Σύμφωνα με την «Αυγή», η νέα Κεντρική Επιτροπή αναμένεται αποφασίσει τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Επιπλεόν, η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου, ενώ στο Συνέδριο θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται πως με δια ζώσης ή τηλεφωνική ψήφο 286 μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, επί συνόλου 295 μελών, πέρασε η πρόταση μομφής που κατέθεσε η ομάδα των «87» κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 163 μέλη, κατά ψήφισαν 120, δύο παρών και ένα άκυρο. Χρειαζόντουσαν 148 «ναι» για να περάσει η πρόταση μομφής. «Είναι πρωτοφανές η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ενώ κατήγγειλε επίσης τη διαδικασία που έγινε με κάλπη και όχι φανερά, κάνοντας αναφορά σε «κουκούλες». Στη συνέχεια, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ο Νίκος Παππάς να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ.
«Πίστεψα στον Κασσελάκη και τον στήριξα, αλλά έπεσα έξω. Δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ ο Παύλος Πολάκης. «Καταθέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» ανακοίνωσε. «Σε περίπτωση που γίνουν εκλογές για πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ, το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να είμαι υποψήφιος» είχε δηλώσει επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, την Παρασκευή. «Παρών» στην διαδικασία για την εκλογή προέδρου δήλωσε ο Απόστολος Γκλέτσος με ανάρτησή του στα social media. Ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομαδας, Σωκράτης Φάμελλος, όπως και ο διάδοχός του, Νίκος Παππάς, δεν απάντησαν όταν ρωτήθηκαν χτες από δημοσιογράφους αν θα είναι υποψήφιοι.
Τι αναφέρουν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη της έγκρισης της πρότασης μομφής
«Εγώ πιστεύω ότι θα ξαναβγεί ο Κασσελάκης, θέλω να είναι υποψήφιος και θα τον στηρίξω ανεξάρτητα ποιος θα είναι απέναντι. Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ για μένα είναι ο Κασσελάκης» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας η Έλενα Ακρίτα. «Κάποιον που ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 αλλά καταψήφισε τον γάμο, μου λέτε αν υπάρχει περίπτωση να τον στηρίξω; Ακόμα και το Σάββατο η ομιλία του ήταν ξεκάθαρα ομοφοβική. Το να πει κάποιος εγώ δεν είμαι ομοφοβικός δεν μου λέει κάτι, είναι σαν αυτούς που λένε έχω φίλους γκέι αρκεί να μην προκαλούν» είπε επίσης για την υποψηφιότητα Πολάκη. «Επειδή ο Πολάκης θεωρεί ότι δεν κάνει ο Κασσελάκης, δεν κάνει ο Κασσελάκης; Ο Πολάκης είπε για τον Κασσελάκη ότι “είναι καλό παιδί αλλά δεν μπορεί” αλλά η βάση λέει άλλα. Η βάση ποδοπατείται από την ηγεσία του κόμματος» προσέθεσε. «Από την πρώτη στιγμή του έχουν φάει τα συκώτια. Δεν βοηθήθηκε από κανένα, οι άνθρωποι αυτοί που θέλουν καρέκλες δεν έχουν απλώσει χέρι για να βοηθήσουν. Δεν μπορεί ο κ. Σπίρτζης να βγαίνει κάθε μέρα και να χρησιμοποιεί ανοίκειους χαρακτηρισμούς», ανέφερε και συμπλήρωσε, ωστόσο, πως θεωρεί «απαράδεκτη την έκφραση κουκούλες που είπε ο Κασσελάκης, είναι μια δημοκρατική διαδικασία η μυστική ψηφοφορία». «Ποιος από αυτούς που του ροκάνιζαν την καρέκλα είπε “είναι νέος, ας τον βοηθήσουμε”. Από την πρώτη ημέρα τον υπονόμευαν αυτοί που τον υπονομεύουν μέχρι και σήμερα» είπε ακόμα. Τέλος, στο ερώτημα «θα είστε όλοι μαζί μετά τις εκλογές;» απάντησε «όχι».
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Γιάννης Ραγκούσης την αντίδραση Κασσελάκη μετά την έγκριση της πρότασης μομφής σε βάρος του, προσθέτοντας ότι με την μυστική ψηφοφορία «δεν μπήκαν κουκούλες αλλά βγήκε το φίμωτρο. Τα μέλη της ΚΕ μπόρεσαν να ψηφίσουν χωρίς εκβιασμούς, bullying, τρομοκρατία». «Δεν μπορεί να χάνεις μια δημοκρατική διαδικασία που ζήτησες και μετά να μην δέχεσαι το αποτέλεσμά της» πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εισπράξει την απόσυρση της εμπιστοσύνης στον Κασσελάκη από τη βάση του κόμματος». «Αν είχε πει ότι θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα αιτία των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε εκλεγεί. Εξελέγη γιατί έκρυψε τον πραγματικό του εαυτό» είπε για τον Κασσελάκη. «Αν κερδίσει ο Κασσελάκης όποιος θέλει μένει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δέχεται πολιτικές που τον προσβάλλουν. Δεν θα ανεχόμαστε τον Κασσελάκη να λέει ό,τι θέλει» προσέθεσε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει, το κρίσιμο που πρέπει να εκπεμφθεί σε αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας και προωθητικού διαλόγου» ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης και προσέθεσε πως «οι πρόεδροι δεν είναι σε βάθρα. Τα κόμματα είναι συλλογικοί δημοκρατικοί φορείς. Πάρθηκε η απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία γιατί υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι, επειδή κρίναμε όσοι υπερψήφισαν την πρόταση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του ηγεσία δεν πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση. Είναι ρηχή ανάλυση να πούμε ότι υπεύθυνος είναι μόνο ο πρόεδρος». «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμε πού θέλουμε να πάμε. Χρειάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να δυναμώσει, να γίνει συγκεκριμένη. Εκτιμώ ότι μπορούμε να αλλάξουμε, να ανασυγκροτηθούμε και να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή του τόπου ξανά. Ήταν σε δραματική αναντιστοιχία οι θέσεις της ηγεσίας του κόμματος που αποκαλύπτονται» συμπλήρωσε. «Ο Τσίπρας δεν έχει φύγει. όπως είπε πέρυσι, παραμέρισε, δεν έφυγε. Με έναν ορίζοντα ο Τσίπρας μπορεί και είναι παρών για τα ζητήματα της χώρας, αλλά δεν θα κάνω εγώ υποδείξεις στον Αλέξη Τσίπρα. Πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθουμε να περπατάμε και χωρίς να μας κρατάει από το χέρι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι εδώ. Ο χώρος μας πρέπει να παίξει ρόλο ώστε στις εκλογές του 2027 η ΝΔ να έχει αξιόμαχο αντίπαλο» είπε ακόμα.