«Εμείς, οι υπογράφουσες οργανώσεις, καλούμε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να λάβουν επείγοντα μέτρα για την προστασία των ανθρώπων που στερούνται της ελευθερίας τους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ. Αυτό περιλαμβάνει την απαίτηση να χορηγηθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) πλήρως άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους κρατούμενους και τους ομήρους, όπως απαιτεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Πλήρης πρόσβαση πρέπει επίσης να επιτραπεί σε ανεξάρτητους παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομικούς συμβούλους και μέλη των οικογενειών τους» αναφέρουν οι ΜΚΟ.
«Όλα τα παιδιά της Παλαιστίνης που έχουν συλληφθεί και κρατούνται αυθαίρετα από τον ισραηλινό στρατό πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων, όπως και οι υπόλοιποι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Κανένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να έρθει σε επαφή με στρατιωτικό δικαστήριο ή με οποιοδήποτε δικαστήριο που στερείται ολοκληρωμένων δικαιωμάτων δίκαιης δίκης και βασικών εγγυήσεων. Κανένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να απαχθεί» προσθέτουν.
«Ωστόσο, εν τω μεταξύ, τα μέτρα αυτά θα παράσχουν μια ζωτικής σημασίας προστατευτική παρουσία και θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι ενήλικες που είναι φυλακισμένοι και κρατούνται όμηροι αντιμετωπίζονται ανθρώπινα, σύμφωνα με τα θεμελιώδη δικαιώματά τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» λένε ακόμα.
Αναφερόμενες στην κράτηση Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, οι οργανώσεις σημειώνουν ότι «υπήρξε δραματική αύξηση του αριθμού των Παλαιστινίων που κρατούνται από τον ισραηλινό στρατό από τις 7 Οκτωβρίου. Πριν από την 7η Οκτωβρίου, περίπου 5.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονταν υπό κράτηση. Περίπου 10.000 άτομα -μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 650 παιδιά- έχουν τεθεί υπό κράτηση από την 7η Οκτωβρίου μόνο στη Δυτική Όχθη».
«Είναι επαρκώς τεκμηριωμένο ότι τα παιδιά της Παλαιστίνης που κρατούνται από τον ισραηλινό στρατό αντιμετωπίζουν συστηματική κακοποίηση και κακομεταχείριση, η οποία οφείλεται εν μέρει στην ατιμωρησία που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα στην κυβέρνηση του Ισραήλ. Τους τελευταίους 10 μήνες, η βία έχει αυξηθεί, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και η πρόσβαση σε δικηγόρους και μέλη της οικογένειας έχει περιοριστεί. Τα παιδιά έχουν αναφέρει εξευτελιστική μεταχείριση, όπως ότι τους έκαναν σωματικό έλεγχο και τα ανάγκαζαν να μιμούνται ζώα« σημειώνουν.
Συνεχίζουν ότι «στη Γάζα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί και κρατηθεί αυθαίρετα από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου. Ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, τραυματίες και ασθενείς, καθώς και ιατρικό προσωπικό έχουν επίσης συλληφθεί. Οι ευρέως διαδεδομένες και αξιόπιστες αναφορές για τη μεταχείρισή τους είναι πραγματικά φρικτές και περιλαμβάνουν πρακτικές που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με βασανιστήρια. Παραδείγματος χάριν:
● Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) έχει καταγράψει εκτεταμένες αναφορές βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης Παλαιστίνιων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και σεξουαλικής βίας – και μάλιστα εναντίον παιδιών.
● Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, τουλάχιστον 53 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει σε ισραηλινή στρατιωτική κράτηση.
● Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονται υπό διερεύνηση και ένας κατηγορείται για φερόμενο βιασμό και επίθεση σε Παλαιστίνιο κρατούμενο, ο οποίος υπέστη τραύματα απειλητικά για τη ζωή του. Σύμφωνα με τους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ισραήλ, «οι αυξανόμενες μαρτυρίες δείχνουν ότι τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα. Υποδηλώνουν συστηματική κακοποίηση και βία, καθώς και εθελοτυφλία στις παραβιάσεις.
● Μετά τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με 55 Παλαιστίνιους που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου, η B’Tselem εντόπισε δώδεκα ισραηλινές φυλακές που λειτουργούν ως de facto στρατόπεδα βασανιστηρίων.
● Παιδιά της Παλαιστίνης που κρατούνται σε φυλακές υπό ισραηλινή διοίκηση δήλωσαν στη Save the Children για αυξανόμενη πείνα, σωματική κακοποίηση και μολυσματικές ασθένειες, ενώ ορισμένα ανέφεραν σεξουαλικές επιθέσεις και βίαιους ξυλοδαρμούς.
● Η UNRWA εντόπισε εκτεταμένες αναφορές για σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση Παλαιστινίων κρατουμένων, όπως σοβαρούς ξυλοδαρμούς, κράτηση με τη βία σε κλουβιά, ούρηση και εξαναγκασμό σε ταπεινωτικές πράξεις».
Σχετικά μου τους ομήρους που κρατούνται αιχμάλωτοι από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, οι ΜΚΟ αναφέρουν πως «υπολογίζεται ότι 115 Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων ομήρων που έχουν κηρυχθεί νεκροί, αφού συνελήφθησαν από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Δύο παιδιά παρέμεναν όμηροι στη Γάζα στις 25 Ιουνίου 2024.
Σύμφωνα με το OHCHR, μαρτυρίες απελευθερωμένων ομήρων “περιγράφουν βία και εξαιρετικά σκληρές συνθήκες αιχμαλωσίας”, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, σεξουαλικής κακοποίησης, έλλειψης τροφής και νερού και ιατρικής περίθαλψης χωρίς αναισθησία.Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ ανέφερε ότι έχει “επαληθεύσει πληροφορίες για κακομεταχείριση και κακοποίηση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα”».
Σχετικά με την πρόσβαση για της ICRC, των παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικηγόρων και των οικογενειών, αναφέρουν πως «η πρόσβαση της ICRC σε πρόσωπα που στερούνται της ελευθερίας κατοχυρώνεται στην Τρίτη και στην Τέταρτη Σύµβαση της Γενεύης. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, ως µέρος της σύγκρουσης και κατοχική δύναµη, και οι παλαιστινιακές ένοπλες οµάδες ως µέρη της σύγκρουσης, πρέπει να παρέχουν στη ICRC πρόσβαση σε όλους τους κρατούµενους και τους οµήρους στον πλήρη βαθµό που απαιτεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
«Η ICRC είναι ένας ουδέτερος φορέας που βρίσκεται σε μοναδική θέση για να παρέχει υποστήριξη και βοήθεια σε άτομα που στερούνται της ελευθερίας τους σε συνθήκες σύγκρουσης. Οι επισκέψεις της ICRC “αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι η μεταχείριση που λαμβάνουν οι κρατούμενοι είναι σύμφωνη με τους διεθνώς αναγνωρισμένους νόμους και πρότυπα και τις αρχές της ανθρωπιάς”. Αυτό περιλαμβάνει την πρόληψη των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης, την πρόληψη και την επίλυση των εξαφανίσεων, τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την αποκατάσταση και διατήρηση των οικογενειακών επαφών» συνεχίζουν.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αναστείλει όλες τις ανθρωπιστικές επισκέψεις της ΔΕΕΣ σε Παλαιστίνιους κρατούμενους από τις 7 Οκτωβρίου. Η πρόσβαση των παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικηγόρων και των μελών της οικογένειας έχει επίσης περιοριστεί στις ισραηλινές φυλακές για τους κρατούμενους από τη Δυτική Όχθη και είναι σχεδόν ανύπαρκτη για τους κρατούμενους από τη Γάζα» προσθέτουν.
«Η ICRC έχει επίσης γίνει αποδέκτης αρνήσεων στην πρόσβαση να επισκεφθεί Ισραηλινούς και ξένους υπηκόους ομήρους στη Γάζα παρά τα επανειλημμένα αιτήματα προς τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που τους κρατούν. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις ενδείξεις για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με βασανιστήρια, οι κρατούμενοι και οι όμηροι δεν έχουν κανενός είδους προστατευτική παρουσία για την ασφάλειά τους και τη διασφάλιση της τήρησης των δικαιωμάτων τους. Τονίζουμε ότι όλα τα παιδιά της Παλαιστίνης που κρατούνται αυθαίρετα και οι υπόλοιποι όμηροι στη Γάζα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων και ότι το καταχρηστικό ισραηλινό στρατιωτικό σύστημα κράτησης πρέπει να τερματιστεί. Μέχρι να συμβεί αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που στερούνται την ελευθερία τους».
Υπογραφές:
Save the Children
Human Rights Watch
War Child
Christian Aid
Humanity & Inclusion/Handicap International (HI)
War on Want
Lawyers for Palestinian Human Rights
World Organisation against Torture
Council for Arab-British Understanding
International Federation for Human Rights
Welfare Association
HelpAge International
SOS Children’s Villages UK
Plan International
Amos Trust
Oxfam
Age International
Physicians for Human Rights–Israel
Embrace the Middle East
Kinder
MedGlobal
Médecins du Monde International Network
Action for Humanity
The Rights Forum
Churches for Middle East Peace
La Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo- Spain
Pax for Peace
CARE International
Kifaia
Bond
Terre des Hommes Italia