,4% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Βέβαια να σημειώσουμε πως το ποσοστό αυτό είναι σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

«Η πολιτική μας έχει αποτελέσματα και θα συνεχίσουμε», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. Παράλληλα, απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο, που κατέγραψε η Eurostat απο 3,0 σε 3,1%, στο ρεύμα και στο κόστος υπηρεσιών και στο ελαιόλαδο, καθώς στα αλλα τρόφιμα μειώθηκαν οι τιμές. Ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι την τελευταία τριετία αυξήθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα 30%, αλλά υπογράμμισε ότι «όσο είναι οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό», ενώ σε ερώτηση αν θα μηδενιστεί ο ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, που ακρίβυνε κατά 135% στην τριετία, είπε ότι είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειώσουμε πως κατά 3,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας σε ετήσια βάση τον Αύγουστο και πρόκειται για τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό-πίσω από το Βέλγιο (4,5%), την Εσθονία (3,4%), την Ολλανδία (3,3%) και τη Σλοβακία (3,2%)- και τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα ανόδου, σε ετήσια βάση. Αντίθετα, στο 2,2% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη -στο πιο χαμηλό από τα μέσα του 2021- από 2,6% τον Ιούλιο. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων διατηρήθηκε πιο ψηλά για τρίτο διαδοχικό μήνα, στο 2,8% ετησίως.

Στοιχεία της Eurostat

Ο κ. Θεοδωρικάκος στη συνέντευξη εξήγησε την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων και βασικών ειδών διαβίωσης που είναι στην αρμοδιότητά του.«Ακολουθούμε την πιο σκληρή νομοθεσία που υπάρχει στην Ευρώπη για τον έλεγχο των τιμών. Καλέσαμε τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, και τους ζητήσαμε να μειώσουν το μεσοσταθμικό κέρδος για να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη. Ψηφίσαμε νόμο με τον οποίο απαγορεύεται στις επιχειρήσεις να έχουν κέρδος μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν τον Δεκέμβριο του 2021, θέμα για το οποίο ελέγχει η ΔΙΜΕΑ 26 μεγάλες εταιρείες σε χιλιάδες κωδικούς».

Είπε ακόμη ότι με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης πενταπλασιάστηκαν τα πρόστιμα και προχωρά η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.