Χάρτη με εξαφανισμένη τη Δυτική Όχθη παρουσίασε ο Νετανιάχου – ΟΗΕ: «Η εμφάνιση τέτοιων χαρτών δεν είναι καλό σημάδι και δεν βοηθάει»
Το Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την Τρίτη ότι «ο χάρτης που παρουσίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου το βράδυ της Δευτέρας, ο οποίος αναφέρεται στην “προσάρτηση” της Δυτικής Όχθης, αποκαλύπτει την αλήθεια για τις ατζέντες της ακροδεξιάς κυβέρνησης».
«Ο Νετανιάχου συνεχίζει να χρησιμοποιεί επανειλημμένα έναν χάρτη που περιλαμβάνει την Δυτική Όχθη του κατοχικού κράτους σε σαφή αναγνώριση αυτού του ρατσιστικού αποικιακού εγκλήματος και περιφρονώντας την διεθνή νομιμότητα και τις αποφάσεις της, την διεθνή βούληση για Ειρήνη και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες» προσθέτει και σημειώνει πως «αυτή η συμπεριφορά είναι μια κατάφωρη πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες που γίνονται για να σταματήσει ο πόλεμος της γενοκτονίας και του εκτοπισμού και να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών».
«Η εμφάνιση τέτοιων χαρτών δεν είναι καλό σημάδι και δεν βοηθά αυτή τη στιγμή», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, για τον χάρτη που παρουσίασε ο Νετανιάχου. Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, έγραψε επίσης στο Χ ότι το σύνθημα «από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα» παρουσιάζεται «ως πολιτικό σχέδιο από τον άνθρωπο που καταζητείται από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ ως εγκληματίας». «Το ισραηλινό απαρτχάιντ στοχεύει ταυτόχρονα τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο μιας συνολικής διαδικασίας εξόντωσης, αντικατάστασης και εδαφικής επέκτασης», προσέθεσε.
Η τελευταία επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι τώρα στην όγδοη ημέρα της. Τουλάχιστον 33 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 130 τραυματίστηκαν από την περασμένη Τετάρτη, η συντριπτική πλειοψηφία στη Τζενίν. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιδρομή στη Δ. Όχθη, ισχυριζόμενο ότι εκεί δραστηριοποιείται η ομάδα που σχεδίασε και διηύθυνε μια απόπειρα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ στις 18 Αυγούστου, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως οι επιδρομές του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δ. Όχθη, όπου συνέχισε να επεκτείνει τους οικισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, δείχνουν ότι η άσκηση ελέγχου στην περιοχή αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Υπενθυμίζεται, ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χαγης, ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, έκρινε τον Ιούλιο ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Αν και η συμβουλευτική γνωμοδότηση του ΔΔΧ δεν είναι νομικά δεσμευτική, εξακολουθεί να έχει σημαντική πολιτική βαρύτητα, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Διεθνές Δικαστήριο διατυπώνει θέση σχετικά με τη νομιμότητα της 57χρονης κατοχής.