Ολόκληρη η δήλωση:

«Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024 δικάζεται η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του στελέχους της Ελληνικός Χρυσός Ευστάθιου Λιάλιου εναντίον του συνεργατικού μέσου Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη.

Πρόκειται για μια αγωγή SLAPP που στόχο έχει να εκφοβίσει και να αποτρέψει την δημοσίευση των επιπτώσεων της δραστηριότητας μιας πολυεθνικής εταιρείας, ενώ ενδεχόμενη αρνητική δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει βιομηχανία παρόμοιων διώξεων κατά δημοσιογράφων και πολιτών.

Τα Συνεργατικά και Ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης που υπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση εκφράζουμε την στήριξη μας στο συνεργατικό μέσο ενημέρωσης Alterthess και τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη.

Στο Νησί-ΚΟΙΝΣΕΠ Ενημέρωση

ΣΧΗΜΑ ΚΟΙΝΣΕΠ- typos-i.gr

Infolibre – Συνεργατική για την ανεξάρτητη ενημέρωση και επικοινωνία

OmniaTV

The Press Project».

H υπόθεση

Όπως εξηγεί το Alterthess.gr, «πρόκειται για την αγωγή SLAPP που κατατέθηκε μετά από δικαστικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη στο Alterthess τον Οκτώβριο του 2020 σχετικά με την πρωτοβάθμια ποινική καταδίκη δύο στελεχών της Hellas Gold. Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη καταδικάστηκαν τότε για μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που αφορούσαν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής με υπαιτιότητα της δραστηριότητας της εταιρείας. Οι παραβάσεις αυτές είχαν βεβαιωθεί από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, μέσα από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες».

«Τον Οκτώβριο του 2021, ένα από τα στελέχη, ο Ευστάθιος Λιάλιος, κατέθεσε αγωγή, με την οποία ζητούσε αποζημίωση 100.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το δημοσίευμα τον δυσφήμισε και παραβίασε τα προσωπικά του δεδομένα, δημοσιεύοντας το πλήρες όνομα και τη θέση του κατά την αναφορά της πρωτόδικης καταδίκης. Έπειτα από δεύτερη έφεση, οι καταδίκες και των δύο στελεχών ανατράπηκαν στη συνέχεια από ανώτερο δικαστήριο τον Μάιο του 2022» αναφέρει το μέσο ενημέρωσης και συνεχίζει:

«Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που αφορούσε την αγωγή SLAPP έγινε στις 19 Μαΐου του 2022 και έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στο εν λόγω δημοσίευμα η Σταυρούλα Πουλημένη προχώρησε σε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων εφόσον καταχώρησε την καταδίκη του στο ρεπορτάζ χωρίς να λάβει τη ρητή συγκατάθεσή του. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι η επεξεργασία δεν υπαγορευόταν από ανάγκη πληροφόρησης του κοινού, η οποία, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση, μπορούσε να επιτευχθεί με την απλή καταγραφή του γεγονότος, χωρίς την ταυτόχρονη δημοσίευση των στοιχείων της ταυτότητας και της επαγγελματικής του ιδιότητας. Το δικαστήριο επιδίκασε στον ενάγοντα 3.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υποτίθεται ότι υπέστη».