Οι μαθητές στο 2ο, 3ο, 4ο, 11ο, 16ο και 17ο ΓΕΛ μετακινούνται σε σχολεία υποδοχής, όπου πρόκειται να δημιουργηθούν μεγάλα τμήματα Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης τόσο στη Β’ όσο και στην Γ’ Λυκείου, στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου για 25άρια και 28άρια τμήματα, σύμφωνα με το 902. Μάλιστα, οι διευθύνσεις των σχολείων ενημερώθηκαν μόλις αργά το βράδυ της Δευτέρας και ενημέρωσαν με τη σειρά τους τους γονείς των μαθητών το μεσημέρι της Τρίτης, δηλαδή λιγότερο από 24 ώρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Όπως αναφέρει το 902, στο πλευρό των μαθητών και των γονιών βρέθηκε και ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται πως έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς καταργούνται ολιγομελή τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, αφήνοντας στον «αέρα» μαθητές. Ενδεικτίκα, στο 2ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, οι μαθητές με τους γονείς τους συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, καθώς μόλις μία ημέρα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ενημερώθηκαν μέσω email ότι δεν θα λειτουργήσει φέτος τμήμα Θεωρητικής κατεύθυνσης, λόγω μικρής συμμετοχής μαθητών.

Εντωμεταξύ, στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής καταγγέλλει πως η πρώτη μέρα στα σχολεία ξεκίνησε με την αστυνομία να υποδέχεται τους εκπαιδευτικούς στη Διεύθυνση Δυτικής Αττικής και να προβαίνει σε προσαγωγή εκπαιδευτικού φορώντας του χειροπέδες.