«Ακούμε μεγάλα λόγια, που προσπαθούν να κρύψουν τα πολύ μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύονται στην εκπαίδευση και είναι εκρηκτικά», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πέραν των προβλημάτων στελέχωσης των σχολείων, ο κ. Μαρίνης επεσήμανε το ζήτημα της συγχώνευσης τμημάτων πανελλαδικά, με περισσότερα από 1.000 τμήματα να έχουν κλείσει, και, όπως είπε, «σε αρκετές περιπτώσεις αυτό συνεπάγεται και αλλαγή σχολείου».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι ακατάλληλοι χώροι διδασκαλίας και τα κοντέινερ στα οποία κάνουν μάθημα οι μαθητές και εκτίμησε ότι τα 250 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εξαγγελθεί για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών «δεν θα είναι επί της ουσίας».

Όλα αυτά, μαζί με τις διεκδικήσεις του κλάδου, αναμένεται να συζητηθούν στην εφ’ όλης της ύλης συνάντηση που θα έχει το ΔΣ της ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις 18 Σεπτεμβρίου 2024.

Η Ντίνα Ρέππα, εκπαιδευτικός, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε «Αριστοτέλης», μίλησε την περασμένη εβδομάδα στο TPP για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών τμημάτων, τα κενά στην Παράλληλη Στήριξη και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, που πραγματοποιούν σειρά κινητοποιήσεων μαζί με Συλλόγους Γονέων, απέναντι στον «εξορθολογισμό» που επέβαλε το Υπουργείο Παιδείας.

«Δίνουμε το μεροκάματο μας προσπαθώντας να διεκδικήσουμε τη στοιχειώδη προστασία του μορφωτικού αγαθού, τη στοιχειώδη παιδαγωγική και εκπαιδευτική συνθήκη για να δουλέψουμε, για να μην οδηγηθούμε σε μία εκπαιδευτική δυστοπία» τόνισε, ενώ σχετικά με τα αιτήματα, αναφέρθηκε στο στοιχειώδες κατά τους εκπαιδευτικούς αίτημα της μείωσης των μαθητών ανά τάξη.

«Το πιο απλό που λέμε είναι: Νηπιαγωγεία και μέχρι δευτέρα δημοτικού, 15 παιδιά ανά τάξη και στις υπόλοιπες τάξεις μέχρι 20. Και κάθε παιδί για το οποίο έχει εγκριθεί επιστημονικά η παράλληλη στήριξη, να έχει παράλληλη στήριξη. Ως ανάγκη του. Αυτά τα αυτονόητα ζητάμε. Να έχουν τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία τους, ακόμα και σήμερα που συζητάμε δεν έχουν γίνει οι τοποθετήσεις των συναδέρφων αναπληρωτών/τριών όλων των ειδικοτήτων. Γιατί το Υπουργείο όλο το καλοκαίρι ασχολήθηκε με τις συμπτύξεις, απειλώντας μας».