«Μετά από σοβαρή σκέψη και κατόπιν των εκτεταμένων αντιδράσεων από φορείς και άτομα, ιδίως στο νησί της Σύρου, το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία του με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα με στόχο την ακώλυτη διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ. Καθώς πιστεύουμε ότι οι πολιτικές επιλογές των κρατών δεν επιτρέπεται να θέτουν εμπόδια στην καλλιτεχνική έκφραση, το ANIMASYROS θα φροντίσει και φέτος για την υποδοχή των δημιουργών από όλον τον κόσμο» αναφέρει η ανακοίνωση της διοργάνωσης.

«ΝΙΚΗ στη Σύρο! To BDS Φέρνει Αποτελέσματα!» αναφέρει σε ανάρτησή του το κίνημα Μποϊκοτάζ, Εκποίηση και Κυρώσεις (BDS) – Greece, που είχε πρωτοστατήσει στις διαμαρτυρίες.

«Στις 7 Σεπτεμβρίου με ανάρτησή μας είχαμε καταγγείλει Στο Φεστιβάλ Animation στη Σύρο (AnimaSyros 2024) που θα διεξαχθεί 23 με 29 Σεπτεμβρίου, φιγουράρει ανάμεσα στους υποστηρικτές και η πρεσβεία του Ισραήλ, βάφοντας το Φεστιβάλ και το νησί με το αίμα δεκάδων χιλιάδων δολοφονημένων από το Ισραήλ άμαχων Παλαιστινίων στη Γάζα. Επίσης στους κριτές περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρία παραγωγής ανιμέισον The Hive» προσθέτει και συνεχίζει:

«Στην συνέχεια είχαμε στείλει επιστολές καταγγελίας σε 12 φορείς της Σύρου (και προσωπική επιστολή μαζί με άλλες τρείς συλλογικότητες στον κ. Καπουτζίδη), ζητώντας να πιέσουν την διοίκηση του φεστιβάλ για να αποσυρθεί η στήριξη της ισραηλινής πρεσβείας και οι ισραηλινές συμμετοχές. Ήδη από τις 9 Σεπτεμβρίου οι δύο συριανές προοδευτικές δημοτικές παρατάξεις είχαν καταγγείλει αυτό το γεγονός. Στην συνέχεια ο ένας μαζικός φορέας μετά τον άλλον στη Σύρο αλλά και ευρύτερα στις Κυκλάδες δημοσιοποιούσαν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της ισραηλινής πρεσβείας και καλούσαν για την απόσυρσή της.
Τελικά σήμερα, 5 μέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ, η διοίκηση του φεστιβάλ ανακοίνωσε την απόσυρση της ισραηλινής πρεσβείας. Όμως συνεχίζει να δέχεται τον εκπρόσωπο εταιρίας animation από το Ισραήλ ως κριτή».