«Η διαδικασία επί της μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν κρίθηκε αποδεκτή από το προεδρείο της Συνέλευσης: μια “νίκη” της Ανυπότακτης Γαλλίας» αναφέρει το κόμμα του Ζαν – Λυκ Μελανσόν, το οποίο είχε καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν.
Υπενθυμίζεται ότι το αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Μακρόν, τον οποίο κατηγορεί ότι απέρριψε το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο έβγαλε πρώτο σε έδρες το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (συμμαχία αριστεράς-κεντροαριστεράς), επιλέγοντας σε συνεννόηση με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, τον δεξιό Μισέλ Μπαρνιέ, παρότι το κόμμα του τελευταίου (Ρεπουμπλικάνοι), ήρθαν τελευταίοι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.
Οι πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η πρόταση στερείται ευρείας κομματικής υποστήριξης, καθώς ακόμα και εκλογικοί σύμμαχοι της «Ανυπότακτη Γαλλίας», συμπεριλαμβανομένων μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχουν δηλώσει ότι δεν θα την υποστηρίξουν.
Ειδικότερα, η Le Monde αναφέρει πως αφού η πρόταση κρίθηκε αποδεκτή από το Προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης, εναπόκειται πλέον στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων να αποφασίσει αν θα την επικυρώσει. Ωστόσο, η πρόταση πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων μέσα σε 15 ημέρες. Αυτό είναι ένα όριο που ούτε η «Ανυπότακτη Γαλλία», ούτε όλα τα κόμματα του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» διαθέτουν. Επιπλέον, η Le Monde σημειώνει ότι σύμφωνα με απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου του 2014, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων δεν έχει την υποχρέωση να γνωμοδοτήσει επί ενός τέτοιου κειμένου, ενώ το προεδρείο της Επιτροπής μπορεί ακόμη και να επιλέξει να μην το συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξή του.
Ωστόσο, ακόμα και αν περάσει από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, στη συνέχεια διαβιβάζεται στη Γερουσία, η οποία πρέπει να ακολουθήσει τα ίδια βήματα: διαβούλευση με την Επιτροπή Νομικών και ψηφοφορία εντός δεκαπενθημέρου. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, καθώς το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» μειοψηφεί σημαντικά και η «Ανυπότακτη Γαλλία» δεν έχει εκλεγμένα μέλη, σημειώνει η Le Monde.
«Αυτή η πρόταση [για απόλυση] και αυτή η συζήτηση είναι μια κήρυξη πολέμου στους θεσμούς μας», ισχυρίστηκε ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Αττάλ, ενώ η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είπε πως η διαδικασία μομφής κατά του Μακρόν «δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει δεδομένων των διαιρέσεων της αριστεράς». «Η Εθνοσυνέλευση θα έχει έτσι τουλάχιστον το δικαίωμα να τη συζητήσει», γράφει ο Ερίκ Κοκερέλ, από την «Ανυπότακτη Γαλλία».